Köhögéssel mikor forduljunk orvoshoz?

A köhögés egy tünet, aminek mindig van valami kiváltó oka. Ez az ok lehet egy egyszerű megfázás is, de akár komolyabb betegség is állhat a hátterében. Mutatjuk, mikor érdemes köhögéssel orvoshoz fordulnunk.

Ha a szűnni nem akaró köhögés szinte a semmiből tör ránk, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulnunk. Ilyen tünete lehet például méh- vagy darázscsípésnek, valamint allergiát okozó vegyi anyagoknak, amelyek a légutak elzáródását okozhatják. De az is komoly betegségre utalhat, ha a köhögés hat hétnél tovább tart. Ilyen esetben is mindenféleképpen orvoshoz kell fordulnunk, hogy kiderítsük a köhögés okát.

Mi állhat az elhúzódó köhögés mögött?

Többféle oka is lehet a szűnni nem akaró köhögéseknek, az alábbiakban ezeket vesszük sorba:

  • Asztma vagy allergiás légúti betegségek: a kezeletlenasztmaés a szénanátha is okozhat nem múló köhögést. Szénanáthára utalhat a köhögés mellett, ha tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás vagy orrdugulás jelentkezik, az asztmát pedig a nehézlégzés és a fulladás jelezheti.
  • Idült arcüreggyulladás: ebben az esetben éjszakánként a váladék lecsorog a hátsó garatba, ami reggel köhögést és váladékürítést válthat ki. A diagnosztizáláshoz arcüregi CT-re, fül-orr-gégészeti vizsgálatra is szükség lehet.
  • Reflux: a gyomorból sav áramlik vissza a nyelőcsőbe és onnan a légutakat irritálva köhögést okoz. Ez a köhögés is inkább éjszaka, reggel jelentkezik. A kórkép felállításához gasztroenterológiai vizsgálatra van szükség.
  • COPD: a krónikus obstruktív tüdőbetegség tünetei a nem múló köhögés, a krákogás, nehézlégzés és légszomj. Ezekkel a panaszokkal minél előbb orvoshoz kell fordulni, hogy a betegséget megfelelő kezeléssel karbantarthassuk.
  • CE-gátló családhoz tartozó vérnyomáscsökkentők: ezek a szerek a betegek 10 százalékánál okoznak "ismeretlen eredetű" köhögést. Esetükben a megoldást a gyógyszerek más vérnyomáscsökkentőre való cseréje jelenti.

A hosszú ideig elhúzódó köhögés mögött akár súlyosabb betegségek is meghúzódhatnak
A hosszú ideig elhúzódó köhögés mögött akár súlyosabb betegségek is meghúzódhatnak

A dohányosoknak is érdemes odafigyelni!

Mi állhat az éjszaka fellépő köhögés mögött? Részletek itt.

A reggeli krákogás, köhögés nagyon jellemző a dohányosoknál. Fontos tudni, hogy ez nem egy természetes jelenség, akár azt is jelezheti, hogy a cigarettázás miatt a szervezetben valami eltérés alakult ki. Az állandó köhögés, köhécselés például krónikus tüdőbetegség figyelmeztető jele is lehet, ami sürgősen orvosi ellátást igényel. Ha tehát dohányzás mellett régóta fennálló köhögéssel küzdünk, érdemes magunkat megnézetni.

Dohányosoknak akkor is érdemes elmenniük orvosukhoz, ha egy influenza vagy megfázás után tartós és szűnni nem akaró köhögés vagy rekedtség marad hátra.

Hogyan kezelhető a köhögés?

A köhögés tehát egy tünet, amit számtalan ok kiválthat. Tehát a köhögés terápiája alatt valójában azt értjük, hogy az azt kiváltó betegséget kell kezelnünk. Mégis, vannak bizonyos javallatok, melyek, ha az alap betegség gyógyításában nem is, de a köhögés csillapításában segíthetnek a betegeken.

  • A garat eredetű száraz köhögés kortyolgatással, cukorka szopogatásával is csillapítható.
  • A köptetők megkönnyítik, meggyorsítják a légutakban letapadt nyák kiürülését. Néhány napos használatuk is hasznos lehet, ám alkalmazásuk az adott betegségtől is függ. Erről mindenképpen orvosunkkal érdemes egyeztetni.
  • A dohányzást a köhögés minden formájánál kerülni kell.
  • Köhögéscsillapítókat is lehet alkalmazni száraz köhögés esetén. A száraz köhögés ugyanis nagyon kifáraszthatja a beteget, tehát érdemes enyhíteni a tünetet.

Jó tudni!

A köhögés gyermekek esetében rendkívül veszélyes is lehet, sürgősségi ellátást is indokolhat. Mindenképpen mentőt kell hívni, ha a gyerek fullad, vagy ugató köhögési rohammal járó, nehéz, húzó belégzés jelentkezik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció