Ismerkedjen meg lába ellenségeivel!

Ha az orvosi várószobákban azt halljuk, hogy "visszeres a lábam"- a köznyelvi szóhasználat szerint értjük, az illetőnek visszérbetegsége van. Ismerjük meg, mi is ez!

A visszerek funkciói

A visszerek, vagyis a vénák az oxigénben szegény, széndioxidban gazdag, elhasznált vért szállítják a szövetekből a szív felé. Álló testhelyzetben az alsó végtag vénáinak vékony falára helyenként több mint egyméteres véroszlop nyomása nehezedik. A vénákban hártyás szerkezetű, zsebes billentyűk akadályozzák meg, hogy ez a véroszlop a gravitáció hatására visszazúduljon a láb felé. Ha ezen billentyűk záródása nem tökéletes, bekövetkezik a vénák kitágulása, megnyúlása, amely kiterjed a felületi és a mélyvénás hálózat közötti összekötő vénákra is.

A "klasszikus" visszértágulatok

A visszérbetegségnek három nagy megnyilvánulási módját, tünetcsoportját különböztetnek meg a szakorvosok. Ez a három visszértípus külön-külön vagy együttesen is megjelenhet. Mindegyiknek megvan a maga speciális kezelése, legyen az panaszokat okozó visszérbetegség vagy kozmetikailag zavaró seprűvéna-tágulat - ezekről a kezelési módokról a kapcsolódó anyagunkban olvashatnak.

A klasszikus visszértágulat a lábszár, néha a térd és comb belső részén jelenik meg, ceruzavastagságú, kidudorodó, kacskaringós értágulat formájában. Ritkább esetekben a vádlin is kialakulhat. A vénákon belül elhelyezkedő, nyomást csökkentő billentyűk rossz záródása, illetve elégtelensége okozza. Gyakran jár panaszokkal - a láb fáradékonyabbá válik, estére a boka és a lábszár bedagad, az érintett súlyosnak érzi, sajog, enyhe feszítő fájdalom jelentkezik. Szaknyelven ez az úgynevezett "nehézláb" érzés.

Enyhébb panaszok, kozmetikai kellemetlenségek

A visszérbetegségeknek vannak olyan megjelenési módjai is, amelyek alig vagy egyáltalán nem okoznak panaszt, az érintett legfeljebb szépséghibának, kozmetikai elváltozásnak éli meg ezeket. Ilyenek a retikuláris vénatágulatok, amelyek a lábszár és comb külső és hátsó felszínén jelennek meg. A bőrön keresztül áttűnő 2-4 milliméter vastag kékes színű értágulatok. Általában nem emelkednek ki a bőr felszínéből, és ritkán okoznak panaszt. Főleg kozmetikailag zavaró tényként vannak jelen.

Még enyhébb megnyilvánulási módjai a visszérelváltozásnak a seprűvénák (hajszálér- tágulatok), amelyek egy milliméternél vékonyabb, piros, szerteágazó kis értágulatok. A láb bármelyik részén megjelenhetnek. Csak kozmetikai zavart okoznak, nem tekinthetők betegségnek.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: