Porckopás és reumás ízületi gyulladás: ezek a különbségek

Nemcsak rendkívül kellemetlen, de akár az életminőséget is ronthatja az ízületi fájdalom, amelynek hátterében számos betegség meghúzódhat. Az alábbiakban bemutatjuk, melyik a két leggyakoribb kiváltó ok.

Összefoglalóan artritisznek nevezzük ízületeink gyulladásos megbetegedéseit. Ennek legfőbb tünete afájdalomés merevség, amely rendszerint a kor előrehaladtával romlik. Az ízületek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a mozgásban, ennél fogva minden, az ízületeket károsító megbetegedés egyben a mozgás szabadságát is veszélyezteti. Éppen ezért nem szabad félvállról venni a fellépő tüneteket, annál is inkább, mert a megfelelő módszerekkel, szakszerű kezeléssel jelentősen javulhat az érintettek állapota. Az első lépés természetesen a helyes diagnózis felállítása, amihez otropédus vagy reumatológus szakorvos segítségére van szükség.

Ízületi gyulladást ugyanis száznál is több kórkép okozhat, és amennyire más és más ezek pontos mechanizmusa, annyira eltérő lehet a terápia is. Az artritisz két leggyakoribb típusa az artrózis, avagy oszteoartritisz, degeneratív ízületi betegség, hétköznapibb nevén porckopás, valamint a reumatoid artritisz, azaz a reumás ízületi gyulladás. A két betegség különböző okokból alakul ki, tüneteik azonban igen hasonlóak lehetnek. Lássuk tehát, mit érdemes tudni ezekről.

Porckopás

Ízületnek a két vagy több csont kapcsolódását biztosító képleteket nevezzük. A csontok végét vékony porcréteg borítja: mozgás közben ezek a porcok csúsznak el egymáson, amit egy kevés ízületi folyadék is segít. Amennyiben viszont az üvegporc elvékonyodik, felszíne feltöredezik, egyenetlenné válik, úgy nem tudja betölteni a mozgáshoz elengedhetetlen funkcióját sem. Sokan időskori betegségként tekintenek a porckopásra, mivel az életkor előrehaladtával a porcállomány épülése fokozatosan háttérbe szorulhat a lebontó folyamatokkal szemben. Valójában azonban nem ez az egyetlen lehetséges kiváltó tényező a probléma mögött.

Nőknél gyakrabban fordul elő ízületi porckopás
Nőknél gyakrabban fordul elő ízületi porckopás

Mennyi mozgásra van szükség az ízületek épségének megóvásához? Részletek itt.

Az oszteoartritisz fellépésének kockázatát egyaránt növeli az elhízás, az ízületek túlzott vagy éppen elégtelen terhelése, bizonyos veleszületett fejlődési rendellenességek, anyagcsere-zavarok, korábbi sérülések, illetve az öröklött genetikai adottságok és a nem (nőknél gyakoribb) is kihatással lehet a porcállomány hosszú távú egészségére. Mindazonáltal az esetek többségében nem lehet meghatározni, pontosan minek eredményeként alakul ki a kóros elváltozás.

A betegeknél fokozatosan, hónapok, évek alatt jelenik meg az érintett ízület vagy ízületek fájdalma merevsége. Az ízület megduzzadhat, be is gyulladhat. Jellemző, hogy a fájdalom mozgás, terhelés hatására erősödik, míg a pihenés után tapasztalható merevség mozgatás hatására enyhül - az ízület úgymond "bejáratódik". Porckopás bármely ízületben felléphet, de leggyakrabban a kéz ízületeiben, a térdben, a csípőben és a gerincben fordul elő. A betegséget visszafordítani nem lehet, ugyanakkor fájdalomcsillapító és gyulladásgátló gyógyszerekkel, életmódbeli változtatásokkal, valamint szükség esetén egyéb orvosi beavatkozásokkal jelentősen enyhíthetők a panaszok, ezáltal az érintettek is megőrizhetik mozgási szabadságukat.

Reumás ízületi gyulladás

A porckopástól merőben eltérő folyamat által károsítja az ízületeket a reumatoid artritisz. Autoimmun megbetegedésről van szó, ami azt jelenti, hogy azimmunrendszer- tévedésből - behatolóként azonosítja a szervezet saját sejtjeit, meg is támadva azokat. Ebben az esetben a hibás immunválasz a ízületeket bélelő hártya, a szinoviális hártya ellen irányul. Az így fellépő gyulladás nyomán az ízületek fájdalmasan megduzzadnak, pihenés után merevebbé válnak. Szintén gyakori panasz a kimerültség,lázés étvágycsökkenés. Kezdetben a betegség általában a kéz és a láb ízületeit érinti, majd fokozatosan átterjed a csuklóra, bokára, térdre, könyökre, csípőre és vállra. Többnyire mindkét oldal szimmetrikusan érintett.

A panaszok súlyossága változó, a reumatoid artritiszben szenvedőknél fellángolások és enyhébb időszakok váltakozhatnak. Mindazonáltal a gyulladás a csontvégeket borító üvegporcot és magát a csontot is károsíthatja, ezáltal hosszú távon az ízületek jól látható deformálódásához, mozgáskorlátozottsághoz vezethet. Érdemes továbbá megemlíteni, hogy az esetek egy részében egyéb testrészekre is kiterjed a betegség, azaz tüneteket válthat ki például a bőrön, szemen, tüdőben, szívben, vesében, nyálmirigyekben, idegszövetben, csontvelőben és vérerekben egyaránt.

Általában 30-50 éves kor között jelentkezik először a reumás ízületi gyulladás, amelynek pontos kiváltó oka az orvostudomány előtt sem ismert egyelőre. Azt azonban tudjuk, hogy bizonyos tényezők fokozzák a kockázatot. E körbe tartozik az öröklött genetikai hajlam és a nem, mivel a porckopáshoz hasonlóan ez a betegség is nagyobb arányban érinti a nőket. Összefüggésbe hozható a magasabb rizikóval továbbá a dohányzás, az elhízás, illetve bizonyos környezeti tényezők, mint például az azbesztszennyezés. A reumatoid artritisz nem gyógyítható, de gyógyszeres kezeléssel, fizikoterápiával és szükség esetén sebészeti beavatkozásokkal jól kontrollálható.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: