Sokkal több halálért felelős a COVID-19, mint hitték

Világszerte már csaknem 3,7 millió áldozatot szedett az új típusú koronavírus. Az elhunytak aránya országonként jelentősen eltér, azonban hirtelen, egyik napról a másikra Peru lépett az első helyre a halálozási ráta tekintetében. Mint kiderült, ennek háttérben az áll, hogy korrigálták az ország adatait - így pedig több mint 2 és félszeresére nőtt a perui áldozatok száma.

A koronavírus-járvány miatt a 32,5 millió lakossal rendelkező Peru Latin-Amerika legnehezebb helyzetben lévő országai közé tartozik. A fertőzöttek magas száma miatt ugyanis túlterhelődött az egészségügy, az oxigénhiány pedig még tovább nehezítette a betegek ellátását. Most pedig még az is kiderült, hogy eddig jelentősen alábecsülték a járvány által szedett áldozatok számát.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus halottak száma
Sokkal több halálért felelős a COVID-19, mint hitték.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

110 ezerrel többen haltak meg a járvány miatt

Miután a tavaly március óta mért többlethalálozások alapján korrigálták a számokat, kiderült, hogy a korábban jegyzett 69 ezer halott helyett több mint 180 ezer haláleset írható az új kór számlájára. Így pedig egy csapásra Peru lett az az ország, amely a legmagasabb COVID-19-cel összefüggő halálozási arányt tudja felmutatni - számolt be róla a BBC.

Az új adatok alapján tehát a nagyjából 3,6 százalékos halálozási helyett valójában az összes koronavírus-fertőzött mintegy 9,5 százaléka halt meg. Azóta már csaknem 185 ezer áldozat szerepel a Johns Hopkins Egyetem és Kórház összesítésében . Egyébként Mexikóban már régóta 10 százalék körüli halálozási arányt mérnek, itt jelenleg 9,4 százalékon áll a ráta.

Ki számít a koronavírus áldozatának?

Koronavírus: erre képes a magas átoltottsági arány - kattintson!

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A beszámoló szerint Peruban ezentúl nemcsak a pozitív teszttel rendelkezőket veszik a járvány áldozatainak, hanem azokat is, akiknél valószínűsíthető, hogy a koronavírus-fertőzés okozta a halált. Elég tehát, ha az illető produkálja az altalános klinikai tüneteket, vagy ha bebizonyosodik, hogy egy igazolt fertőzött kontaktszemélyének számít.

A latin-amerikai ország lakói egyébként már régóta gyanították, hogy hivatalosan nem a valós halálozási adatokat tartják számon, a mostani korrekció pedig igazolta sejtésüket. Ezzel kapcsolatban Violeta Bermudez miniszterelnök úgy fogalmazott, kötelességüknek érezték, hogy nyilvánossá tegyék a kormány munkacsoportja által felülvizsgált és újrakalkulált számokat. Az új adat már közelebb áll ahhoz a képhez, amely a leterhelt orvosok "rémtörténetei" és a megtelt temetőkről szóló hírek alapján rajzolódott ki már korábban is.

Az orovosok szerint ezért ilyen rossz a helyzet

A frissített adat kívülállóként talán megdöbbentőnek tűnik, de mint fentebb említettük, a lakókat ez nem érte meglepetésként. Sőt, még a Perui Orvosi Szövetség elnöke, Godofredo Talavera is úgy fogalmazott, hogy az új számokban semmi meglepő nincsen. A szakember szerint abszolút érthető, hogy miért Peru áll a legrosszabbul az új típusú koronavírussal összefüggő halálozási ráta kapcsán. Az egészségügyi rendszer egyszerűen nem képes biztosítani az alapfeltételeket a betegek kezeléséhez, és sem az intenzív ágyak számán, sem az oxigénellátáson nem tudtak javítani az elmúlt időszakban. Ezeken felül védőoltásból sincs elég az országban.

Koronavírus: elégedetlenek és pesszimisták az európaiak - olvassa el a részleteket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: