Meglepő ok állhat a köhögés mögött

A gyomorsav nemcsak a nyelőcsőben okoz elváltozásokat, de a garatba feljutva légzőszervi tüneteket is produkálhat. Mutatjuk a reflux meglepő következményeit.

Gyakori légúti betegségek esetén érdemes felderíteni a háttérben álló okokat. A gyomorégés népbetegség, sokan mégis elhanyagolják a kezelését. A néma refluxot pedig sokan nem is ismerik fel időben. Arefluxés a légúti tünetek közötti kapcsolatról Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa beszélt.

köhögés, száraz köhögés, fülgyulladás, légúti panaszok, gyomorégés, reflux, néma reflux
köhögés, száraz köhögés, fülgyulladás, légúti panaszok, gyomorégés, reflux, néma reflux

A reflux okai

A stresszes, rohanó életmód és a rendszertelen étkezés nagymértékben szerepet játszik a tünetek megjelenésében. Ha nem többször kis adagokat, hanem egyszerre nagyobb mennyiségeket eszünk, az étkezéseink szénhidrátokban és zsírban gazdagok, valamint esténként rendszeresen teli hassal fekszünk le, számíthatunk a gyomorégés megjelenésére.

A reflux jellegzetes tünetei

 • nyelőcső- és gyomorégés
 • szegycsont mögött jelentkező fájdalom
 • rossz, savanyú szájíz
 • kellemetlen lehelet
 • gyakori böfögés
 • hányinger
 • A panaszok megjelenésének oka, hogy a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, ahol az érzékeny nyálkahártyát irritálja.

  A túlsúly szintén növeli a reflux kialakulásának kockázatát, paradicsom, a citrusfélék, a szénsavas üdítők, a dohányzás vagy a túlzott alkohol fogyasztás pedig súlyosbíthatja a tüneteket. Az erős, fűszeres ételek, a koffein és a mentol is képes elernyeszteni a gyomor záróizmát és elősegíteni a savas gyomortartalom visszaáramlását.

  Sok esetben a panaszok megjelenése összefügg valamilyen gyógyszer - például asztmaellenes szerek, vérnyomáscsökkentők, fájdalomcsillapítók - szedésével. De a reflux hátterében egyéb betegségek is meghúzódhatnak. Jelentkezhet meglévő rekeszsérv mellett, de pszichés problémával - a stresszel, a depresszióval vagy a szorongással - is összefügghet a kialakulása. Nagyon gyakran Helicobacterfertőzésáll a hátterében.

  Légúti betegségeket is okozhat

  Nagyon gyakran a reflux áll a krónikus, száraz köhögés hátterében, de képes tartós orrmelléküreg-gyulladást és annak következtében akár orrpolipot is okozni. Tartós rekedtséget, torokfájást, torokköszörülést is előidézhet a gyomorsav irritáló hatása. Ha pedig a garatból a fülkürtbe is bekerül a gyomorsav, akkor akár középfülgyulladást okozhat. Asztmás betegek esetében pedig mindenképp fontos a reflux kezelésével is foglalkozni, hiszen két, egymást kölcsönösen provokáló betegségről van szó.

  Néma reflux is lehet a háttérben

  A betegség felismerését nehezíti, hogy akár el is maradhatnak a tipikus tünetek. Néma reflux esetén ugyanis nem jelentkezik a jellegzetes gyomorégés és a savas felböfögés, ezek helyett inkább a makacs száraz köhögés vagy a torokban jelentkező gombócérzés hívhatja fel a figyelmet a problémára. A légúti tünetek és a visszatérő betegségek csak akkor szűnnek meg, ha az azokat kiváltó okot, tehát a gyomorégést kezeljük.

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +25, +30 °C
  Minimum: +7, +12 °C

  Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Magas pollenkoncentráció