Új COVID-gyógyszert vizsgálnak itthon

Klinikai vizsgálat zajlik a Semmelweis Egyetemen. A cél, hogy igazolják egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető készítmény hatékonyságát.

Augusztus 23-án csatlakozott a Semmelweis Egyetem egy új koronavírus-gyógyszer nemzetközi vizsgálatához. A hazai intézmény az Európai Unión belül először végzett betegvizsgálatot a program keretében, és EU-s szinten itt adták be másodikként a szóban forgó, klinikai vizsgálati fázisban lévő készítményt. Emellett intézményi szinten rekord rövid idő alatt történt meg a vizsgálat indításához szükséges engedélyeztetési és adminisztrációs eljárás. A klinikai vizsgálat még várhatóan egy hónapig tart majd az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján, dr. Merkely Béla rektor, klinikaigazgató vezetésével - olvasható az intézmény oldalán publikált közleményben .

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
Új COVID-gyógyszert vizsgálnak itthon egy nemzetközi projekt keretében.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Kik vehetnek rész a tesztelésben?

A klinikai gyógyszervizsgálatok esetében szigorú kritériumai vannak annak, hogy egy - a részvételre nyitott és alkalmasnak tűnő - beteg beválasztható-e a programba. A Semmelweis Egyetemre érkező COVID-19 betegek közül minden olyan páciensnek felajánlják a vizsgálatban való részvételt, aki megfelel a kritériumoknak - ismertette Merkely Béla. A rektor arra számít, hogy az esetszámok elmúlt időszakban tapasztalható növekedése nyomán a vizsgálatban résztvevők száma is emelkedni fog.

Folyamatosan emelkednek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos számok Magyarországon. Egy hazai szakember szerint a vakcina önmagában nem elég a sikeres védekezéshez, a jelenlegi helyzetben a maszkra is szükség lenne .

A lehetőség egyébként a kórházi fekvőbeteg-ellátást nem igénylő koronavírus-fertőzöttek számára nyitott. A tesztelésbe való bekapcsolódás további feltételeiről, a vizsgálat menetéről, valamint a jelentkezésről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által jóváhagyott betegtájékoztató anyagokban olvasható bővebb információ - itt és itt . A jelentkező koronavírusos pácienseknek az egyetem biztosítja majd a vizsgálatokon való részvételhez szükséges betegszállítást, természetesen a megfelelő járványügyi intézkedések mellett.

Erre kíváncsiak a szakemberek

A tájékoztatás szerint világszerte 400 vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen folyik a gyógyszer vizsgálata. A program célja annak igazolása, hogy az adott szájon át szedhető, antivirális készítmény csökkenti-e a COVID-19-betegség időtartamát és/vagy súlyosságát. A szakemberek azt remélik, hogy a szer - időben megkezdett kezelés esetén - csökkenti a kórházi kezelésre szoruló, súlyos koronavírusos esetek számát.

Önkéntes jelentkezőket várnak egy hazai fejlesztésű gyógyszerjelölt klinikai vizsgálatára, amely a súlyos lefolyású COVID-19 megelőzésében nyújthat segítséget. A várakozások szerint a szer hatásos lehet egyéb súlyos lefolyású légúti fertőzések esetén is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Túlnyomóan napos idő várható fátyolfelhőkkel, az ország északkeleti harmadán gomolyfelhőkkel is. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, nyugaton lesz a melegebb, keleten a hűvösebb idő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra