7 tipp az éjszakai köhögés enyhítésére

Az éjszakai köhögés könnyen tönkreteheti a pihentető alvást. Az alábbiakban adunk néhány tanácsot ahhoz, hogy miként lehet házi módszerekkel elkerülni a kellemetlen éjszakai rohamokat.

Az éjszakai köhögés elsősorban szezonális megfázás, arcüreg- vagy orrmandula-gyulladás következtében alakulhat ki. De előidézheti a fűtési szezonra jellemző száraz levegő, a légutak krónikus gyulladásával járó asztma, vagy akár allergia is. Allergiát leggyakrabban háziporatka, lakásban tartott állatok, penészgomba vagy növényi pollenek okoznak. A pontos okok tisztázáshoz azonban érdemes szakorvoshoz fordulni, különösen, ha az éjszakai köhögés egy hét múlva is fennáll. Az alábbiakban tanácsokat adunk az éjszakai köhögés enyhítésére, elkerülésére házi módszerekkel, a WebMD orvosilag lektorált szakcikke alapján.

ágyban fekvő nő köhög
A száraz légutak súlyosbíthatják a köhögést. Fotó: Getty Images

Mézzel ízesített tea

Egy bögre koffeinmentes - például gyümölcsös - tea lefekvés előtti elfogyasztása megnyugtatja a torkot, de bármilyen meleg folyadék segíthet feloldani a légutakban lévő nyálkát. A hozzáadott méz fokozza a jótékony hatást, mert a méz a sejtek táplálásához szükséges minden anyagot tartalmaz, emellett természetes immunerősítő és gyulladásgátló hatású.

Felpolcolt alvás

Ha éjszakai köhögésről van szó, a gravitáció az egyik legnagyobb akadály. A napközben lenyelt orrváladék és nyálka ugyanis felgyülemlik, és amikor éjszaka vízszintes helyzetben lefekszünk, irritálja a torkot. Ha alváskor a törzs felső része és a fej felpolcolt párnára támaszkodik, nem áramlik vissza az orrváladék.

A köhögés az allergia, a megfázás és még számos egyéb betegség velejárója lehet. Ha viszont úgy tapasztaljuk, hogy több mint két hét után sem múlik el, mindenképpen menjünk orvoshoz.

Gőzölés másként

A száraz légutak súlyosbíthatják a köhögést. Megkönnyebbülést hozhat, ha lefekvés előtt lezuhanyozunk/megfürdünk, vagy csak ülünk a gőzölgő fürdőszobában. Ugyanakkor az asztmásoknak nem árt vigyázni: náluk a gőz súlyosbíthatja a köhögést.

Megfelelő páratartalom

A párásítók sokat segíthetnek a köhögés enyhítésében, különösen, ha a szoba levegője túl száraz. Viszont a túl sok nedvesség már ellenkező hatást okoz: a hálószobában is fenntarthatja a köhögést. Ennek az az oka, hogy a poratka és a penész - mindkettő gyakori allergén - jól érzi magát a nedves levegőben. Szakértők szerint a 40 és 50 százalék közötti páratartalom az egészséges.

Eszközök előkészítése

Arra az esetre, ha éjszaka köhögni kezdenénk, tartsunk az ágyunk mellett mindent, amire szükségünk lehet Egy pohár vizet, köhögéscsillapítót vagy cseppeket, és bármi mást, ami segíthet. Minél hamarabb meg tudjuk állítani a köhögési rohamot, annál jobb. A folyamatos köhögés irritálja a légutakat, ami miatt az éjszakai probléma tovább tarthat.

Tiszta ágynemű

A tisztaság fél egészség, éjszakai köhögésnél különösen. Ilyenkor azért kell tisztán tartani az ágyneműt (és magunkat is), mert a poratkák az ágyneműben lapulnak, és a testünkről lehullott, elhalt bőrdarabkákkal táplálkoznak, illetve az ágyunkba ürítenek. Szakértők szerint minden héten forró vízben kellene kimosni az ágyneműt.

Szükség esetén köptetők

Ha a fentiek nem segítenek, érdemes megfontolni a gyógyszeres kezelést, illetve a szakorvoshoz fordulást. A vény nélkül kapható köhögés elleni gyógyszerek kétféleképpen segíthetnek. A köptető segíthet a nyálka fellazításában. A köhögéscsillapító blokkolja a köhögési reflexet, és csökkenti a köhögési késztetést. Figyelmesen nézze meg a címkét, hogy biztosan a köhögésnek megfelelő gyógyszert kapja, és tartsa be a használati utasítást. Ha nem biztos benne, kérdezze meg gyógyszerészét vagy orvosát.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: