Virológus: nagy hiba, hogy már nem tesztelnek a mentők

Már nem végez koronavírusteszteket az Országos Mentőszolgálat. A döntésről a hosszú hétvége során kaptak értesítést a háziorvosok. A szakértők azonban nem feltétlenül tartják jó lépésnek a változtatást.

Április 19-étől már nem végez koronavírusteszteket az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) - erről szombaton este értesítették a háziorvosokat. Eddig a Mentőszolgálat biztosította ezeket a teszteket azok számára, akik nem tudtak eljutni valamely központi tesztelőhelyre. A változásról Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azt nyilatkozta az RTL Klub Híradójának , hogy innentől valószínűleg a háziorvosoknak kell majd ezt a feladatot átvenniük, és nekik kell majd kimenniük például egy szociális otthonba vagy egy járásképtelen beteghez, ha felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja.

Felszabadulnak az OMSZ kapacitásai

Gyakori krónikus betegséggé vált a hosszú COVID .

Késmárky András háziorvos azt mondta, várható volt, hogy megszületik ez a döntés. A tesztelés ugyanis a mentőszolgálat erőforrásainak jelentős részét lefoglalta, most azonban már a legtöbb család számára könnyen elérhető az antigén gyorsteszt is. A mentők pedig úgy fogalmaztak a történtekkel kapcsolatban, hogy az operatív törzs döntése értelmében az OMSZ ismét az alaptevékenységeire fordíthatja kapacitásait.

nő tableten beszél orvosával
Már nem kérhetnek a háziorvosok PCR-tesztet a mentőktől.Fotó: Getty Images

Van, aki hibás döntésnek tartja ezt

Ahogy az RTL felidézte, a háziorvosok tavaly október óta végezhetnek antigén gyorstesztet a rendelőjükben, a megbízhatóbb eredményt adó PCR-tesztet viszont eddig a Mentőszolgálat végezte, a háziorvosok megrendelése alapján. Ez a lehetőség szűnt meg április 19-étől. Egy másik levélből pedig - amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) küldött szét április 12-én a háziorvosok és a kórházak között - az derült ki, hogy a legnagyobb kapacitású labor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) laborja már nem vizsgál PCR-mintákat.

Mindezt Duda Ernő virológus úgy kommentálta , hogy szerinte a koronavírus-járványt a fertőzések azonosításával lehetne megfékezni, ehhez pedig PCR-teszt kell. "Ha ezzel nem élünk, akkor az azt jelenti, hogy feltesszük a kezünket és nem védekezünk. Ez borzasztóan nagy hiba, hogy a védekezésnek ezt a módját eddig se használtuk kellőképpen, és most végképp nem akarjuk használni” - fogalmazott.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az ingyenes mintavételi pontok és szűrőbuszok megmaradnak-e, illetve hogy a háziorvosok kapnak-e lehetőséget a PCR-tesztekhez szükséges minták levételére. A jelenlegi állás szerint csupán az a biztos, hogy a magánszolgáltatóknál lehet kérni PCR-tesztet: 12-19 ezer forintért.

Egyre több országban válik dominánssá a koronavírus omikron változatának új, "lopakodó variánsnak" is nevezett mutánsa. Nem csoda tehát, hogy nagy az érdeklődés az iránt, hogy vajon mennyire védenek a jelenleg elérhető vakcinák. Nézzük, mire jutottak a kutatók .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délutántól dél, délnyugat felől elkezd megnövekedni a fátyolfelhőzet. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra