Újabb jó hír a koronavírus kezeléséről

Csehországban egy 53 éves férfit kezeltek először koronavírus-fertőzés ellen a remdesivir nevű amerikai gyógyszerrel. Úgy tűnik, a kezelés sikeres volt, a páciens kedden elhagyhatta a kórházat.

A cseh koronavírusos férfi, Robert Markovic állapota jelentősen javult a remdesivir-kezelés elkezdése óta, és ezentúl már otthonában kezelhetik. A páciensre azonban még aránylag hosszú rehabilitációs időszak vár - közölte Michal Sotola, a prágai Általános Egyetemi Kórház (VFN) szakorvosa.

Rossz állapotban volt

Mikor fertőz a legjobban az új típusú koronavírus? A válaszért kattintson ide!

A prágai taxist március 10-én vitték be a Thomayer kórházba tüdőgyulladással. Koronavírus-fertőzésre akkor még nem gyanakodtak az orvosok. Néhány nap múlva azonban egyre nehezebben lélegzett a beteg. Miután bebizonyosodott, hogy koronavírusos, átszállították az Általános Egyetemi Kórházba. Ekkor már súlyos állapotban volt a férfi, ezért lélegeztetőgépre kapcsolták. Az amerikai remdesivir gyógyszerrel március 24-től kezelték, amikor állapota már stabilizálódott, illetve javulni kezdett.

"Nehéz egyértelműen megmondani, milyen szerepet játszott felgyógyulásában a remdesivir. Egyelőre nagyon kevés adat áll rendelkezésünkre" - jelentette ki Martin Balík, a VFN vezető szakorvosa. Május 1-jén azonban a prágai Motol kórházban egy újabb koronavírusos beteget kezdtek remdesivirrel kezelni.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Csehország, koronavírus kezelése, koronavírus gyógymód, koronavírus gyógyszer
Szűrősátor Prágában. Fotó: Getty Images

Még 22 embert tudnak kezelni

Miután a remdesivirt kifejlesztő amerikai kutatói csoportban csehek is dolgoztak, Csehország a sajtójelentések szerint kéttucatnyi személy kezelésére elegendő szert kapott az Egyesült Államoktól. A szer csehországi tesztelésébe továbbá a prágai Na Bulovce kórház és a brünni Szent Anna kórház is bekapcsolódott. A cseh orvosok hangsúlyozzák, hogy a remdesivirt mint gyógyszert egyelőre hivatalosan senki sem hagyta jóvá, koronavírus elleni használata jelenleg minden esetben csak tudományos kísérletnek tekinthető.

A koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen a cseh kórházakban több más szert - köztük malária és HIV elleni gyógyszereket, valamint vérplazmát - is kipróbáltak. A japán favipiravir gyógyszert például több száz cseh beteg kaphatja meg, miután Tokió engedélyezte a szer eladását és kipróbálását Csehországban. A remdesivirt egyébként az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola lehetséges ellenszereként. Egy tekintélyes orvosi folyóirat nemrég közzétett tanulmánya szerint a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek - például a vesére nézve.

Csehországban március elsején diagnosztizálták az első koronavírusos beteget, de azóta már csaknem 8 ezren fertőződtek meg és 258-an hunytak el.A kórházakban jelenleg 300 személyt kezelnek, közülük 50-en súlyos állapotban vannak. A napi tesztek száma 7-9 ezer körül mozog. Az országos válságstáb szerint a koronavírus-járvány egyre gyengül és ellenőrzés alatt van, ezért fokozatosan feloldják a március közepén kihirdetett, a közéletet és a gazdaságot korlátozó intézkedéseket.

Jövő héten újranyithatnak az iskolák Észtországban - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)