Nem múlik a köhögés? Ezt jelezheti

Bárkivel előfordulhat, hogy megfázás vagy influenza miatt köhögni kezd - ez rendszerint magától elmúlik. Olykor viszont más betegség lehet a kiváltó ok, így csak ennek ismeretében lehet hatékony gyógymódot keresni a problémára. De addig is tehetünk néhány dolgot, hogy jobban érezzük magunkat.

Sokan a már jól ismert házi praktikákhoz folyamodnak először, például mézet nyalogatnak, mézes teát szürcsölnek, sok folyadékot isznak, valamint párologtatnak, hogy enyhítsék a torokirritációt és feloldják a váladékot. Az is beválhat, ha lefekvés előtt eggyel több párnát teszünk a fejünk alá, az elalvás előtti mézfogyasztás pedig bizonyítottan segít enyhíteni az éjszakai köhögést, így hozzájárul a nyugodtabb pihenéshez.

köhögés, hurutos köhögés, száraz köhögés, köhögéscsillapítás
köhögés, hurutos köhögés, száraz köhögés, köhögéscsillapítás

Hurutos vagy száraz köhögés?

Sokan tudják, hogy hurutos köhögésre vény nélkül kapható szerek széles kínálatából válogathatunk a patikában, azzal azonban már kevesen vannak tisztában, hogy ha néhány nap múlva nem javul a beteg állapota, belázasodik vagy nem kap levegőt, akkor azonnal orvost kell hívni.

Használ-e az antibiotikum a köhögés ellen? Általában nem, ugyanis a legtöbb esetben nátha vagy influenza miatt kezdünk el köhögni, és egy héten belül jobban is leszünk. Ha mégsincs javulás, akkor keressük fel háziorvosunkat, ugyanis elképzelhető, hogy bakteriálisfertőzésáll a háttérben - ebben az esetben viszont már antibiotikumra lesz szükség.

A száraz köhögésen segíthetnek köhögéscsillapítók, de akár cukorkák is, amelyek csökkenthetik a torok hátsó részén jelentkező irritációt. Fontos, hogy sem ezeket, sem pedig a hurutos köhögés csillapítására szolgáló készítményeket ne adjuk négyévesnél fiatalabb gyerekeknek. Nekik enyhébb esetben, kétéves kor felett egy kis mézet ajánlott adni, erősebb köhögéssel viszont mindenképp forduljunk gyerekorvoshoz.

Mi mindentől köhöghetünk még?

Fontos azt is kideríteni, hogy nem allergia, asztma, szívbetegség,refluxvagy dohányzás miatt köhögünk-e. A dohányzás például - különösen a reggeli órákban - rekedtséget és rendszeres a köhögést idézhet elő. Az is előfordulhat, hogy a gyakori köhögés már nemcsak a cigarettázással függ össze, hanem komolyabb betegségre - például hörghurutra vagy akár rákra - is utalhat. Ha vért köhögünk fel, vagy a köhögés egy hónapnál hosszabb ideig is fennáll, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Mikor menjünk feltétlenül orvoshoz?

Ha a köhögés mélyről jön és sok váladékkal jár, esetleg a váladék véres, mindenképp ajánlott szakemberhez fordulni. Akkor se halogassuk ezt a látogatást, ha szorítást érzünk a mellkasunkban, nem kapunk levegőt, zihálunk, illetve magas lázzal jár a köhögés, amit három nap után sem sikerül otthon csillapítani.

Forrás: webmd.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció