Kemenesi: a COVID-19 most sem szelíd influenza

Továbbra is terjed a világban az új koronavírus, és egyelőre megjósolhatatlan, mit tartogat még a pandémia – hívta fel a figyelmet Kemenesi Gábor víruskutató.

Az Afrika Egészségügyi Kutatóintézet egy közelmúltbeli vizsgálata szerint a koronavírus következő változata veszélyesebb lehet, mint az idei év nagy részében domináns omikron variáns – mutat rá cikkében az InfoRádió. Kemenesi Gábor elismerte, hogy a dél-afrikai kutatóintézet szakemberei kiváló munkát végeznek, illetve szorosan nyomon tudják követni a világjárvány alakulását. Ezzel együtt egyelőre nem lehet pontosan megmondani, hogy mit várhatunk a jövőben. „Még mindig nagyon terjed ez a vírus a világban, nagyon sok alvariáns olyan helyzetbe kerülhet, hogy megint akkorát tud ugrani, mint amit az omikronnál láttunk” – tette hozzá.

beteg nő, kanapé, nátha, influenza, COVID-19
A virológus szerint továbbra sem legyinthetünk a COVID-19-re, amelynek súlyos szövődményei lehetnek. Fotó: Getty Images

Kitért rá, nem ért egyet azokkal, akik szelíd influenzának nevezik a jelenlegi variánsok által okozott COVID-19-et. Már csak azért sem, mert továbbra sem ismertek részletesen a betegség hosszú távú hatásai. „Sokat hallunk a hosszú COVID-ról, ez a legnagyobb rákfenéje az egész járványnak” – emelte ki a víruskutató. Elmondta, évekbe telik, mire a tudomány képes lesz feltárni, miért maradnak vissza olykor súlyos panaszok az akut fertőzés lezajlását követően.

Mindent egybevetve a szakember szerint továbbra is komolyan kell venni a járványt, mert az „nem játék”. A koronavírus-fertőzöttek száma sokszorosa lehet az egyéb panasszal küzdő betegekének, így a kórházakra is nagy terhet róhat a fertőzés terjedése. „Sokkal több embert érint, mint kellene, és ez probléma” – szögezte le Kemenesi.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: