Új fegyver jön az AIDS ellen

Fontos lépést tett az orvostudomány egy biztonságos és hatékony HIV elleni vakcina megalkotása felé. A kutatók reményei szerint néhány éven belül megkezdődhetnek a klinikai vizsgálatok.

Immár több esetben is sikerült teljesen meggyógyítani HIV-fertőzéssel küzdő betegeket őssejt-transzplantáció révén. Részletek itt.

Az elmúlt évek kutatásainak középpontjában egy, a humán immnunhiány vírushoz (HIV) nagyon hasonló kórokozó, az emberszabású majmok között terjedő SIV állt. A szakemberek kifejlesztettek egy védőoltást egy másik vírus, a citomegalovírus egy olyan módosított formáját felhasználva, amely a SIV-re jellemző fehérjéket állít elő. Korábbi tanulmányok szerint ez a vakcina képes rezisztenciát kialakítani a beoltott rézuszmakákók többségénél azáltal, hogy megtanítja az immunrendszernek, miként vegye fel a harcot az említett fehérjékkel szemben.

Egyre közelebb jár az orvostudomány a HIV elleni védőoltás kifejlesztéséhez
Egyre közelebb jár az orvostudomány a HIV elleni védőoltás kifejlesztéséhez. Fotó: iStock

Mielőtt azonban elkezdődne a vakcina embereknél alkalmazható típusának kifejlesztése és tesztelése, néhány felmerülő problémára még megoldást kell találni. Ezek egyike, hogy az oltóanyaggal befecskendezett citomegalovírus ne tudjon elszaporodni a szervezetben, mivel igen veszélyes kórokozóról van szó. A fertőzés maradandó szervi károsodást okozhat, várandós nőknél pedig súlyosan károsíthatja a születendő magzat fejlődését.

A kockázatok mérséklése érdekében a kutatók kiiktatták a vírus Rh110 nevű génjét, meggátolva ezáltal, hogy szaporodni tudjon, pontosabban mondva, hogy az úgynevezett lítikus ciklus útján lemásolja magát. Mint kiderült, az így készülő vakcina mintegy ezredannyira veszélyes csupán, mint az eredeti formula. Eközben viszont továbbra is hatékony védelmet nyújt: az adatok szerint a beoltott majmok 59 százaléka ellenállóvá vált a SIV-vel szemben. A pozitív hatás ráadásul hosszú távon is fennmarad, mivel a vizsgált állatok háromnegyede még három évvel később is igazoltan immunis maradt.

Honnan ered a HIV és az AIDS? A témáról bővebben korábbi cikkünkben olvashat ide kattintva.

Várhatóan még többévnyi kutatómunka lesz szükséges ahhoz, hogy a készítmény eljusson a humán klinikai vizsgálatokig. Ezzel együtt a mostani felfedezés hatalmas előrelépést jelent afféle, hogy az emberiség megalkosson egy biztonságos és hatékony HIV elleni védőoltást. A friss eredmények két különálló tanulmányban jelentek meg a Science Translational Medicine című tudományos folyóiratban.

Forrás: iflscience.com

Hogyan terjed a HIV-fertőzés? A témáról dr. Szlávik János infektológus főorvos foglalja össze a főbb tudnivalókat az alábbi videóban:

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: