Járóbeteg-szakellátás: kinek jár, hogyan vehetjük igénybe?

Amikor szakorvoshoz fordulunk, és fekvőbeteg-ellátást nem igényel betegségünk, a járóbeteg-szakellátás rendszerébe kerülünk.

Ahogyan minden egészségügyi szolgáltatás, így a járóbeteg-szakellátás is csak a TAJ-kártya bemutatásával és a személyazonosság egyidejű igazolásával vehető igénybe, megtehetjük ezt például személyigazolvány, útlevél vagy vezetői engedély bemutatásával is.

Ez az ellátási forma a házi orvos, és a házi gyermekorvos beutalása vagy a beteg jelentkezése alapján vehető igénybe, melynek lehetősége jogszabályban került rögzítésre. A beutalás feltételeiről a háziorvosunktól kérhetünk tájékoztatást.

Beutaló nélküli járóbeteg-szakellátások

Orvosi beutaló nélkül is ingyenesen lehet igénybe venni a szakorvosi rendelő által nyújtott

-bőrgyógyászati,

-nőgyógyászati és gyermek-nőgyógyászati,

-urológiai,

-pszichiátriai,

-addiktológiai (szenvedélybetegeket gondozó intézetek),

-fül-,orr-, gégészeti,

-csecsemő- és gyermek fül-, orr-, gégészeti,

-szemészeti és gyermekszemészeti,

-általános sebészeti és baleseti sebészeti,

-valamint onkológiai szakellátásokat.

Szintén beutaló nélkül kereshetjük fel a szakvélemény, vagy igazolás elkészítésére jogosult egészségügyi szolgáltatót abban az esetben, társadalombiztosítási ellátás, szociális juttatás vagy valamilyen kedvezményre való jogosultság megállapítása céljából.

<img src="https://image-api.hazipatika.com/images/articles/p0/sa/ViLQcApHml6bootndOInbpkdAuziSkVeAEaXsKGo.jpg" alt="" />Térítésmentesen igénybe vehető járóbeteg-szakellátások

Az ellátás során térítésmentesen vagyunk jogosultak betegségünk esetén az elvégzett vizsgálatokra, gyógykezelésekre, az ellátásunk során felhasznált gyógyszerre , és kötszerre, az orvosi szakvélemény kiadására, valamint meghatározott esetekben a keresőképtelenségünk elbírálására.

Az ellátás ingyenességéhez bizonyos feltételeknek azonban teljesülniük kell, tehát csak abban az esetben térítésmentes, ha:

-az a beutaló orvos beutalása alapján történik, vagy

-a szakellátás beutaló nélkül is igénybe vehető, vagy

-ha arra orvos szakértői vizsgálat, vagy szakvélemény adása miatt került sor, feltéve ha ez társadalombiztosítási ellátásra, szociális juttatásra, vagy kedvezményre való jogosultság megállapítása miatt történik.

A járóbeteg-szakellátásokkal kapcsolatos szabályokról az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 89.-90. § szakaszai, a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 13. § szakasza, valamint a törvény végrehatásáról szó 217/ 1997. (Xii.1.) Korm. rendelet 2-5. § szakaszai rendelkeznek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.