Nőkre nézve veszélyesebb

Sokan nem is gondolnák, de a vénás betegségek a magyar lakosságnak csaknem 20 százalékát érintik. A visszérbetegségek általában a nőket jobban "megtámadják", mint a férfi lakosságot. Érdemes már az első gyanús jelekre szakemberhez fordulni.

Nem mindegy, hogy mit örököltünk

Az általános kötőszöveti gyengeség és a vénás rendszer kóros kitágulása nagyrészt genetikai eredetre vezethető vissza. A visszeresség kialakulásában az állandó megterhelés és az álló foglalkozás szintén fontos szerepet játszik. A visszér rontja az adott végtag vérkeringését, ezért súlyos esetekben a szövődmények akár trombózishoz is vezethetnek. Nagy rizikócsoportokba tartoznak azok a személyek, akinknél kórelőzményként megállapítható a cukorbetegség, vagy más olyan járulékos betegségek, mint az érszűkület, vagy ízületi betegségek, de állhatnak bizonyos anyagcsere-betegségek is a háttérben. Azokra is veszély leselkedhet, akik trombózissal küszködnek.

Az aktív életmód jó "útvonal" az egészséghez

Azoknál a személyeknél, akik hosszú éveken át ülőmunkát (például irodai alkalmazottak, varrónők) folytatnak, vagy állófoglalkozásuk van (például, fodrász, pincér, pultos) könnyebben kialakulhat a visszeresség.

A túlsúlyosaknál és a dohányosoknál szintén kell számolni egyfajta rizikóval.

Számos szakirodalom megemlíti, hogy a több mozgással járó aktív életmóddal sokat tehetünk a visszérbetegségek elkerüléséért. Sokan nem is gondolnák, de a vénás betegségek a magyar lakosságnak csaknem 20 százalékát érintik. Az életkor előrehaladtával a megbetegedések előfordulásának gyakorisága természetesen emelkedő tendenciát mutat.

A nőket nagyobb arányban érinti

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a nőket jobban sújtják a visszérpanaszok, mint a férfiakat. Különösen a már gyermeket szült, 30-40 évesnél idősebb korosztályban figyelhető meg a jelenség. Általánosságban elmondható, hogy hazánkban a betegek között kétszer annyi nő van, mint férfi. Az elhanyagolt visszérbetegség a lakosság 0,5-1 százalékánál már jelentősen rossz életminőséget eredményez, sőt akár rokkantságot és munkaképtelenséget is okozhat. A krónikus vénás betegség miatt a lakosság mintegy 6-8 százaléka szorulna kezelésre, de kezdeti enyhe panaszaikat sokan nem veszik komolyan. A lábszáron megjelenő kis lilás dudorokat inkább tekintik kozmetikai hibának, mint bármi más betegség előjelének.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: