Tisztifőorvos: megállt a járvány a zárt közösségekben

Az új koronavírus által okozott világjárvány még nem ért véget, de itthon már lecsengőben van. Jó hír azonban, hogy úgy tűnik, a zárt közösségekben megáltt a kór terjedése, az elmúlt napon regisztrált 25 új beteg között sincs bentlakásos szociális intézményben lakó személy - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Ahogy már olvashatták a HáziPatika.com-on, Müller Cecília egy korábbi tájékoztatón arról beszélt: a legnagyobb kihívás az, hogy a koronavírus a zárt közösségekből - így például az idősotthonokból - is eltűnjön. Most azonban úgy tűnik, afertőzésterjedése megállt a benntlakásos intézményekben, a napokban ugyanis az otthonokból nem érkezett bejelentés új fertőzöttről. A mai tájékoztatón az is elhangzott, hogy Budapesten jelenleg 104, Zala megyében 94, Fejér megyében pedig 89 koronavírus-fertőzött jut 100 ezer főre. Itthon eddig 517 áldozatot követelt a járvány, az elhunytak 96 százaléka valamilyen krónikus betegségben szenvedett - mondta Müller Cecília.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus idősotthonok, koronavírus óvodák, koronavírus Budapest, koronavírus munkahelyek, koronavírus bértámogatás, koronavírus operatív törzs
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus idősotthonok, koronavírus óvodák, koronavírus Budapest, koronavírus munkahelyek, koronavírus bértámogatás, koronavírus operatív törzs

Kedden nyitnak a fővárosi óvodák

Orbán: járvány idején a gyorsaság a legfontosabb - kattintson a részletekért!

Kedden már a fővárosi óvodák is megnyitnak, ezért a tisztifőorvos azt kéri a szülőktől, hogy csak egészséges gyerekeket engedjenek vissza a közösségbe. A fertőtlenítő nagytakarítás azonban minden intézményben megtörtént, így a biztonságos körülmények biztosítottak. A zsúfoltság elkerülésére azonban itt is kiemelt figyelmet kell fordítani, különösen a gyermekek érkezése és távozása során. A budaörsi koronavírus-fertőzött óvónőkkel kapcsolatban pedig azt mondta, az 5 személynél csak a gyorsteszt - tehát az antitesteket kimutató vizsgálat - bizonyult pozitívnak, a PCR-tesz - vagyis a vírus aktuális jelenlétét kimutató vizsgált - azonban nem.

Elhangzott továbbá, hogy a koronavírus-helyzet stabilizálódásának köszönhetően már a szabadtéri autós könnyűzenei koncertek is megtarthatók, ami azt jelenti, hogy minden látogató az autójában marad, és úgy hallgatja meg az élő előadást. Emellett a trianoni megemlékezéseket is engedélyezik, amennyiben biztosítani tudják a résztvevők között a legalább 1,5 méteres védőtávolságot. Ezekről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa számolt be.

137 ezer munkahelyet mentettek meg

A tájékoztatón Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár is feszólalt. Mint ismertette, a legfrissebb összesített adatok szerint eddig 10500 cég pályázott a munkahelyvédelmi bértámogatásra, így már 137 ezer dolgozónak sikerült megmenteni a munkahelyét a koronavírus-járvány ellenére. A programot augusztus 31-éig meghosszabbítják, addig lehet pályázni. A munkahelyteremtő programmal pedig eddig mintegy 70 ezer embernek tudtak állást biztosítani.

Ilyen egy vidámpark a koronavírus-járvány után Japánban - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés