Új fegyvert találtak a szuperbaktériumok ellen

Egy természetes vegyület, a többi között a malária kezelésére is alkalmazott hidrokinin kulcsfontosságú eszközzé válhat az antibiotikumrezisztens baktériumok elleni küzdelemben – állítják brit és thaiföldi kutatók.

Napjainkra világszerte az antimikrobiális rezisztencia vált az egyik legégetőbb közegészségügyi veszéllyé. A probléma alapja, hogy hosszú távon számos kórokozó, köztük baktériumok, vírusok, gombák és paraziták egyaránt, olyan változásokon mehetnek keresztül, amelyek révén ellenállóvá válnak a velük szemben alkalmazott gyógyszerekre. Végeredményben így rendkívül nehéz kihívássá válhat a fertőző betegségek kezelése. Mint azt a Portsmouthi Egyetem közleménye írja, évente több mint 2,8 millió fertőzést okoznak ma rezisztens baktériumok, és ezek felelnek évről évre mintegy 35 ezer halálesetért. Ellenlépések nélkül pedig a jövőben még súlyosabbá válhat a helyzet.

laborkísérlet, laboratórium baktériumtenyésztés
Laboratóriumi kísérletekben a hidrokinin már bizonyított több baktériummal szemben is. Fotó: illusztráció, Getty Images

Rendkívül sürgető tehát, hogy a kutatók újabb antimikrobiális gyógyszereket tudjanak kifejleszteni, tartva a lépést az antibiotikumrezisztencia terjedésével. A brit egyetem, valamint a thaiföldi Naresuan Egyetem és Pibulsongkram Rajabhat Egyetem kutatói most felfedezték, hogy a néhány fafaj kérgéből kinyerhető hidrokinin valamennyi baktériumtörzs ellen hatásos lehet. A vegyület már ismert hatékony maláriaellenes szerként, mindeddig azonban kevéssé vizsgálták a gyógyszerrezisztenciával kapcsolatos tulajdonságait.

A Tropical Medicine and Infectious Disease című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a vegyület antimikrobiális jellemzői mindenképpen biztatóak, és potenciálisan megalapozhatnak további klinikai vizsgálatokat. „Baktériumölő kísérletek során felfedeztük, hogy a hidrokinin képes volt elpusztítani több mikroorganizmust is, beleértve egy széles körben előforduló multirezisztens patogént, a pseudomonas aeruginosát is” – árulta el dr. Robert Baldock, a Portsmouthi Egyetem gyógyszerészeti és orvosi élettani kara kutatója, a tanulmány társszerzője. „A vegyület további tanulmányozásától azt reméljük, hogy a jövőben a kezelési lehetőségek egy új védvonalául szolgálhat a bakteriális fertőzések elleni harcban” – tette hozzá.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: