60 felett: mozgás, amely lassítja az öregedést

Hatvan felett sem áll meg az élet, sőt ilyenkor van csak igazán egészségmegőrző szerepe a rendszeres mozgásnak. Ebben a korban azonban egyáltalán nem mindegy, milyen mozgásformát választunk - ebben a döntésben szeretnénk az alábbiakban segíteni.

A rendszeres testmozgás testünkre és lelkünkre is jó hatással van: hozzájárul, hogy időskorunkban is fittek és aktívak maradhassunk, segít a betegségek megelőzésében és mentális egészségünket is javítja. Mielőtt azonban bármilyen sportba is belevágnánk, fontos, hogy egyeztessünk róla orvosunkkal. Ő segíthet ugyanis az állapotunknak, képességeinknek megfelelő mozgásforma kiválasztásában. De bármilyen sportot is válasszunk végül, sosem szabad megfeledkezni a mozgás előtti alapos bemelegítésről és edzés befejeztével a nyújtásról.

Az alábbi mozgásformákat bátran űzhetjük 60 felett is.

Jóga, gerinctorna

A jóga és gerinctorna nem csak mélyizmainkat segít megerősíteni, de rendszeres gyakorlásukkal az ízületeink kímélése mellett energikusabbá is válhatunk. További nagy előnyük, hogy rendszeres gyakorlásuk javítja a tartást, kilazítja a megmerevedett ízületeket, ráadásul még porckorong-kiboltosulás esetén jó hatással lehet szervezetünkre. Fontos azonban, hogy csak szakember segítségével kezdjünk bele a gyakorlásukba.

javítja a tartást, kilazítja a megmerevedett ízületeket
Javítja a tartást, kilazítja a megmerevedett ízületeket. Fotó: iStock

Úszás

Az úszás minden életkorban tökéletes mozgásforma lehet. Az ízületi problémákkal küzdőknek is gyakran ajánlják, bátran választhatják hát térd-, csípő- vagy hátproblémákkal küzdők, mivel nem terheli meg az ízületeket. Ezen kívül az úszás az egész szervezetünk működését pozitívan befolyásolja.

Kerékpározás

A rendszeres biciklizés hatására nagymértékben javulni fog szervezetünk terhelhetősége és a fizikai teljesítőképességünk. Ezt annak köszönhetjük, hogy a kerékpározás kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert és a futással ellentétben az ízületekhez is kíméletesebb. Az pedig már csak ráadás, hogy zsírégető hatással is bír.

Hogyan erősíti a gerinc izmait a torna? Részletek !

Nordic walking

A nordic walking nem csak a megelőzésben, hanem a betegségek kezelésében is segíthet, ezért javasolható magas vérnyomás, cukorbetegség , depresszió, csontritkulás, vagy bizonyos daganatos betegségek esetében is. Ha ezt a mozgásformát választjuk, akkor nem csak állóképességünkön javíthatunk, hanem támogathatjuk a szív- és érrendszerünk egészségét is, miközben az ízületeinket is kíméljük.

Evezés

Az evezés azért is rendkívül hasznos sport, mert sportolás közben a törzstartó és stabilizáló izmaink is működésbe lépnek és erősödnek. Ha pedig ezek az izmaink jól működnek, akkor könnyebben elkerülhetők az esések és a hát bántalmak. Ráadásul pedig a szabadban, a vízen gyakorolt testmozgásnak páratlan stresszoldó hatása is van.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: