Mi a teendő az ekcéma tünetmentes időszakaiban?

A legfontosabb, hogy minél tovább tartson a nyugalmi periódus, ehhez adunk használható tippeket.

Jóllehet azekcémakrónikus bőrbetegség, lehetséges csökkenteni a fellángolások gyakoriságát. Vagyis a fő cél a tünetmentes időszakok meghosszabbítása: minél hosszabb időre képesek vagyunk kitolni a kínzó viszketés kiújulását, annál jobban ellenőrzésünk alatt tudjuk tartani a betegséget. Nem utolsó sorban pedig így visszanyerhetjük az irányítást az életünk fölött. Az alábbiakat érdemes a napi rutin részévé tenni.

Rendszeresen hidratáljunk és zsírozzunk

Az irritáció megelőzéséhez fontos a bőrünk folyamatos hidratálása és a lipidek (amik az ekcémás bőrben eleve kevesebb mennyiségben vannak jelen) visszapótlása. Zuhanyozás vagy kádfürdő után három percen belül testápolóval kenjük be a még kissé nedves bőrt, így szívódik be legtöbb a krémből. A nyugtató hatás fokozása érdekében tartsuk a testápolót a hűtőszekrényben, és hidegen kenjük fel. Különösen télen fontos az alapos hidratálás és zsírozás, mert ilyenkor az extrém hőmérsékletváltozások (fagyból a fűtött szobába vagy fordítva) és a száraz levegő is stresszelhetik a bőrünket, amitől fellángolhat az ekcéma.

ekcéma
Legfeljebb 18-19 Celsius-fok legyen a hálószobában

Párásítsuk a szoba levegőjét

A túlszáraz levegő is indukálhat ekcémát. Ha máskor nincs is lehetőségünk, legalább a hálószobában üzemeltessünk egy légpárásítót, amialvásközben nyugtatja a bőrünket.

Csökkentsük a kiváltó tényezőket

Az ekcémás fellángolásokat bizonyos ételek, pollen, poratka, penész, állatszőr, házipor, dohányfüst is okozhatja. Ha megpróbáljuk azonosítani a bennünket veszélyeztető faktorokat, majd törekszünk a minimális értéken tartásukra, máris sokat tettünk az ekcéma mérsékléséért.

Zuhanyozzunk, amikor csak jólesik

Ellentétben azzal, amit elsőre vélünk, a zuhanyozás segít hidratálni a kiszáradt bőrt. Nagyon fontos, hogy a víz langyos legyen, és utána azonnal krémezzük be magunkat!

Az ekcémák a bőr gyulladásos tüneteivel jelentkező dermatitiszek (bőrgyulladások). A leggyakoribb bőrbetegségeknek számítanak. Alapvetően két fajtájuk létezik: az endogén és exogén ekcémák - attól függően, hogy belső vagy külső okok-e a meghatározóak a betegség kialakulásában. Ennek megfelelően kezelhetők ugyanis a tünetek, illetve maga a kórkép. Az ekcéma típusai

Kerüljük a vakarózást

Nemcsak haszontalan, hanem ezzel fel is sértjük a bőrünket, utat engedve a felülfertőződés kockázatának. Ha nagyon viszket, akkor finoman dörzsölgessük, nyomogassuk, esetleg csipkedjük meg a bőrt. Éjszakára vegyünk fel cérnakesztyűt, nehogy álmunkban véresre vakarjuk magunkat. (Cérnakesztyű híján egy vékony pamutzokni is megteszi.)

Válasszunk körültekintően kozmetikumot

Az arckrémek, szappanok, hajápolási termékek, parfümök, borotválkozószerek, dekorkozmetikumok tartalmazhatnak olyan összetevőt, ami allergizálhat bennünket, és kiválthatja az ekcémát. Minden új terméket először bőrteszttel kell ellenőrizni: az alkarunk belső oldalán egy 200 Ft-os érme nagyságú területre vigyük fel az adott terméket, hagyjuk rajta legalább 24 óráig, és csak akkor kezdjük rendszeresen használni, ha nem okoz panaszt.

Tanuljuk meg kezelni a stresszt

Az idegi feszültség is belobbanthatja az ekcémát. Azok a technikák, amelyek mérséklik a stresszes állapotot, segítenek megelőzni a kínzó viszketés visszatértét. Tanuljuk meg az alap jóga gyakorlatokat (például a 12 pozícióból álló Napüdvözletet), sajátítsuk el a meditáció vagy az autogén tréning bevezető lépéseit, próbáljuk ki az aromaterápiát. A szelíd gyakorlatok mellett a nem izzasztó fizikai aktivitás is előnyös, mint például a tempós gyaloglás, kutyasétáltatás, kerékpározás, mérsékelt súlyzózás, illetve tavasztól őszig a kertészkedés (de szigorúan nem tűző napon!).

Viseljünk 100 százalék pamut ruházatot

A pamut engedi bőrünket lélegezni, vagyis nem fülledünk, nem izzadunk be alatta, aminek révén megelőzzük az ekcéma fellángolását. Ezzel szemben a műszálas textil, a gyapjú és a lenvászon irritálja a bőrt és hozzájárul a panaszok kiújulásához. A ruhák fazonja legyen minél kevésbé karcsúsított, tapadós, hogy ne dörzsöljék ki a bőrt.

Maradjunk hűvösben

Télen a túl melegre felfűtött lakásban is izzadhatunk, ami nem tesz jót a bőrünknek. Különösen a hálószobát tartsuk hűvösen, legfeljebb 18-19 Celsius-fokon, és gyakran cseréljük a pamut ágyneműt. Nyárra megfontolandó egy klímaberendezés beszerelése a nyugodt pihenés érdekében.

Szponzorált tartalom.

Támogatta a Bayer Hungária Kft.

L.HU.MKT.CC.27.01.2019.1854
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)