Dagadó erek

A visszeresség a vékonyabb és vastagabb vivőereknek a lábainkon történő kitágulása, mely önmagában is zavaró lehet, elhanyagolása esetén pedig igen súlyos következményekkel járhat. A megelőzés legfontosabb tudnivalóit az alábbiakban foglaljuk össze.

A visszeresség a vékonyabb és vastagabb vivőereknek a lábainkon történő kitágulása, mely önmagában is zavaró lehet, elhanyagolása esetén pedig igen súlyos következményekkel járhat. Szerencsére ma már a visszeres elváltozások viszonylag egyszerűen megszüntethetők, a visszértágulatok többnyire injekcióval is eltüntethetők, sőt néhány szabály betartásával a betegség rosszabbodása, szövődmények - trombózis, lábszárfekély, stb. - kialakulása is megelőzhető. A megelőzés legfontosabb tudnivalóit az alábbiakban foglaljuk össze.

A visszeresség mindenekelőtt az öröklött hajlammal rendelkezőknél alakul ki, túlterheléssel járó foglalkozás vagy sporttevékenység esetén. Megelőzés szempontjából a legfontosabb ezért a helyes pályaválasztás. Kerülni kell a tartós állással és üléssel járó foglalkozásokat, valamint a nagy megterheléssel, vagy súlyos tárgyak emelgetésével járó munkát, sportot. Igen fontos a fizikai aktivitás, a séták, kerékpározás, úszás, mivel javítja a lábakban a vér keringését. Ezt sem szabad azonban túlzásba vinni, mivel a túlterhelés már ártalmas lehet. Lábtornával, lábmasszázzsal, a lábak felpolcolásával gyorsítani lehet a munka során megduzzadt lábakból az ott pangó vér kiürítését, fokozni lehet a vérkeringést, és ezáltal enyhíthetjük a visszeres panaszokat. Visszeres hajlam esetén nem elhanyagolandó a fogamzásgátló gyógyszerek és módszerek megválasztása sem. A fogamzásgátló tablettákban levő női hormonok ugyanis növelik a trombózisveszélyt, és gyorsítják a visszértágulatok kifejlődését.

Az elhízás, és különösen az elhízás-lefogyás gyakori váltogatása szintén előnytelen. Ugyanúgy hat, mint a fizikai túlterhelés.

Hajlam esetén, munkavégzés és sportolás alkalmával ajánlatos rugalmas pólyát vagy kompressziós harisnyát viselni, és ezáltal mintegy ellensúlyozni a véroszlopnak a visszerek falára nehezedő nyomását. A visszértágulatok megszüntetéséig vagy azt követően is megelőzésképpen kompressziós harisnya hordása ajánlott.

A visszeres panaszok és tünetek enyhítésére, az erek tónusának fokozásához, az ödémák kiürítéséhez ma már megfelelő gyógyszerek és gyógyhatású készítmények kaphatók. Kérjük háziorvosunk tanácsát a megfelelő kiválasztásához.

Ha azonban a visszeresség akár egészségi, akár esztétikai szempontból zavaró, a tágult visszereknek a legalkalmasabb módon történő megszüntetésére kell törekedni. Ajánlatos mindenekelőtt visszérambulanciát felkeresni a visszértágulatok injekciós megszüntetése céljából. Amennyiben a visszeresség igen elhanyagolt, már műtéti megoldás, vagy kombinált, műtéti és injekciós megoldás jöhet csak számításba.

Az injekciós (szklerotizáló) visszérmegszüntetés előnye, hogy a kezelés alatt a beteg élheti az addig megszokott életét, csak hetente 1-2-szer kezelésen kell megjelennie. A sebészi megoldás előnye pedig az, hogy műtéti úton a súlyosabb visszerességet is meg lehet szüntetni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció