Szeretjük-e a helyi hatású fájdalomcsillapítókat?

Vajon milyen készítményeket használunk, ha ízületi vagy izomfájdalmaink vannak, netán sajog a hátunk, derekunk? Az új vagy a régről ismert márkákban bízunk inkább? Erre ad választ egy pár hónappal ezelőtt végzett kutatás. Kattintson az eredményekért!

A reklámblokkokból záporoznak ránk a fájdalomcsillapítók hirdetései, és a patikákban több tucatnyit tudnak ajánlani a különböző panaszokra. De mit teszünk, hogy megszabaduljunk a kínzó panaszoktól? Az egyik ismert márka is kíváncsi volt erre, és elkészült egy reprezentatívnak tekinthető felmérés, amelyben érdekes adatokra bukkantunk. Ezek közül is a leginkább figyelemreméltókat mutatjuk be.

Kinek mi fáj?

Kiken is végezték a kutatást? 500 olyan embert kérdeztek meg, akik az utóbbi 3 hónapban szenvedtek izom-, illetve ízületi fájdalomtól és betegségüket helyi hatású fájdalomcsillapítóval kezelték. Közel felük (46%) panaszkodott derékfájdalomra, pontosan egyharmaduk háti- vagy gerincfájdalmakra , míg majdnem ugyanennyien (32%) pedig váll- esetleg térdfájdalmakra. A válaszadók 47%-ánál a fájdalom maximum 2 hétig tartott, azonban fél éven túl húzódó panaszokról számolt be majdnem minden negyedik ember (24%). A résztvevők 57%-a szenved valamilyen krónikus fájdalomban, míg 55%-uk akut problémára használ valamilyen helyi fájdalomcsillapító készítményt (azaz vannak, akik egyszerre krónikus és akut problémára is használnak fájdalomcsillapítót).

Általában elmondható, hogy nemre való tekintet nélkül a krónikus fájdalmak inkább a 45 év feletti generáció problémái, az ennél fiatalabbak esetén az akut sérülések jellemzőbbek.

A válaszadók 39%-a krónikus ízületi problémáktól, míg 23% reumás panaszokkal küzd . Majdnem minden harmadik válaszadó viszont sport vagy megerőltető fizikai munka miatti túlerőltetést jelölt meg fájdalmai okaként. Érdekes, hogy a 45 év alatti férfiak körében 18%-ot tesz ki azok aránya, akik az előbbi tevékenységek végzése közben egy rossz mozdulat miatt izomhúzódást szenvedtek.

Ki mit választ?

Összegyűjtöttünk minden lényeges információt, amit az oldalunkon megtalál fájdalomcsillapítás témakörben . Legyen szó okokról, tünetekről, panaszokról, kezelésről vagy éppen életmód-változtatásról, a legfrissebb és legfontosabb tudnivalókat pár kattintással eléri. Hasonlóan érdekes kérdést feszegetett néhány további kérdés. Kiderült, hogy a váz- és izomrendszeri megbetegedésekben szenvedők több mint fele, egészen pontosan 55%-a nem használ helyi hatású fájdalomcsillapító készítményt panaszai enyhítésére. Az átlagnál nagyobb arányban használnak viszont ilyen termékeket a nők - az arányuk 69% -, a 45 év felettiek, a legalább középiskolai végzettséggel rendelkezők és a havi 200.000 - 250.000 Ft közötti bevételből gazdálkodó családok.

A legtöbben gél formátumú terméket választanak - a válaszadók 96%-a ezt használja panaszai enyhítésére kortól és nemtől függetlenül, akár akut, akár krónikus problémáról van szó. Fájdalomcsillapító tapaszokat körülbelül minden tízedik ember vásárol, bár ez a forma inkább a 60 évnél idősebbekre jellemző, a 25 évnél fiatalabbak körében gyakorlatilag nem is mutatható ki a használata. A lokális fájdalomcsillapítást alkalmazók több mint fele, pontosabban 54%-a tablettákat is igénybe vesz a probléma megoldására, sőt egészen kiugró értéket mutat a 60 év felettieknél, ahol tízből már legalább hatan (66%) tablettát is használnak.

Reumatikus panaszokra gyakran nem elég a lokális kezelés, kiegészítésként tablettákat is használ a válaszadók 64%-a. Más viszont az arány az izomhúzódások esetén, ahol már csak 40% választ tablettás készítményt a gélek mellé, a többiek kizárólag a gélek segítségét választják. Amíg fiatalabbak vagyunk, jobban szeretjük a vény nélkül kapható tablettás fájdalomcsillapítókat: 35 éves kor alatt inkább leszaladunk a patikába egy recept nélkül kapható készítményért, e kor felett azonban kiegyenlítődik a vény nélkül és az orvosi rendelvényre kapható szerek használata - kivétel azonban a reumás betegségek köre, ahol ismét a vényköteles szerek kerülnek fölénybe. Ha pedig nem akarunk gyógyszereket használni, a pihentetésben (35%) és a borogatásban (17%) bízunk.

Gél - de miért?

Izom- és ízületi fájdalmaink csillapítását a legtöbb esetben a gélekre bízzuk. A tabletták legfőbb hátrányaként a sok mellékhatást említették, bár előnyként emelték ki, hogy bárhol használhatók. A tapaszokban a modern kiszerelési forma nyeri el a használók tetszését.

Az izom- és ízületi eredetű fájdalmak csillapítására szolgáló készítmények közül jelenleg a gélek tűnnek a leginkább megfelelő készítményeknek: hatékonyan, biztonságosan és könnyen használhatók. S hogy miért éppen a gélek? Nos, a gyorsaság (35%), a biztonságosság (28%), illetve az orvosi ajánlás (27%) volt a leggyakrabban említett három ok. Ezenkívül fontos tulajdonságuk, hogy könnyen felszívódnak, illetve, hogy nem csak a tünetet kezelik, hanem gyógyítanak is.

Izom- és ízületi fájdalmaink csillapítását a legtöbb esetben a gélekre bízzuk.

Mit választunk?

Meglepően sok, összesen több mint húsz terméket említettek meg a válaszadók, amikor arról faggatták őket, milyen fájdalomcsillapító készítményeket ismernek.

A legtöbben először a Fastum gélt említették, és ez bizonyult a legismertebb márkának is, 62%-os spontán és 94%-os segített ismertséggel. Ezek után talán nem meglepő, hogy ezt a terméket próbálta már ki legalább egyszer a válaszadók legnagyobb része, összesen 71%-a, míg a megkérdezettek több mint fele, 52%-a az elmúlt egy évben használta is.

A második helyen végzett egy vényköteles tabletta, amelyet a válaszadók 69-a legalább egyszer már kipróbált, és közel harmaduk (32%) az elmúlt egy évben használt is.

A harmadik helyezett ismét egy jól ismert fájdalomcsillapító gél lett.

Elsőként a legtöbben (27%) a Fastum gélt, majd a Flector EP gélt (11%), végül a Voltaren Emulgelt (8%) választanák. Minden típusú izom-, illetve ízületi fájdalom csillapítására az esetek 32%-ban először Fastum gélt használtak a válaszadók. Ez az arány a Flector gél esetén 14%, a Voltaren gél esetén 11%, a Diclofenac gél estén pedig 9%.

Kire hallgatunk?

A termékek ajánlásában első helyen a háziorvos áll: az esetek 33%-ában ő ajánlja az adott terméket a betegnek. Ezután következnek a gyógyszerészek: a patikusok 23%-ban segítenek a választásban. A betegek 22%-a önmaga választotta a készítményt, szakorvos az esetek 20%-ában, ismerős vagy családtag pedig 18%-ban ajánlott terméket.

Mitől hatékony egy készítmény?

Hatékonyság alatt a válaszadók a 44%-a a gyors fájdalomcsillapítást érti, 22%-uk úgy gondolja, hogy akkor hatékony egy szer, ha teljesen megszünteti a fájdalmat, és 19% azoknak az aránya, akik szerint már akkor is hatékony egy készítmény, ha enyhíti a fájdalmat. A válaszadók pontosan háromnegyede az átlagnál hatékonyabbnak tartja a Fastum gélt, és ez az úgynevezett érzékelt hatékonyság minden terméknél szignifikánsan (azaz jellemzően) magasabb (kivéve Flector EP gél és Cataflam esetét). Más oldalról vizsgálva a legtöbbször választott termék hatékonyságát, elmondható, hogy a Fastum érzékelt hatékonysága az akut problémával küszködők estében 77%, míg krónikus problémáknál 73%.

S ha mégis készítményt váltunk, akkor a következő néhány okot említjük meg: alapvető ok (74%-ban), hogy a megelőző készítmény meg volt elég hatékony, 43%-ban ismerős/hozzátartozó ajánlott másik szert, 39%-ban orvosi ajánlásra történt váltás. Reklám hatására mindössze a válaszadók 15% váltott terméket.

Hogyan vélekednek a felhasználók a termékekről?

Nem meglepő, hogy a felhasználók által legjobbként számon tartott készítmény gyakorlatilag minden szempontból jól teljesít: 30 fő tulajdonság szinte mindegyikében az első helyet szerezte meg a vélemények szerint. Többek között ilyen állítások alapján rangsorolhattak a megkérdezettek: hosszan tartó hatása van, csökkenti a gyulladást, gyorsan felszívódik, könnyen adagolható, egyszerű a használata, hosszan tartó hatása van és mélyen, a fájdalom helyén fejti ki a hatását.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.