Miért adnak ki furcsa hangokat a beleink?

Miért korog a gyomrunk, miért hallatnak furcsa hangokat a beleink? És mindez hogyan függ össze az irritábilis bél szindrómával (IBS)? A vékonybélben keletkező hangok súlyosabb betegségek tünetei is lehetnek.

A gyomor tulajdonképpen egy zsáknak felel meg, mögötte pedig az emésztőrendszer egyfajta slaghoz hasonlóan szűkül össze. Ez a "slag" a vékony- és a vastagbélből áll, falait simaizmok alkotják. A simaizmok ritmikusan húzódnak össze és ernyednek el, és ez az a perisztaltikus mozgás, amely továbbítja a táplálékot a végbél felé. A zajok nem egyszerűen ebből a mozgásból adódnak, hanem akkor keletkeznek, ha a folyamat során gáz és folyadék is jelen van - magyarázta a német Spiegel Online-nak Tilman Sauerbruch gasztroenterológus.

Gázok könnyen képződhetnek a hasunkban, hiszen étkezéskor és iváskor mintegy két liter levegőt nyelünk le naponta. Ráadásul gázok keletkeznek emésztéskor is: elsősorban szénhidrátok lebontásakor szabadul fel széndioxid, hidrogén és metán. Amikor egy ilyen gázeleggyel valamilyen cseppfolyós étel találkozik, akkor az egész bugyborékolni kezd. A bélben keletkező gázbuborékok ugyanis átáramlanak a folyadékon. Ebből következik, hogy ha a beleinkben csak folyadék lenne, akkor természetesen zajok sem keletkeznének.

Mi az irritábilis bélszindróma? Azirritábilis bél szindróma(IBS) a gyomor-bél rendszer funkcionális rendellenessége, amelyet hasi fájdalom, kellemetlenség-érzés, diszkomfort, a székürítés zavara (hasmenés, székrekedés vagy a kettő váltakozása) és hasi feszülés jellemez, és a hátterében részletes vizsgálatokkal sem lehet igazolni szervi vagy laboratóriumi rendellenességet. A részletekért kattintson! A gyomorkorgás ettől eltérő okból hallatszik: ilyenkor az üres gyomor fala húzódik össze. A gyomorban viszont levegő van, amit korábban nyeltünk le. Az összehúzódás miatt a levegő a vékonybélbe préselődik, ahol viszont a pépes táplálék található, így lesz hangos megint csak a hasunk. A gyomorgáz és a gyomorfolyadék interakciója is vezethet zajokhoz. A vékonybélben keletkező hangokat ezért az ember nem tudja szabályozni, tehát ez nem az az eset, mint amikor a vastagbélben érzünk puffadást (ez utóbbi esetben a gázt végbelünkön át engedjük ki).

A nem szabályozható bélhangok ugyanakkor nagyon is fontosak lehetnek. Ha például beleink a táplálékpépet valamilyen szűkületnek (stenosis) hajtják neki, akkor előfordulhatnak "zajok". Fiataloknál ez ritkább, időseknél viszont súlyos betegségek rejtőzhetnek a jelenség mögött, így hegesedések vagy tumorok kelthetnek hangokat. Ha nagyon hangos és tartós a hanghatás, érdemes orvoshoz fordulnunk - ajánlja a gasztroenterológus.

Ételektől is függ persze a gázképződés, de ez egyénenként nagyon változó. Így mindenkinek magának kell naplót vezetnie, hogy mit evett és ez milyen hatással volt rá, különben nehéz megállapítani, hogy melyik étel okozhatja a problémákat. A nagyobb gond az, ha a gázképződés puffadást és fájdalmat okoz. Azoknál az embereknél fordul ez elő, akiknek a fájdalomküszöbük lecsökkent a bélfalaknál - ami az irritábilis bél szindróma (IBS) tünetegyüttesére jellemző. Az ilyen emberek előbb éreznek fájdalmat például az úgynevezett ballonos végbéltágításnál.

A túlzott bélműködés IBS-re utalhat

A túlzott bélműködés IBS-re utalhat

Az irritábilis bélszindrómának különböző okai vannak. Ételekre való érzékenység is okozhatja a tüneteket, a gyümölcscukor például ilyen anyag. Ha ugyanis a vékonybélben nem szívódik fel, akkor a vastagbél baktériumai szedik elemekre a fruktózt, ami puffadást okozhat. Ha ez csökkent fájdalomküszöbbel párosul, akkor beszélünk például IBS-ről. De előfordulhatnak fertőzések is, amelyek ezt kiváltják. Például egy utazás során "beszerzett" hasmenés megváltoztathatja a beleink idegi szabályozását.

Gyakori tünet a hasmenés

AzIBSleggyakoribb tünete a gyakori hasmenés. A második helyen viszont ennek éppen az ellenkezője szerepel: vagyis gyakoribbak a betegeknél a székrekedések is. Ezeket krónikus hasfájás, puffadás kíséri, ami székletürítés után enyhül. Az IBS olyan betegség, ami nem veszélyezteti az életünket, de nagyon kellemetlenné teheti azt. A pácienseknek Sauerbruch szerint azonban az előbbivel kell tisztában lenniük, vagyis, hogy ez a szindróma nem életveszélyes.

A puffadás ellen léteznek gyógyszerek, a székrekedés ellen pedig a belekbe folyadékot juttató anyagokat javasolnak az orvosok. Az étkezéseinkről vezetett naplók révén a szakemberek megállapíthatják, mely ételek okozzák a problémát. Általában a gyümölcs- és a tejcukorban gazdag ételek elhagyása segíthet a problémák megoldásában. Bizonyos szénhidrátok és cukoranyagcserében részt vevő anyagok elkerülése is segíthet. Mindemellett léteznek olyan gyógyszerek, amelyek a belek feszültségét csökkentik. Sőt időnként a nagyon alacsony dózisú antidepresszánsok is segíthetnek az IBS kezelésében.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)