Plakk-harcosok

Az érszűkület kezelési lehetőségei az elmúlt évtizedekben sokat fejlődtek. Ma már nem szükségszerű a végtag elvesztése, és kevésbé kell rettegni az agyvérzés vagy a szívinfarktus bekövetkeztétől is. Nézzük, milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre.

Az alattomosan lappangó érszűkület még ma is sok életet követel a vele szorosan összefüggő szívinfarktus és szélütés (stroke) miatt. A felismert, de már későn diagnosztizált esetek túlélői pedig akár egy-egy végtagjuk elvesztése árán kell, hogy végiggondolják: talán valami nem volt rendben az életmódjukban.

Az erek szűkülete nem szűkíti az életminőséget!

Ma már egyre jobb módszerek segítenek elkerülni a súlyos szövődményeket, de ezek közül is a legfontosabbak egyike a megfelelő életmód kialakítása, mely nélkül a gyógyszeres kezelés aligha lesz eredményes. Ilyen az egészséges étrend, az ideális testsúly elérése, a rendszeres (heti legalább 3 alkalommal 30-45 percig végzett) aerob, azaz mérsékelt intenzitású testmozgás, valamint a dohányzás teljes elhagyása.

Rendelkezésre állnak olyan korszerű gyógyszerek is, amelyek megelőzik, hogy a beszűkült erekben a vérlemezkék (ezek apró részecskék, melyek a véralvadáskor összetapadnak, és kisebbek, mint a vörös- vagy fehérvérsejtek) összetapadjanak, és vérrögöket (trombusokat), azaz elzáródásokat hozzanak létre. Ezen kívül általában másfajta gyógyszerekre, például vérzsírszint- és vérnyomáscsökkentőkre is szükség lehet. A csökkent glukóztoleranciájú vagy diabéteszes betegek esetén pedig a vércukorszintet is normalizálni kell, hogy a szövődmények kockázatát csökkentsék.

Ha csak a szike segíthet...

Előfordulhat, hogy az előrehaladott betegség az életmódváltás és a gyógyszeres kezelés ellenére is komoly panaszokat okoz. Ekkor csak a műtét segíthet, de szerencsére nem minden esetben kell az amputációra gondolni, elegendő lehet egy érműtét. Ennek során az érsebész célszerszámokkal eltávolítja a zsíros-meszes lerakódásokat a beszűkült vagy elzáródott érszakaszról. Ha ez nem lehetséges, akkor máshonnan kivett vénával, vagy műanyag érrel hidalja át a megbetegedett szakaszt. Természetesen az ilyen kezelések után az életmódváltás és a gyógyszeres kezelés ugyanolyan fontos, mint máskor!

Éljen teljes életet!

Nem kell szakítani korábbi egészséges szokásaival, kedvteléseivel, időtöltésével, ha érszűkületét időben felismeri, és megfelelő terápiában részesül. A tudomány mai állása szerint az idejében felismert érbetegség jól kezelhető, karbantartható, nem szükségszerű a korábban súlyos vagy végzetes következményként fellépő végtag-amputációtól, szívinfarktustól vagy szélütéstől rettegnie. Ehhez a megfelelő terápiát kérje kezelőorvosától, és tegyen Ön is tevékenyen egészsége érdekében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: