Újabb jó hír a koronavírus kezeléséről

Csehországban egy 53 éves férfit kezeltek először koronavírus-fertőzés ellen a remdesivir nevű amerikai gyógyszerrel. Úgy tűnik, a kezelés sikeres volt, a páciens kedden elhagyhatta a kórházat.

A cseh koronavírusos férfi, Robert Markovic állapota jelentősen javult a remdesivir-kezelés elkezdése óta, és ezentúl már otthonában kezelhetik. A páciensre azonban még aránylag hosszú rehabilitációs időszak vár - közölte Michal Sotola, a prágai Általános Egyetemi Kórház (VFN) szakorvosa.

Rossz állapotban volt

Mikor fertőz a legjobban az új típusú koronavírus? A válaszért kattintson ide!

A prágai taxist március 10-én vitték be a Thomayer kórházba tüdőgyulladással. Koronavírus-fertőzésre akkor még nem gyanakodtak az orvosok. Néhány nap múlva azonban egyre nehezebben lélegzett a beteg. Miután bebizonyosodott, hogy koronavírusos, átszállították az Általános Egyetemi Kórházba. Ekkor már súlyos állapotban volt a férfi, ezért lélegeztetőgépre kapcsolták. Az amerikai remdesivir gyógyszerrel március 24-től kezelték, amikor állapota már stabilizálódott, illetve javulni kezdett.

"Nehéz egyértelműen megmondani, milyen szerepet játszott felgyógyulásában a remdesivir. Egyelőre nagyon kevés adat áll rendelkezésünkre" - jelentette ki Martin Balík, a VFN vezető szakorvosa. Május 1-jén azonban a prágai Motol kórházban egy újabb koronavírusos beteget kezdtek remdesivirrel kezelni.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Csehország, koronavírus kezelése, koronavírus gyógymód, koronavírus gyógyszer
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Csehország, koronavírus kezelése, koronavírus gyógymód, koronavírus gyógyszer

Még 22 embert tudnak kezelni

Miután a remdesivirt kifejlesztő amerikai kutatói csoportban csehek is dolgoztak, Csehország a sajtójelentések szerint kéttucatnyi személy kezelésére elegendő szert kapott az Egyesült Államoktól. A szer csehországi tesztelésébe továbbá a prágai Na Bulovce kórház és a brünni Szent Anna kórház is bekapcsolódott. A cseh orvosok hangsúlyozzák, hogy a remdesivirt mint gyógyszert egyelőre hivatalosan senki sem hagyta jóvá, koronavírus elleni használata jelenleg minden esetben csak tudományos kísérletnek tekinthető.

A koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen a cseh kórházakban több más szert - köztük malária és HIV elleni gyógyszereket, valamint vérplazmát - is kipróbáltak. A japán favipiravir gyógyszert például több száz cseh beteg kaphatja meg, miután Tokió engedélyezte a szer eladását és kipróbálását Csehországban. A remdesivirt egyébként az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola lehetséges ellenszereként. Egy tekintélyes orvosi folyóirat nemrég közzétett tanulmánya szerint a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek - például a vesére nézve.

Csehországban március elsején diagnosztizálták az első koronavírusos beteget, de azóta már csaknem 8 ezren fertőződtek meg és 258-an hunytak el.A kórházakban jelenleg 300 személyt kezelnek, közülük 50-en súlyos állapotban vannak. A napi tesztek száma 7-9 ezer körül mozog. Az országos válságstáb szerint a koronavírus-járvány egyre gyengül és ellenőrzés alatt van, ezért fokozatosan feloldják a március közepén kihirdetett, a közéletet és a gazdaságot korlátozó intézkedéseket.

Jövő héten újranyithatnak az iskolák Észtországban - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció