Közös felelősségünk a vérellátás

A gyógyításhoz elengedhetetlen a vér és vérkészítmények biztosítása, mely feladat nem csak az államra, de minden cselekvőképes állampolgárra felelősséget ró.

A jogszabály a vérellátás fogalmát úgy határozza meg, mint a gyógyításhoz szükséges vér és vérkészítmények biztosítására, illetőleg a vérkészítmények terápiás felhasználására irányuló egészségügyi és társadalmi tevékenységet.
A gyógyításhoz szükséges vér és vérkészítmények biztosítása körében a vérellátási feladatkörbe tartozik:

 • a szükségletek felmérése,
 • a Magyar Vöröskereszttel és más civil szervezetekkel együttműködve a véradások szervezése,
 • a véradók kivizsgálása,
 • a vér levétele terápiás készítmény előállítása céljából,
 • a vérkészítmények előállítása, beszerzése és vizsgálata,
 • a vérkészítmények tárolása és nyilvántartása,
 • a vérkészítmények készletezése,
 • a vérkészítmények ellenőrzése,
 • a vérkészítmények elosztása,
 • a már fel nem használható vér és vérkészítmények megsemmisítése.

A vérkészítmények terápiás felhasználása körében a vérellátás feladata

 • a vérkészítményre szoruló beteg transzfuziológiai (szerológiai) vizsgálata és az ennek megfelelő vérkészítmény kiválasztása,
 • a vérkészítmény beadásával kapcsolatos egészségügyi tevékenységben való közreműködés, valamint a beadással kapcsolatos szervezeti reakciók kivizsgálása, az erre vonatkozó adatok gyűjtése, értékelése.
A vérkészítmények biztonságos felhasználása érdekében törekedni kell a vérrel, illetve a vérkészítményekkel való nemzeti önellátásra. A vérellátási feladatokat az állami vérellátó szolgálat végzi, illetőleg felügyeli. A vér és a vérkészítmények - ha jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik - kereskedelmi forgalomba nem hozhatók.Amikor adjuk

A véradások szervezése során a véradók toborzását az önkéntesség és - a külön jogszabályban meghatározott esetek kivételével - a térítésmentesség elvei alapján kell végrehajtani. Tehát a véradásért főszabály szerint nem kérhető és nem adható térítés.

Véradásra minden 18 és 65 év közötti egészséges felnőtt ember jelentkezhet. A véradót a véradásra való alkalmassága tekintetében ki kell vizsgálni. Ennek során a véradó köteles a saját egészségi állapotáról, valamint életviteléről - amennyiben az a vér útján átvihető fertőző betegségek szempontjából jelentős - a vizsgálatot végző orvos kérdésére felvilágosítást adni. Férfiak évente akár 5-ször, nők maximum 3-szor adhatnak vért.

Amikor kapjuk

A beteg számára az egészségi állapota által szakmailag indokolt minőségű és mennyiségű vérkészítményt biztosítani kell. A magyar állampolgárok számára az ellátás térítésmentes. Nem magyar állampolgárok esetében - eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában - a vérellátásért fizetni kell. Sürgős szükség esetén az anyagi fedezet megléte csak az ellátást követően vizsgálható.

A vérellátásról és a véradásról további információkat kaphatunk az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján.

A vérellátás részletes szabályai megtalálhatóak az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 223-227. § szakaszaiban, valamint az emberi vér és vérkomponensek gyűjtésére, vizsgálatára, feldolgozására, tárolására és elosztására vonatkozó minőségi és biztonsági előírásokról, valamint ezek egyes technikai követelményeiről szóló 3/2005. (II. 10.) EüM rendelet szakaszaiban.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt alapvetően napos időre készülhetünk, de helyenként fátyolfelhők is lesznek az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag