Szakértő: bízhatunk a koronavírus-vakcinában

Maximálisan biztonságosnak tartja a koronavírus elleni védőoltást Karádi István, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Koronavírus: hónapokig gyötörhetik ezek a panaszok - kattintson!

A világon már több millió embert, Magyarországon pedig több tízezer egészségügyi dolgozót beoltottak az új típusú koronavírus elleni vakcinával. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy csak minimális mellékhatások jelentkeznek, indokolta a szakember az állítását, miszerint a vakcina "maximálisan biztonságos".

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy el lehet kerülni a koronavírus-járvány harmadik hullámát, amennyiben minél többen beadatják maguknak a védőoltást. Ezért ő mindenkinek azt javasolja, hogy oltassa be magát.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag, koronavírus védekezés, koronavírus megelőzés
Nagy-Billa Enikő Beáta ápolónő koronavírus elleni oltást ad Kopasz Zoltánnak a miskolci Őszi Napsugár Idősotthonban. Fotó: MTI/Vajda János

Részletek a vakcináról

Ahogy már korábban olvashatták a HáziPatika.com -on, az oltóanyag beadása elősegíti, hogy azimmunrendszerantitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, és így védelmet nyújtson a COVID-19 ellen. A védettség kialakulásához mindenkinek 2 adag vakcinát kell kapnia, 21 nap különbséggel. Az így létrejött immunitás időtartama még nem ismert, de a klinikai vizsgálatok már keresik a választ erre is.

A lehetséges mellékhatásokról

A készítmény 16 évnél idősebb személyek beoltására alkalmas. A vakcina koronavírust nem tartalmaz, így nem idézheti elő a COVID-19 nevű betegség kialakulását. A vakcina beadása után fájdalom, bőrpír és duzzanat jelenhet meg a szúrás helyén. Érezhetünk továbbá fáradtságot, izom- vagy ízületi fájdalmat, de felléphet hidegrázás, láz, émelygés és fejfájás is. Nagyon ritkán előfordulhat a nyirokcsomók megnagyobbodása, végtagfájdalom, álmatlanság vagy viszketés is.

Február 1-jéig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket, és a középiskolákban is marad az online oktatás. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)