A visszérbetegségről

A visszérbetegség gyakori állapot. Kialakulásának pontos oka nem ismert.

Tény, hogy az esetek egy részében családi halmozódás figyelhető meg. Növeli a betegség kockázatát a tartós állás, a túlsúly és a terhesség.

A visszerek - más szóval vénák - az oxigénben szegény, széndioxidban gazdag, elhasznált vért szállítják a szövetekből a szív felé. Érthető, hogy álló testhelyzetben az alsó végtag vénáinak vékony falára helyenként több mint egyméteres véroszlop nyomása nehezedik. A vénákban hártyás szerkezetű, zsebes billentyűk akadályozzák meg, hogy ez a véroszlop a gravitáció hatására visszazúduljon a láb felé.

Az alsó végtagban egy, a bőr alatt elhelyezkedő felületes és egy, az izmok között futó, mélyvénás rendszer található. A felületes- és mélyvénás rendszert a létrafokokhoz hasonló, harántul futó vénák kötik össze. A mélyvénás rendszer kiürülését az alsó végtag izmainak járás közben történő összehúzódása segíti elő. A működő izmok gyakorlatilag kipumpálják a vért a vénákból, az ép billentyűk működése pedig a szív felé irányulóvá teszi a véráramlást.

Ha a visszerekben található billentyűk nem zárnak rendesen, akkor a vér pang a vénákban, áramlása lelassul és a visszerekben megnövekszik a vénás nyomás. Ez a megnövekedett nyomás a felületes vénák falát kitágítja, azok megnyúlnak, kanyargóssá válnak. Ezeket a beteg vénaszakaszokat hívjuk visszértágulatoknak, ilyenkor beszélünk visszérbetegségről, más szóval varikozitásról. A vénás oldalon kialakuló emelkedett vérnyomás azonban nemcsak a bőr alatti vénák kitágulásáért felelős, hanem megterheli a hajszálérhálózatot, és azon keresztül áttevődik a környező szövetekre is. Ez idézi elő a végtag duzzanatát, a szövetekben felhalmozódó vizenyőt, más néven ödémát. Az ödémával együtt vagy attól függetlenül a betegnek egyéb panaszai is jelentkezhetnek: nehézlábérzés, kellemetlen, feszülő fájdalom, lábikragörcs. A panaszok a nap folyamán egyre fokozódnak, a tartós állás különösen sokat ront rajtuk.

A visszérbetegségnek különböző szövődményei is lehetnek. Bizonyos esetekben a kitágult vénaszakaszokban pangó vér megalvad, vagyis trombózis jön létre. Máskor az emelkedett vénás nyomás következtében létrejön a talán legsúlyosabb elváltozás, és a láb kifekélyesedik. A bőr barnás elszíneződése, pigmentációja, viszketése, ekcémás jellegű elváltozása is a vénás betegség kísérőjelensége lehet.

Krónikus vénás elégtelenségnek nevezik mindazokat az elváltozásokat, melyek az alsó végtagi vénák kitágulása, az azokban található billentyűk elégtelensége és a következményes vénás oldalon megjelenő magas vérnyomás eredményeként alakulnak ki. Oka lehet ismeretlen, máskor a mélyvénás rendszerben kialakult trombózis következménye.

A kezelés igen sokrétű, összetett. A kezelés alapját ma is a sebészi megoldás és a kompressziós harisnya, illetve rugalmas pólya viselése képezi. A tágult, kanyargós visszerek műtétileg eltávolíthatók, esetenként szkleroterápiával megszüntethetők. Ez utóbbi lényege, hogy az érbe olyan anyagot fecskendeznek, amely helyileg az érfal gyulladását idézi elő. A gyulladt érszakaszon vérrög képződik, és a kiegészítő kompressziós kötés hatására a szembefekvő érfalak összetapadnak, az ér átjárhatatlanná válik, lassan hegesedik, kötőszövetesen átalakul.

A szkleroterápia elsősorban a csak kozmetikai panaszt okozó, tágult hajszálerek, ecsetvéna-varikozitás kezelésére alkalmas kiválóan, bár a tágult kisebb-nagyobb oldalágak is kezelhetők ily módon, főleg ha a beteg semmiképp nem kívánja a műtéti beavatkozást.

A műtéttel a tágult oldalági vénaszakaszok mellett általában a beteg billentyűt tartalmazó főtörzs vagy annak egy része is eltávolításra kerül.

A kompressziós kezelés lényege, hogy a tágult felületes vénás rendszerből a vért a mélyvénás rendszer felé terelje. Ezáltal tehermentesíti a bőr alatt húzódó vénás hálózatot. Csökkenti a vénás nyomást, az ödémát, ezáltal a beteg panaszait is. A kompressziós kezelés gumiharisnyákkal vagy rugalmas pólyával valósítható meg. A gumiharisnyák sűrű szövésű, rugalmas anyagból készülnek. Az alsó végtagra húzva szorosan feszülnek a lábra, összenyomják a bőr alatt fekvő vénákat, ezáltal segítve azok kiürüléset. A speciális szövésük következtében a bokáknál nagyobb nyomást fejtenek ki, mint a magasabb területeken, és ez a nyomás felfelé haladva fokozatosan csökken. Ez segíti a vér szív felé történő továbbítását.

Gyakorta előfordul azonban, hogy a beteg nem egyezik bele a műtétbe, hogy annak elvégzése nagy kockázattal jár, esetleg nincs lehetőség műtéti megoldásra. A kompressziós harisnya viselése bizony olykor nem kellemes, különösen a nagy nyári melegben. A harisnyát nehéz felhúzni, a fásli folyton letekeredik.

A vénás keringésre ható gyógyszerek között ismerünk természetes hatóanyagokat és mesterségesen előállított szereket. A flavonidok az előző csoportba tartoznak. A flavonoidok rendkívül elterjedtek a növényvilágban, és az emberi táplálékokban is bőségesen megtalálhatóak. Normál vegyes táplálkozás mellett a flavonoidok bevitt napi mennyisége körülbelül 1 gramm. Legnagyobb mennyiségben a gyümölcslevek, bor, tea, kávé és sör tartalmaz flavonoidokat. A flavonoidok kutatásának megkezdése két magyar tudós, Szent-Györgyi és Rusznyák nevéhez főződik. Egy citromból előállított vegyületről számoltak be 1936-ban, amely a hajszálerek falának stabilitását fokozza.

A flavonoidok felszívódása a bélrendszerből és ezáltal a szervezeten belüli hasznosulásuk jelentősen fokozható bizonyos módszerekkel.

A mikronizáció egy igen fejlett gyógyszertechnológiai eljárás, mely számottevően fokozza a hatóanyagok felszívódási sebességét, ezáltal gyorsabban kialakuló és erőteljesebb farmakológiai hatást biztosít.

Vizsgálatokkal igazolták, hogy a narancsból előállított, mikronizált flavonoidot tartalmazó készítmény négyszer jobban szívódik fel a tápcsatornából, mint nem mikronizált változata. A mikronizáció igazoltan fokozza a vénás elégtelenség tüneteire gyakorolt hatások intenzitását is.

Számos klinikai vizsgálat igazolja - több ezer visszérbeteg kezelésének eredménye alapján - a mikronizált flavonoidot tartalmazó készítmény hatékonyságát. A nemrégiben lefolytatott, több mint 5000 betegen végzett RELIEF elnevezésű klinikai vizsgálat végén mind az orvosok, mind a betegek több mint kilencven százaléka ítélte jónak a mikronizált flavonoiddal folytatott kezelést. Bizonyítottan csökkenti a visszérbetegség okozta kellemetlen kísérőtüneteket, az ödémát, a nehézláb-érzést, a lábikragörcsöt.

A mikronizált flavonoidot tartalmazó tabletta az egyik legjobb gyógyszer a vénás keringésre ható szerek közül, amely igazoltan elősegíti a krónikus vénás elégtelenség legsúlyosabb szövődményének, a lábszárfekélynek gyógyulását is, valamint gátolja annak kiújulását. X.évf./9.sz.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)