Titkos kórlap, kidobott zárójelentés?

A jogszabály értelmében egészségügyi dokumentáció minden olyan adat, amely az egészségügy szolgáltatások igénybevétele során keletkezett és jutott az egészségügyi dolgozók tudomására.

Ennek megfelelően nemcsak a kórlapok, hanem a szakrendelések, laboratóriumi, illetve egyéb adatok is ebbe a kategóriába tartoznak, függetlenül attól, hogy azokat milyen formában rögzítették.

A beteg jogosult megismerni a róla készült egészségügyi dokumentációban szereplő adatait, illetve joga van ahhoz, hogy egészségügyi adatairól tájékoztatást kérjen. Az egészségügyi dokumentációval az egészségügyi szolgáltató, az abban szereplő adattal a beteg rendelkezik.

Hogyan és milyen adatokat ismerhetünk meg?

Jogosultak vagyunk a gyógykezeléssel összefüggő adataink kezeléséről tájékoztatást kapni, a ránk vonatkozó egészségügyi adatokat megismerni, az egészségügyi dokumentációba betekinteni, valamint azokról saját költségünkre másolatot kapni, valamint a fekvőbeteg -gyógyintézetből történő elbocsátáskor zárójelentést kapni és az egészségügyi adatainkról indokolt célra - saját költségünkre - összefoglaló vagy kivonatos írásos véleményt kapni.

Ha adatainkat pontatlannak vagy hiányosnak ítéljük meg, kérhetjük az egészségügyi dokumentáció kiegészítését, kijavítását, amelyet a kezelőorvos, illetve más adatkezelő a dokumentációra saját szakmai véleményének feltüntetésével jegyez rá. A hibás egészségügyi adatot az adatfelvételt követően törölni nem lehet, azt úgy kell kijavítani, hogy az eredetileg felvett adat megállapítható legyen.

Az egészségügy intézmény, kérésünkre köteles átadni a teljes körű orvosi dokumentációnkat, mely a zárójelentés átadásával nem teljesül hiánytalanul. A teljes körű dokumentáció kiadásának másolási költségei azonban bennünket fognak terhelni.

Az egészségügy szolgáltatónak az adatokat minimum 30 évig, a zárójelentést 50 évig kell megőrizni, mely kötelezettség az állapotunk alakulásának nyomon követését szolgálja.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra