Szimuláción, mennyit számít a távolságtartás

Miközben a tavaszi idő a szabadba, társaságba csábít, a koronavírus-járvány miatt továbbra is fontos, hogy kerüljük a közösségeket és minél kevesebb emberrel érintkezzünk. A The New York Times 3D-szimuláción ábrázolta, miért segít a távolságtartás a fertőzés elkerülésében.

Ugyan egyes országok lassanként kezdik feloldani a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat, nagyon messze van még, mire életünk visszatérhet a normális kerékvágásába. Nemrégiben például amerikai kutatók arra figyelmeztettek, hogy akár 2022-ig is szükség lehet a távolságtartásra annak érdekében, nehogy újra megemelkedjen a COVID-19-betegek száma. Ez nagyon drasztikusnak tűnik, és sokan vannak, akik szerint feleslegesen megnehezíti milliók életét.

Sosem voltunk még ennyire magányosak Önt is megviseli a járvány miatti bezártság? Ezzel nincs egyedül! Egy friss tanulmány szerint tízből négyen még sosem érezték ennyire egyedül magukat, mint most. További részleteket ebből a cikkünkből tudhat meg.

A The New York Times 3D-szimulációjából (az oldalon lefelé görgetve kel életre) azonban világosan látszik, hogy jelenleg a social distancing, vagyis a szociális távolságtartás a legjobb eszköz a SARS-CoV-2 vírus megfékezésére. A Kyoto Technológiai Intézet kutatásai alapján ábrázolták, hogy mi történik akkor, ha egy ember zárt térben köhög és nem takarja el száját közben. Egy erőteljesebb tüsszentés, köhögés hatására negyed teáskanálnyi váladék távozik a torokból, ebben pedig koronavírusos beteg esetén rengeteg vírus van.

Ha ki kell mozdulnunk otthonról, tartsunk legalább másfél méter távolságot másoktól. Fotó: Getty Images
Ha ki kell mozdulnunk otthonról, tartsunk legalább másfél méter távolságot másoktól. Fotó: Getty Images

A váladék nagyobb cseppjei lezuhannak a padlóra, de kisebb cseppjei gyorsan szétterjednek a levegőben. A WHO jelenleg érvényben lévő ajánlása az, hogy tartsunk legalább 3 láb, vagyis nagyjából 90 centi távolságot a másik embertől. De a szimuláción látható, hogy ez gyakorlatilag semmit nem ér, mivel a torokváladék részecskéi ennél messzebbre is eljutnak a levegőben - mindössze 1 perc alatt. Vagyis könnyen bekerülhet a szervezetünkbe a koronavírus, ha 1 méternél közelebb állunk egy fertőzött személyhez, amikor az tüsszent vagy köhög. Éppen ezért az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) azt javasolja, hogy 6 láb, vagyis 1,8 méter távolságot tartsunk egymástól.

A beszélgetés is fertőzhet

A szimuláción bemutatják azt is, hogy további 20 perc alatt még jobban szétterjedhetnek a váladék mikroszkopikus szemcséi a levegőben. Egy márciusi kutatás szerint köhögés esetén majdnem 5 méter távolságot is megtehetnek, tüsszentéskor pedig akár 8 métert is.

Felhívják továbbá a figyelmet, hogy nem kell feltétlenül valakinek tüsszenteni vagy köhögnie ahhoz, hogy fertőzzön. Ha ugyanis egy beteg (akár tünetmentes is) 5 percig beszél egy rosszul szellőző, zárt helyiségben, azzal ugyanannyi torokváladék részecskét juttat a levegőbe, mintha köhécselne. Mindebből világosan látszik, hogy jelenleg közös érdekünk, hogy aki csak teheti, maradjon otthon, minél kevesebbet érintkezzünk egymással, ha pedig mégis utcára kell mennünk, tartsunk egymástól legalább 1,5-2 méter távolságot.

Koronavírus-fertőzötten járt dolgozni egy román szívsebész. A megdöbbentő esetről az nlc.hu cikkében olvashat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: