Virológus: 4-5 hét múlva sokkal rosszabb lesz a helyzet

Jelentős emelkedést tapasztalhattunk az elmúlt napokban a hazai koronavírus-fertőzöttek számában. Ezt a növekvő tendenciát azonban a kóházban ápoltak, valamint a COVID-19 következtében elhunytak száma nem követte. A szakember szerint viszont néhány hét múlva ez is bekövetkezik.

Az elmúlt napok koronavírussal kapcsolatos adatai valóban magasak, de lesz még ennél jóval magasabb is - hívta fel a figyelmet Jakab Ferenc virológus az ATV Start című műsorában. Közeledik "a felsőlégúti fertőzések virágkora", az őszi-téli időszak. Úgy fogalmazott, ha már nyár végén ilyen szintű emelkedés indult el, akkor az év utolsó negyedévében még drasztikusabb növekedés várható.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus terjedése, koronavírus járványhelyzet
4-5 hét múlva sokkal rosszabb lesz a hazai járványhelyzet. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A halálozási arány is emelkedni fog

Koronavírus: a hazai helyzet romlását jelzi a szennyvíz - a részletekért kattintson!

A szakember szerint szemmel látható a változás a koronavírus-fertőzöttek átlagéletkorában is. A tavaszi járványhullám idején ugyanis még 67 év volt az átlag, most viszont jóval alacsonyabb, mindössze 26 ez a szám. Az őszi hullám elején tehát elsősorban a fiatalokat támadja az új típusú koronavírus - ezért nem is emelkedett eddig a halálozási arány. A virológus azonban - több más szakemberrel együtt - úgy véli, 4-5 hét múlva ez is megváltozik. A szakma szerint ugyanis ekkora csúszás várható a fertőzöttek és a halottak számának növekedése között, hiszen ennyi idő alatt már szinte biztosan átterjed a fiatalabbak köréből az idősebb generációkra is a kór - hacsak nem teszünk ellene.

Csak így lehet vége a járványnak

A szakember határozott véleménye az, hogy a koronavírus-járványnak kizárólag egy biztonságos és hatékony vakcina vethet véget. Ám az is csak akkor, ha a lakosság minimum fele beoltatja magát. Reményei szerint a jövő év első felében már elkezdődhet a vakcinálás Európában, a klinikai tesztek harmadik fázisának tejles kiértékelése azonban addigra még nem ér véget.

Kiemelte továbbá, hogy fontos megértenünk a gyógyszeres kezelés és az oltás közötti különbséget. A gyógyszer megelőzésre nem használható, hanem kizárólag a már megfertőződött személy tüneteinek mérséklésére és kezelésére alkalmas. Ezzel szemben a vakcina stimulálja az egészséges emberek immunrendszerét, így segít kialakítani az immunitást a koronavírus-fertőzés ellen.

Győrfi Pál magán mutatta meg, lehet-e levegőt kapni a maszkban - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: