Újabb járványhullám érte el Franciaországot

A koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése miatt a maszk újbóli viselését ajánlotta a francia miniszterelnök a tömegközlekedési járműveken.

"Segítsük egészségügyi dolgozóinkat azzal, hogy mindannyian óvatosabbak vagyunk. Hordjuk a maszkot, amikor veszélyeztetett emberek környezetében vagy olyan zsúfolt helyeken vagyunk, mint a tömegközlekedési járművek. Ezek az apró gesztusok életeket mentenek, ezt mindannyian tudjuk, és meghatározóak a járvány visszaszorításában" – mondta Élisabeth Borne francia kormányfő.

Covid járvány, koronavírus, Franciaország, kilencedik hullám
Franciaországot elérte a kilencedik járványhullám. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

A csaknem egy hónapig tartó javuló tendencia után a koronavírus ismét terjedni kezdett: egyetlen hét alatt közel másfélszeresére emelkedett a fertőzöttek száma Franciaországban. A francia egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint megemelkedett a kórházban ápoltak száma is: az elmúlt hét napban több mint 4500 új fertőzött szorult kórházi ápolásra súlyos tünetek miatt.

A vírus úgynevezett reprodukciós rátája 1 fölé emelkedett, ami azt jelenti, hogy egyre magasabbra ível a járványgörbe – mondta az AFP hírügynökségnek Pascal Crépey járványügyi szakember. Antoine Flahault, a Genfi Egyetem egészségügyi intézetének vezetője a francia hírügynökségnek kifejtette: a kilencedik hullám van kialakulóban nemcsak Franciaországban, hanem egész Európában, Délkelet-Ázsiában és Észak-Amerikában. A szakember szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján arra lehet számítani, hogy a járványgörbe tovább emelkedik, és csak a karácsonyi szünetben kezd csökkenni, az iskolák bezárásának köszönhetően.

Az első nyolc járványhullám alatt Franciaország lakosságának immunizációja részben kialakult, miután az oltásra jogosultak 95 százaléka megkapta a vakcina három adagját, de a negyedik oltást a jogosultaknak, azaz a 60 év felettieknek csak a töredéke igényelte.  

Itthon kisebb az átoltottság

Eközben hazánkban – a kormányzati tájékoztatás szerinteddig közel 6 és félmillióan kaptak oltást. Közülük 6 206 565-en a második, 3 902 085-en a harmadik, 393 151-en pedig már a negyedik oltást is felvették. Az elmúlt héten összesen 4 259 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 2 166 352 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Az elmúlt héten elhunyt 42, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 287 főre emelkedett. Emellett a gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 2 104 358 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 13 707 főre csökkent. Jelenleg 336 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.

Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. A vírus jelenleg is azokat veszélyezteti leginkább, akik nem kaptak oltást, ezért a szakemberek továbbra is javasolják annak felvételét.

A megerősítő oltás is mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző vakcinát. A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét: kérhető a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: