Rákszűrés: így éljük túl a stresszes várakozást

Amennyiben a HPV jelenléte bizonyított, nagyon fontos 3-6 hónappal később megismételni a szűrést, különösen abban az esetben, ha a citológiai leletben is eltérés tapasztalható.

A rákszűrés fontosságának hangsúlyozása a közelmúltban minden kétséget kizáróan előtérbe került a magyar lakosság, de különösen a nők körében. Ennek az oka, hogy még mindig rendkívül magasnak tekinthető a megbetegedések száma. Kiváltképpen a méhnyakrák esetén, amely a második leggyakoribb nőgyógyászati daganattípus, és csak hazánkban évente több mint ezer új beteget diagnosztizálnak az orvosok – köztük pedig nagyon sokat már késői stádiumban.

Citológiai vizsgálat és HPV-szűrés

A méhnyakrák kialakulása hosszadalmas folyamat, de a HPV-szűréssel könnyedén felismerhető a fertőzés, ezáltal megelőzhető a daganat kialakulása, ugyanakkor egy citológiai vizsgálattal nem lehet kimutatni a vírus jelenlétét, illetve azokat a kezdeti folyamatokat, amelyek később a súlyosabb problémát okozzák. Mindkét prevenciós eljárásra, a citológiai vizsgálatra és a HPV-szűrésre is szükség van a betegség megelőzéséhez.

A RÁKSZŰRÉS NÉHÁNY PERC ALATT ELKÉSZÜL ÉS NORMÁL ESETBEN FÁJDALOMMENTES. FOTÓ: GETTY IMAGES
A RÁKSZŰRÉS NÉHÁNY PERC ALATT ELKÉSZÜL ÉS NORMÁL ESETBEN FÁJDALOMMENTES. FOTÓ: GETTY IMAGES

A citológiai vizsgálat során a méhnyakból vett hámsejteket vizsgálják meg annak érdekében, hogy a Pap-teszt segítségével gyorsan kimutathatók legyenek a gyulladások, a fertőzések, illetve az esetleges daganatos elváltozások.

Konkrétan a rákszűrés általában néhány perc alatt elkészül, normál esetben fájdalommentes vagy maximum kis kellemetlenséget okoz, az utána jelentkező enyhe rózsaszínes hüvelyfolyás pedig teljesen normálisnak tekinthető.

Minden rákszűrés lényege a citológiai lelet, amelyhez tenyésztésre és laborvizsgálatra van szükség, ezért helyben nem tud elkészülni. Optimális esetben 1-2 hét után számíthatunk az eredményre.

Tudtad? Magát a HPV-tesztet a citológiai vizsgálat alkalmával nem végzik el automatikusan – ez az egyik leggyakoribb tévhit –, vagy önmagában kell kérni, vagy a rákszűréssel egyidejűleg, hiszen a laboratóriumi vizsgálat az ilyenkor levett kenetmintából elvégezhető.

Mit tehetünk a várakozás alatt?

Sokakat frusztráltsággal, félelemmel tölthet el, ha egy gyanús citológiai vizsgálati eredmény miatt a kezelőorvos ismétlést rendel el.

Amennyiben a HPV jelenléte bizonyított, nagyon fontos 3-6 hónappal később megismételni a szűrést, különösen abban az esetben, ha a citológiai elváltozás is igazolódott.

A rákszűrő vizsgálat mellékleleteként egyre gyakrabban írnak le humán papillómavírus fertőzést, nem kis riadalmat keltve ezzel a betegeknél. Egyre gyorsabban terjed ugyanis a hiedelem, hogy a vírussal történő fertőzés egyet jelent a méhnyakrákkal. HPV-fertőzés tünetei és kezelése

Ez egy cseppet sem könnyű, aggodalommal, szorongással teli, nehéz időszak, amit az orvosok szerint érdemes megpróbálni stresszmentesen kezelni, egészséges életmódot folytatni, sokat aludni, egészségesen étkezni, rendszeresen mozogni.

Emellett kérhetjük kezelőorvosunkat, hogy valamilyen lokális terápiát javasoljon nekünk erre az időszakra, amely segítheti a vírus kitisztulását a szervezetből.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +17 °C

Általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csupán délnyugaton lehet időnként több a felhő. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk, a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap ugyanakkor érkezik az újabb front az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra