Mi jelzi, hogy krónikus gyulladás van bennünk?

Ha beverjük a lábujjunkat, és az beduzzadt, kipirosodik, érintésre meleg és fájdalmas, vagy ha egy fertőzés következtében belázasodunk, fáj a torkunk, köhögünk és nehezen nyelünk, egyértelműen tudhatjuk, hogy gyulladás van a szervezetünkben. De mi a helyzet a "rejtett", krónikus gyulladásokkal?

A krónikus gyulladások hosszabb idő alatt alakulnak ki, nincsenek látványos tünetei, viszont folyamatosan roncsolják, pusztítják a sejtjeinket, és számos súlyos betegségért lehetnek (legalább részben) felelősek, mint a diabétesz, a szív- és érrendszeri problémák, az ízületi betegségek vagy a hajhullás.

A krónikus gyulladást meglehetősen nehéz megállapítani, csak vérvizsgálattal lehet diagnosztizálni. Van azonban néhány olyan tünet, melyek akár a krónikus gyulladásra is utalhat. Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy semmi más nem okozhatja a tüneteinket, de nem árt a krónikus gyulladást is számításba venni.

A depressziónak , hangulati zavaroknak lehet oka a krónikus gyulladás, állítja néhány tudós, így dr. Andrew Miller pszichiáter is. „Azoknál a szívbetegeknél, akik depresszióban is szenvednek, sokkal magasabb a gyulladásra utaló vegyületek aránya a vérben, mint azoknak, akik nem depressziósak” – mondta.

Depressziót is okozhat a gyulladás. Fotó: Getty IMages
Depressziót is okozhat a gyulladás. Fotó: Getty IMages

Mit együnk gyulladás ellen? „Bizonyos betegségek kezelésénél pedig mesterségesen idéznek elő gyulladásokat, és ezekben az esetekben a depresszió, a hangulatingadozás és a fáradékonyság észrvehető növekedése volt megfigyelhető a betegeknél.” Dr. Miller szerint a lehetséges kezelési lehetőségek is utalhatnak arra, hogy a depresszió és a krónikus gyulladások között összefüggés van: az omega-3 zsírsavak, illetve a rendszeres testmozgás mindkettőt képes csökkenteni.

Egyéb tünetek

Az állandó hasfájás, gyomorproblémák, hasmenés vagy éppen székrekedés , a hasi görcsök és a puffadás mind arra utalhatnak, hogy valami nincs rendben az emésztőrendszerünkkel. A krónikus gyulladások igen erősen érinthetik a bélrendszert (egyre több embernél diagnosztizálnak például irritábilis bél szindrómát, gyulladásos bélbetegségeket, gluténérzékenységet), a bélrendszer egészsége pedig az egész szervezetünkre, közérzetünkre kihathat.

A gyulladásos bélbetegségek ráadásul nemcsak emésztési gondokat okozhatnak, de számos egyéb problémát is, például koncentrálási nehézségeket, pattanásokat, hajhullást.

Az állandó fáradékonyság is jóval többre utalhat, mint arra, hogy túlhajtottuk magunkat a munkahelyünkön. Ha még akkor is teljesen kimerültek vagyunk, és még a legegyszerűbb feladatok elvégzésére is képtelennek érezzük magunkat, ha egyébként eleget (legalább 7 órát) aludtunk, elég folyadékot ittunk és kiegyensúlyozottan táplálkoztunk, akkor a krónikus gyulladás is meghúzódhat a fáradtság hátterében.

A gyulladás érintheti a központi idegrendszert, vagyis az agyat és a gerincvelőt is, többek között azokat a területeket is, melyek az alvásért vagy a cirkadián ritmusért felelősek. Így a szervezetünk „megzavarodhat”, és akkor sem érzékeli, hogy teljesen éberek vagyunk, amikor kialudtuk magunkat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: