Szakember tanácsa: lehetőleg szűk körben karácsonyozzunk

Napjaink egyik legfontosabb kérdése, hogy a koronavírus-járvány idején vajon együtt ünnepelhetnek-e a családok karácsonykor. Mutatjuk, mi a véleménye a szakértőnek.

Koronavírus: mikor tarthatjuk otthon iskolás gyermekünket? A válaszért kattintson ide!

A koronavírus-járvány jelenlegi állása alapján valószínűleg az a legokosabb döntés, ha a legkisebb társaságban, csupán a szűk családunk körében karácsonyozunk - nyilatkozta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a TV2 Mokka című műsorában. A szakember szerint idén lehetőleg csak azok ünnepeljenek együtt, akik együtt élnek, a vidéki családtagok meglátogatásáról azonban jobb, ha lemondunk.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus család, koronavírus karácsony, koronavírus ünnep,
Idén lehetőleg csak azok ünnepeljenek együtt, akik együtt élnek.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Túl nagy a kockázat

A főorvos kiemelte, hogy a gyermekek többsége tünetmentesen esik át a koronavírus-fertőzésen , de az összes beteg 80 százaléka is csak enyhe tüneteket produkál. Épp ezért különösen nagy kockázatot jelent az idősebb, veszélyeztetett családtagokra nézve az, ha minden rokonunkat meglátogatjuk karácsony idején. "Minél kevesebben ünneplünk együtt, annál jobb" - emelte ki Szlávik.

A teszt sem biztosíték

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A Kossuth rádió keddi, Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pedig azt is hangsúlyozta a szakember, hogy a karácsonyi összejövetelek biztonságossága nem biztosítható koronavírusteszttel, ezért jobb, ha inkább elkerüljük a találkozásokat. A tünetek megjelenése előtti napokban ugyanis még jellenzően nem mutatható ki a szervezetben az új típusú koronavírus jelenléte. Ez pedig azt jelenti, hogy aki pénteken negatív tesztet produkál, szombatra már lehet pozitív, és akkor már fertőzhet is.

Tehát ahhoz, hogy megvédjük szeretteinket, most türelmesnek kell lennünk - véli a főorvos. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a koronavírus elleni vakcina már elérhető közelségben van, és a második dózis után két héttel már kialakul a védettség a beoltott személyeknél. Szóval már nyugodtan látogathatóak a veszélyeztetett családtagok, addig viszont nem ajánlott.

Meghalt a koronavírusos nő Bukarestben, mert véletlenül lekapcsolták a lélegeztetőgépről - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: