Titkos kórlap, kidobott zárójelentés?

A jogszabály értelmében egészségügyi dokumentáció minden olyan adat, amely az egészségügy szolgáltatások igénybevétele során keletkezett és jutott az egészségügyi dolgozók tudomására.

Ennek megfelelően nemcsak a kórlapok, hanem a szakrendelések, laboratóriumi, illetve egyéb adatok is ebbe a kategóriába tartoznak, függetlenül attól, hogy azokat milyen formában rögzítették.

A beteg jogosult megismerni a róla készült egészségügyi dokumentációban szereplő adatait, illetve joga van ahhoz, hogy egészségügyi adatairól tájékoztatást kérjen. Az egészségügyi dokumentációval az egészségügyi szolgáltató, az abban szereplő adattal a beteg rendelkezik.

Hogyan és milyen adatokat ismerhetünk meg?

Jogosultak vagyunk a gyógykezeléssel összefüggő adataink kezeléséről tájékoztatást kapni, a ránk vonatkozó egészségügyi adatokat megismerni, az egészségügyi dokumentációba betekinteni, valamint azokról saját költségünkre másolatot kapni, valamint a fekvőbeteg -gyógyintézetből történő elbocsátáskor zárójelentést kapni és az egészségügyi adatainkról indokolt célra - saját költségünkre - összefoglaló vagy kivonatos írásos véleményt kapni.

Ha adatainkat pontatlannak vagy hiányosnak ítéljük meg, kérhetjük az egészségügyi dokumentáció kiegészítését, kijavítását, amelyet a kezelőorvos, illetve más adatkezelő a dokumentációra saját szakmai véleményének feltüntetésével jegyez rá. A hibás egészségügyi adatot az adatfelvételt követően törölni nem lehet, azt úgy kell kijavítani, hogy az eredetileg felvett adat megállapítható legyen.

Az egészségügy intézmény, kérésünkre köteles átadni a teljes körű orvosi dokumentációnkat, mely a zárójelentés átadásával nem teljesül hiánytalanul. A teljes körű dokumentáció kiadásának másolási költségei azonban bennünket fognak terhelni.

Az egészségügy szolgáltatónak az adatokat minimum 30 évig, a zárójelentést 50 évig kell megőrizni, mely kötelezettség az állapotunk alakulásának nyomon követését szolgálja.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

Délelőtt átmenetileg csökken a felhőzet, ezt követően az északkeleti megyékben erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg nyugaton, délnyugaton többnyire kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja a napsütést. Eleinte az északi, majd a déli óráktól már az északkeleti megyékben fordulhat elő zápor, zivatar, de a nyugati határszélre is besodródhat egy-egy csapadéktömb. A szél egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul, és megélénkül. Zivatar környezetében erős lökések lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Késő estére 17 és 23 fok közé csökken a hőmérséklet. Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra