Tisztifőorvos: megállt a járvány a zárt közösségekben

Az új koronavírus által okozott világjárvány még nem ért véget, de itthon már lecsengőben van. Jó hír azonban, hogy úgy tűnik, a zárt közösségekben megáltt a kór terjedése, az elmúlt napon regisztrált 25 új beteg között sincs bentlakásos szociális intézményben lakó személy - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Ahogy már olvashatták a HáziPatika.com -on, Müller Cecília egy korábbi tájékoztatón arról beszélt: a legnagyobb kihívás az, hogy a koronavírus a zárt közösségekből - így például az idősotthonokból - is eltűnjön. Most azonban úgy tűnik, a fertőzés terjedése megállt a benntlakásos intézményekben, a napokban ugyanis az otthonokból nem érkezett bejelentés új fertőzöttről. A mai tájékoztatón az is elhangzott, hogy Budapesten jelenleg 104, Zala megyében 94, Fejér megyében pedig 89 koronavírus -fertőzött jut 100 ezer főre. Itthon eddig 517 áldozatot követelt a járvány, az elhunytak 96 százaléka valamilyen krónikus betegségben szenvedett - mondta Müller Cecília.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus idősotthonok, koronavírus óvodák, koronavírus Budapest, koronavírus munkahelyek, koronavírus bértámogatás, koronavírus operatív törzs
Idősotthon-ellenőrzés Tiszaszalkán, május 15-én. Fotó: MTI/Balázs Attila

Kedden nyitnak a fővárosi óvodák

Orbán: járvány idején a gyorsaság a legfontosabb - kattintson a részletekért!

Kedden már a fővárosi óvodák is megnyitnak, ezért a tisztifőorvos azt kéri a szülőktől, hogy csak egészséges gyerekeket engedjenek vissza a közösségbe. A fertőtlenítő nagytakarítás azonban minden intézményben megtörtént, így a biztonságos körülmények biztosítottak. A zsúfoltság elkerülésére azonban itt is kiemelt figyelmet kell fordítani, különösen a gyermekek érkezése és távozása során. A budaörsi koronavírus-fertőzött óvónőkkel kapcsolatban pedig azt mondta, az 5 személynél csak a gyorsteszt - tehát az antitesteket kimutató vizsgálat - bizonyult pozitívnak, a PCR-tesz - vagyis a vírus aktuális jelenlétét kimutató vizsgált - azonban nem.

Elhangzott továbbá, hogy a koronavírus-helyzet stabilizálódásának köszönhetően már a szabadtéri autós könnyűzenei koncertek is megtarthatók, ami azt jelenti, hogy minden látogató az autójában marad, és úgy hallgatja meg az élő előadást. Emellett a trianoni megemlékezéseket is engedélyezik, amennyiben biztosítani tudják a résztvevők között a legalább 1,5 méteres védőtávolságot. Ezekről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa számolt be.

137 ezer munkahelyet mentettek meg

A tájékoztatón Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár is feszólalt. Mint ismertette, a legfrissebb összesített adatok szerint eddig 10500 cég pályázott a munkahelyvédelmi bértámogatásra, így már 137 ezer dolgozónak sikerült megmenteni a munkahelyét a koronavírus-járvány ellenére. A programot augusztus 31-éig meghosszabbítják, addig lehet pályázni. A munkahelyteremtő programmal pedig eddig mintegy 70 ezer embernek tudtak állást biztosítani.

Ilyen egy vidámpark a koronavírus-járvány után Japánban - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)