Kezelés nélkül halálos lehet

Tízezer végtagot amputálnak évente Magyarországon, ebből hétezret azért, mert az érszűkület miatt a keringés annyira leáll, hogy a végtagon elhalások keletkeznek és azok elfertőződnek. A betegség - ha nem kezelik - halálos kimenetelű is lehet.

Dr. Pécsvárady Zsolt, a Flór Ferenc kórház főorvosa ismertette a betegséget.

- Mi az alsó végtagi érszűkület?

- Ez az érszűkület egyik megjelenési formája, legjellemzőbb tünete a járás közben megfájduló és begörcsölő láb. Azért fontos a lábon megjelenő érszűkületet komolyan venni, mert a diagnózis megmentheti a lábat az amputálástól, illetve megelőzheti a szívinfarktust vagy a stroke-ot. Az érszűkület ugyanis nemcsak a szívkoszorúereken, nem a végtagokon, hanem az egész érrendszer területén kialakul.

- Ebbe bele is lehet halni?

- Nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy ha megjelennek az érszűkület tünetei, de a betegséget nem diagnosztizálják és nem kezelik, akkor öt éven belül tíz diagnosztizálatlan beteg közül három meghal. További öt éven belül újabb két ember hal meg tíz beteg közül. Az idejében elkezdett terápiával - gyógyszerekkel, értágítással, műtéttel - ez a folyamat kordában tartható. Nem a végtag elfekélyesedésébe, elvesztésébe hal bele a beteg, hanem abba, hogy az érszűkület a test többi erét is érinti, így a beteg szívinfarktust vagy stroke-ot kaphat.

- Sok embert érint ez a betegség?

- Igen. Ötven év felett minden harmadik ember érintett. Mint számos más betegségnél, itt is a dohányzás, az elhízás, a mozgásszegény életmód, az emelkedett vércukorszint, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint növeli a kockázatot.

- Csak az időseknél alakul ki érszűkület?

- Nem. Az erek beszűkülése akár az ember húszas éveiben is elkezdődhet, a komolyabb tünetek azonban a negyvenes, ötvenes korosztálynál jelentkeznek általában. Érszűkületben - becslések szerint - körülbelül egymillió ember szenved Magyarországon.

- Rájöhet egy laikus is, hogy alsó végtagi érszűkülete van? Mik a tünetek?

- Az alsó végtagi érszűkület diagnózisát egy orvosok által összeállított teszt segítségével bárki ellenőrizheti önmagán. Bátorítjuk is erre az embereket, hiszen ez megmentheti az életüket. Csupán arra van szükség, hogy kellő intenzitással gyalogoljon a beteg és mérje, mikor kezdődik a lábfájása és mennyi idő alatt múlik el. Az érszűkületes lábfájást nem lehet összetéveszteni a reumás fájdalmakkal. Az alsó végtagi érszűkületet "kirakatbetegségnek" is nevezik, mivel az ember rövidebb-hosszabb séta után kényszerűen megáll, hogy a fájdalom enyhüljön. Amint az elmúlik, tovább tud menni. Minél rövidebb a két megállás közötti távolság, annál súlyosabb az érszűkület. Tehát járni kell, hogy felfedezzük a bajt.

- Ezért az a program neve, hogy "Járj az életedért"?

- Ezért is, valóban, hiszen járva derül ki, hogy tényleg ettől a betegségtől szenved-e a páciens, és azért is, mert maga a testmozgás csökkenti a betegség kialakulásának, továbbfejlődésének a kockázatát. A rendszeres testmozgás alapvető, s nem utolsó sorban olcsó terápiája az érszűkületnek, de sajnos sokan épp ezzel a kezelési lehetőséggel nem élnek. Hetente háromszor fél-egy órányi folyamatos mozgás segít a betegség megelőzésében.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció