Dagadó erek

A visszeresség a vékonyabb és vastagabb vivőereknek a lábainkon történő kitágulása, mely önmagában is zavaró lehet, elhanyagolása esetén pedig igen súlyos következményekkel járhat. A megelőzés legfontosabb tudnivalóit az alábbiakban foglaljuk össze.

A visszeresség a vékonyabb és vastagabb vivőereknek a lábainkon történő kitágulása, mely önmagában is zavaró lehet, elhanyagolása esetén pedig igen súlyos következményekkel járhat. Szerencsére ma már a visszeres elváltozások viszonylag egyszerűen megszüntethetők, a visszértágulatok többnyire injekcióval is eltüntethetők, sőt néhány szabály betartásával a betegség rosszabbodása, szövődmények - trombózis, lábszárfekély, stb. - kialakulása is megelőzhető. A megelőzés legfontosabb tudnivalóit az alábbiakban foglaljuk össze.

A visszeresség mindenekelőtt az öröklött hajlammal rendelkezőknél alakul ki, túlterheléssel járó foglalkozás vagy sporttevékenység esetén. Megelőzés szempontjából a legfontosabb ezért a helyes pályaválasztás. Kerülni kell a tartós állással és üléssel járó foglalkozásokat, valamint a nagy megterheléssel, vagy súlyos tárgyak emelgetésével járó munkát, sportot. Igen fontos a fizikai aktivitás, a séták, kerékpározás, úszás, mivel javítja a lábakban a vér keringését. Ezt sem szabad azonban túlzásba vinni, mivel a túlterhelés már ártalmas lehet. Lábtornával, lábmasszázzsal, a lábak felpolcolásával gyorsítani lehet a munka során megduzzadt lábakból az ott pangó vér kiürítését, fokozni lehet a vérkeringést, és ezáltal enyhíthetjük a visszeres panaszokat. Visszeres hajlam esetén nem elhanyagolandó a fogamzásgátló gyógyszerek és módszerek megválasztása sem. A fogamzásgátló tablettákban levő női hormonok ugyanis növelik a trombózisveszélyt, és gyorsítják a visszértágulatok kifejlődését.

Az elhízás, és különösen az elhízás-lefogyás gyakori váltogatása szintén előnytelen. Ugyanúgy hat, mint a fizikai túlterhelés.

Hajlam esetén, munkavégzés és sportolás alkalmával ajánlatos rugalmas pólyát vagy kompressziós harisnyát viselni, és ezáltal mintegy ellensúlyozni a véroszlopnak a visszerek falára nehezedő nyomását. A visszértágulatok megszüntetéséig vagy azt követően is megelőzésképpen kompressziós harisnya hordása ajánlott.

A visszeres panaszok és tünetek enyhítésére, az erek tónusának fokozásához, az ödémák kiürítéséhez ma már megfelelő gyógyszerek és gyógyhatású készítmények kaphatók. Kérjük háziorvosunk tanácsát a megfelelő kiválasztásához.

Ha azonban a visszeresség akár egészségi, akár esztétikai szempontból zavaró, a tágult visszereknek a legalkalmasabb módon történő megszüntetésére kell törekedni. Ajánlatos mindenekelőtt visszérambulanciát felkeresni a visszértágulatok injekciós megszüntetése céljából. Amennyiben a visszeresség igen elhanyagolt, már műtéti megoldás, vagy kombinált, műtéti és injekciós megoldás jöhet csak számításba.

Az injekciós (szklerotizáló) visszérmegszüntetés előnye, hogy a kezelés alatt a beteg élheti az addig megszokott életét, csak hetente 1-2-szer kezelésen kell megjelennie. A sebészi megoldás előnye pedig az, hogy műtéti úton a súlyosabb visszerességet is meg lehet szüntetni.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +4 °C

Hajnalra sokfelé köd képződik, és napközben is lesznek párás, illetve kevés helyen napos tájak is. Néhol kisebb eső, valamint szitálás, ónos szitálás is előfordul. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, 4, 10 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton nem érkezik front, de reggel most is erős ízületi panaszok jelentkezhetnek, napközben pedig a fényszegény tájakon a lehangoltság és az energiátlanság lehet a leggyakoribb. Emellett keringési panaszok is felléphetnek, a hőérzet pedig többfelé tartósan alacsonyan alakul. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: