Szennyvízben keresik a koronavírus nyomait

A járvány terjedésének üteme a szennyvízből is kikövetkeztethető.

Svájci tudósok szerint a koronavírus-járvány terjedésének korai figyelmeztető jele lehet a vírus jelenléte a szennyvízben. Ebből ugyanis már nagyon kis koncentrációban kimutatható a kórokozó.

Így élik meg a magyarok a járványhelyzetet Jobban kiveszik a férfiak a részüket a gyereknevelésből és a házimunkából a koronavírus-járvány alatt, ám a nők nagy része még több segítséget is el tudna fogadni - a többi között ez is kiderült magyar szociológusok és politológusok friss kutatásából. Kattintson a részletekért!

A szennyvíz nem hazudik

Ha működne ilyen jelzőrendszer, akkor a szennyvízmintákból a közegészségügyi szakemberek nagyjából egy héttel korábban felfigyelhetnének a koronavírus-fertőzés megjelenésére, mintha diagnosztikai tesztekkel állapítanák meg - közölték a kutatók csütörtökön. "A szennyvíz nem hazudik, azt tükrözi, amit a lakosság néhány óra alatt beleengedett" - írta közleményében Christoph Ort, a kutatás vezetője, a Svájci Szövetségi Víztudományi és -technológiai Kutatóintézet munkatársa.

A szennyvíz is árulkodhat a járvány terjedéséről. Fotó: Getty Images
A szennyvíz is árulkodhat a járvány terjedéséről. Fotó: Getty Images

A zürichi (ETH) és a lausanne-i műszaki egyetem (EPFL) tudósai szerint a megfigyelési rendszeren javítani kell még, mielőtt komoly következtetéseket lehetne levonni a minták víruskoncentrációjáról. A két egyetemi kutatócsoport első eredményei azonban biztatóak. Három svájci város - Zürich, Lausanne és Lugano - szennyvízmintáit elemezték, az utóbbi két város mintái között volt egy februári végi is, ekkor azonosították az első fertőzötteket az országban.

A kutatók minden mintában kimutatták az új típusú koronavírust.

Az újabb mintákban olyan magas volt a koncentrációja, hogy az elemzés viszonylag könnyű volt, a februári mintákkal nem volt ilyen egyszerű dolguk. "Nem számítottunk arra, hogy az egyetlen ismert luganói, valamint a hat ismert zürichi esetnek a nyomát kimutathatjuk a szennyvízből" - mondta Tamar Kohn, az EPFL kutatója.

Szobabiciklin "tekerte körbe" a Balatont egy pécsi férfi a karanténban - a nem mindennapi sportteljesítményről az nlc.hu cikkében is olvashatunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció