WHO: jöhet harmadik hullám is

A maszk viselésének fontosságára hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely a maszkviselésre szólít fel a családi karácsonyi összejövetelek idejére is, továbbá a koronavírus-járvány harmadik hullámára figyelmeztet.

"Az összejöveteleket - amennyiben erre mód van - kültéren tanácsos megtartani, a résztvevőknek pedig ajánlott a maszk viselése és a kölcsönös távolságtartás. Ha beltéren gyűlnek össze, csökkentsék a résztvevők számát, és gondoskodjanak megfelelő szellőztetésről" - áll a közleményben, amelyben a WHO a beltéri összejövetelek nagyobb egészségügyi kockázatára is figyelmeztet. Jóllehet a szervezet elismeri a maszkviselés és a távolságtartás kényelmetlenségét, hangsúlyozzák, hogy e lépések nagyon fontosak az egészségmegőrzés érdekében, különösen abban az esetben, ha több háztartás és eltérő korú emberek gyűlnek össze.

Lehet, hogy kellemetlen, de a maszkviselést és a távolságtartást karácsonykor is gyakorolni kell. Fotó: Getty Images
Lehet, hogy kellemetlen, de a maszkviselést és a távolságtartást karácsonykor is gyakorolni kell. Fotó: Getty Images

Óvatosan az ünnepségekkel

A vallási ünnepségekkel és a karácsonyi vásárokkal kapcsolatban a világszervezet szintén aggodalmát fejezte ki, és arra kérte azon országok kormányait, ahol magasak az új típusú koronavírus miatti fertőzésszámok, hogy halasszák el ezeket. Amennyiben ez nem lehetséges - így a közlemény - ajánlatos a szertartásokat kültéren megtartani. Beltéri ünnepség esetén a szertartás idejének a lerövidítését és a résztvevők számának a korlátozását ajánlják.

A világ népességének negyedét se tudják beoltani 2022-ig A magas jövedelmű országok a 13 vezető oltóanyaggyártó vakcináinak több mint felét lefoglalták. Az alacsony és közepes jövedelmű országok pedig a fennmaradó részen osztozhatnak, pedig ezek adják a világ népességének több mint 85 százalékát. Részletek itt.

Komoly kockázata van egy újabb hullámnak

A járvány visszaszorításának terén elért törékeny eredmények ellenére a COVID-19 még mindig súlyos probléma az európai térségben, és komoly kockázata van egy harmadik hullám elindulásának 2021 első hónapjaiban, amit csak együttműködéssel lehet megelőzni. A WHO hangsúlyozza továbbá az egyéni felelősségvállalás fontosságát, és óva int mindenkit attól, hogy alábecsülje az egyes emberek és a kis közösségek által hozott, a pandémia alakulását érintő döntések jelentőségét.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

December elején a világszervezet vészhelyzeti igazgatója, Michael Ryan eltanácsolta ez embereket a karácsonyi ölelésektől, leszögezve, hogy a testi kapcsolat mellőzése életmentő lehet a járvány idején. A szakember "kellemetlennek" nevezte, hogy a szeretet megnyilvánulását ölelés formájában mellőzni kell, de mint mondta, létfontosságú, mivel "rémisztőek" a járvány adatai .

Két rák után a koronavírust is legyőzte a 78 éves Marika néni. A négyszeres nagymama igazi harcos. Ha kíváncsi a történetére, elolvashatja társportálunk, az nlc.hu cikkére kattintva .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: