Közös felelősségünk a vérellátás

A gyógyításhoz elengedhetetlen a vér és vérkészítmények biztosítása, mely feladat nem csak az államra, de minden cselekvőképes állampolgárra felelősséget ró.

A jogszabály a vérellátás fogalmát úgy határozza meg, mint a gyógyításhoz szükséges vér és vérkészítmények biztosítására, illetőleg a vérkészítmények terápiás felhasználására irányuló egészségügyi és társadalmi tevékenységet.
A gyógyításhoz szükséges vér és vérkészítmények biztosítása körében a vérellátási feladatkörbe tartozik:

 • a szükségletek felmérése,
 • a Magyar Vöröskereszttel és más civil szervezetekkel együttműködve a véradások szervezése,
 • a véradók kivizsgálása,
 • a vér levétele terápiás készítmény előállítása céljából,
 • a vérkészítmények előállítása, beszerzése és vizsgálata,
 • a vérkészítmények tárolása és nyilvántartása,
 • a vérkészítmények készletezése,
 • a vérkészítmények ellenőrzése,
 • a vérkészítmények elosztása,
 • a már fel nem használható vér és vérkészítmények megsemmisítése.

A vérkészítmények terápiás felhasználása körében a vérellátás feladata

 • a vérkészítményre szoruló beteg transzfuziológiai (szerológiai) vizsgálata és az ennek megfelelő vérkészítmény kiválasztása,
 • a vérkészítmény beadásával kapcsolatos egészségügyi tevékenységben való közreműködés, valamint a beadással kapcsolatos szervezeti reakciók kivizsgálása, az erre vonatkozó adatok gyűjtése, értékelése.
A vérkészítmények biztonságos felhasználása érdekében törekedni kell a vérrel, illetve a vérkészítményekkel való nemzeti önellátásra. A vérellátási feladatokat az állami vérellátó szolgálat végzi, illetőleg felügyeli. A vér és a vérkészítmények - ha jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik - kereskedelmi forgalomba nem hozhatók.Amikor adjuk

A véradások szervezése során a véradók toborzását az önkéntesség és - a külön jogszabályban meghatározott esetek kivételével - a térítésmentesség elvei alapján kell végrehajtani. Tehát a véradásért főszabály szerint nem kérhető és nem adható térítés.

Véradásra minden 18 és 65 év közötti egészséges felnőtt ember jelentkezhet. A véradót a véradásra való alkalmassága tekintetében ki kell vizsgálni. Ennek során a véradó köteles a saját egészségi állapotáról, valamint életviteléről - amennyiben az a vér útján átvihető fertőző betegségek szempontjából jelentős - a vizsgálatot végző orvos kérdésére felvilágosítást adni. Férfiak évente akár 5-ször, nők maximum 3-szor adhatnak vért.

Amikor kapjuk

A beteg számára az egészségi állapota által szakmailag indokolt minőségű és mennyiségű vérkészítményt biztosítani kell. A magyar állampolgárok számára az ellátás térítésmentes. Nem magyar állampolgárok esetében - eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában - a vérellátásért fizetni kell. Sürgős szükség esetén az anyagi fedezet megléte csak az ellátást követően vizsgálható.

A vérellátásról és a véradásról további információkat kaphatunk az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján.

A vérellátás részletes szabályai megtalálhatóak az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 223-227. § szakaszaiban, valamint az emberi vér és vérkomponensek gyűjtésére, vizsgálatára, feldolgozására, tárolására és elosztására vonatkozó minőségi és biztonsági előírásokról, valamint ezek egyes technikai követelményeiről szóló 3/2005. (II. 10.) EüM rendelet szakaszaiban.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag