Tíz hang, amit nagyon utálunk

A tudósok felfedezték, hogy a kellemetlen zajok miért váltanak ki negatív reakciókat. A válasz az agyban található amigdala működésében rejlik.

Amikor kellemetlen zajokat hallunk - például a körmök végighúzása a táblán - a hallókéreg és az agyban található úgynevezett amigdala - neuroncsoport, ami az érzelmi reakciók feldolgozásában és raktározásában játszik szerepet - kölcsönhatása negatív reakciót vált ki. A hallókéreg a hangok, az amigdala pedig az érzelmek - félelem, harag, öröm - feldolgozásáért felelős. Amikor egy kellemetlen hangot hallunk az amigdala növeli annak érzékelését. Emiatt a felfokozott érzékelés miatt, memóriánk negatív asszociációkat társít a hanghoz.

Hogyan hallunk?

A hang egyfajta energia, mai a levegőben vibrálva hanghullámokat hoz létre. A hallás azt jelenti, hogy ezek az energiák elektromos impulzussá alakulnak át. A hanghullámokat a levegő szállítja a fülünkbe, egészen a dobhártyáig. A rezgéseket a dobhártyáról három kicsi csontocska veszi át, ezek pedig eljuttatják a rezgéseket a középfülig. A középfülből a rezgések az érzékelésért felelős Corti-féle szervhez terjednek tovább.

Betegségek, amelyek hallásvesztést okoznak

A fülzsír, a dobhártya sérülése, vagy a fülgyulladás mind úgynevezett vezetéses hallászavart okozhat. A halláscsökkenés mértéke és a probléma kezelése nagyban függ a kiváltó októl. Tudjon meg többet, kattintson!

A rezgések ekkor elérik a fülben a csigát, ami hatására elkezd mozognia folyadék a fülben. Ennek eredménye az elektrokémiai jel vagy idegi impulzus. Ezek az impulzusok jutnak el az agytörzsbe. Innen az impulzus a középagyba, majd a temporális lebenybe jut - ahol az amigdala található. Az agy ekkor feldolgozza az impulzust, amit mi hangként érzékelünk.

De mi a 10 leggyűlöltebb hang?

A Journal of Neuroscience szaklapban megjelent tanulmány szerint a 2-5000 Hz tartomány közötti hangok kellemetlenek az emberi fülnek. Egy egészséges ember egyébként 20-20 ezer Hz tartományban hall. A tanulmányban 74 különböző zajt teszteltek, miközben megfigyelték a résztvevők agyi aktivitását.

A résztvevők az alábbi 10 hangot ítélték a legkellemetlenebbnek:

 • kés hangja üvegen
 • villa hangja üvegen
 • kréta hangja táblán
 • vonalzó hangja üvegen
 • köröm hangja táblán
 • női sikoly
 • csiszológép
 • biciklifék
 • síró baba
 • elektromos fúró
Az idegesítő hangok közé tartozik a női sikoly is

Az idegesítő hangok közé tartozik a női sikoly is


Ezeket a hangokat hallva az amigdala nagyobb aktivitást mutatott, mint a többi hang esetében. Amikor egy kellemetlen zajt hallunk, akkor testünk automatikusan reagál. Ez annak köszönhető, hogy az amigdala irányítja a küzdelemért, ellenállásért felelős reakciókat. Ilyenkor aktiválódik a szimpatikus idegrendszer, ami a stresszhelyzetben kialakuló stresszválaszért felel. A szimpatikus idegrendszer aktiválódásakor a szívritmusunk felgyorsul, a pupillánk kitágul, emelkedik a vérnyomásunk. Ezek a változások pedig lehetővé teszik a megfelelő választ a veszélyre.

A legkevésbé kellemetlen zajok egyébként: a taps, egy baba nevetése, a mennydörgés, a vízcsobogás.

A cikk a http://biology.about.com összeállítása alapján készült!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+8, +13 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok megszűnését követően változóan felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 11. - február 17.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
52 200
 • 0-14 évesek
 • 15-34 évesek
 • 35-59 évesek
 • 60 év felettiek