Laborvizsgálatok

HPV-szűrés

Mi ez a beavatkozás?

A HPV-szűrés olyan szűrővizsgálat, amellyel a humán papilloma vírus jelenlétét lehet kimutatni a hüvelyben, illetve a méhnyakon, és amellyel az adott vírustörzset meg is határozzák. Utóbbiból kiderül, hogy az adott törzs magas kockázatú-e, így hosszabb távon okozhat-e méhnyakrákot megelőző állapotot, illetve méhnyakrákot. Leggyakrabban a HPV 16-os és a HPV 18-as áll a méhnyakrák hátterében, de magas kockázatú a 31-es, a 33-as, a 35-ös, a 39-es, a 45-ös, az 51-es, az 52-es, az 56-os, az 58-as, az 59-es, a 66-os és a 68-as törzs is.

Mikor van szükség rá?

Harminc éves kor felett ma már HPV-szűrést javasolnak méhnyakszűrésként, míg fiatalabb korban inkább hagyományos citológiai vizsgálatot. Ennek oka, hogy 30 éves kor alatt nagyon magas a HPV-átfertőzöttség (hazai felmérések 20-25 százalékban mutattak ki HPV-fertőzést a 20-25 éves, szexuális életet élő lányoknál), így túl sok lenne az olyan eredmény, amely ugyan kimutatja a vírus DNS-ét, de nem jelent emelkedett kockázatot. Ennek hátterében az áll, hogy ebben az életkorban jellemzően csak átmeneti a HPV-fertőzés, a rák kockázatát viszont csak a tartós állapot emeli. A fertőzés 30-35 éves kor felett már nagyobb eséllyel tartós, így emeli a rák kockázatát - emiatt már van értelme a HPV-szűrővizsgálatnak. Mivel a negatív eredményt követően - tehát ha nem mutatnak ki magas kockázatú vírustörzset - 3 évig egészen biztosan nem alakul ki rákmegelőző állapot, ilyen vizsgálaton elég 3 évente részt venni.

Mit diagnosztizálnak vele?

A DNS alapú HPV-vizsgálattal egy esetleges HPV-fertőzést tudnak kimutatni, és meg tudják mondani azt is, hogy magas kockázatú vírustörzs okozza-e. Erre a HPV-tipizálás ad lehetőséget.

Mi zárható ki vele?

A negatív HPV-vizsgálat közel 100 százalékos eredményt ad, így a HPV-fertőzés a szűréssel gyakorlatilag kizárható. Ilyen esetekben az elkövetkezendő 3 évben egészen biztosan nem alakul ki rákmegelőző állapot, de 5 éven belül is csak néhány tizedszázalék az esélye. Ha hagyományos sejtkenetet vennének, és az negatív lenne (de nem derülne ki a magas kockázatú HPV jelenléte), akkor a rák előtti állapot 3 éven belüli kialakulási kockázata a negatív lelet ellenére majdnem 40 százalékos. Emiatt került előtérbe 30 éves kor felett a HPV-szűrés.

Milyen betegség szűrhető vele?

A vizsgálattal a HPV-fertőzést lehet szűrni.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

Ha a vizsgálatot nőgyógyász végzi, akkor a hüvely feltárását követően nyákmentesíti a méhnyakat, majd sejteket sodor le a felszínéről, illetve a nyakcsatorna kezdeti szakaszáról. Ezeket folyadéktartalmú edénybe helyezi, majd laboratóriumba küldi. Ott a folyadékból sejtanalízissel sejteket nyernek ki, majd azokon DNS kivonását követően HPV DNS-meghatározást végez egy citopatológus szakorvos, aki megnézi, hogy a levett mintában jelen van-e a humán papilloma vírus DNS-e, és ha igen, akkor melyik típusa.
Már léteznek olyan önmintavételi eljárások is, amelyek otthon is megbízhatóan alkalmazhatók. Persze, ezzel a teszttel nem váltható ki a hagyományos nőgyógyászati szűrővizsgálat, csak a méhnyakszűrés.
Az önmintavételi módszereknél egy tamponfelhelyezőhöz hasonló applikátorral, vagy pedig egy pálcaszerű eszközzel kell levenni a mintát. Ezeket mindig úgy alakítják ki, hogy a lehető legtöbb sejtet össze tudják gyűjteni. A mintavételi eszközt álló vagy fekvő helyzetben kell becsúsztatni a hüvelybe, majd típustól függően körbe kell forgatni. Ezt követően ki kell húzni, hagyni kell picit száradni, majd be kell helyezni egy mintavételi csőbe. A mintát ezt követően postán lehet feladni, de akár személyesen is be lehet vinni a laborba. Az elemzést ott végzik el.

Mennyi időt vesz igénybe?

A mintavétel nem tart tovább 15 percnél.

Milyen szakorvos végzi?

A HPV-szűrést szülész-nőgyógyászok végzik, és citopatológus szakorvosok értékelik ki. Önmintavételi szettel bárki elvégezheti otthon a mintavételt, a kiértékelést pedig ezt követően is citopatológus végzi.

Hogyan kell készülni rá?

Figyelni kell rá, hogy a mintavétel ne menstruáció alatt történjen, illetve semmilyen idegen anyag, vegyszer ne kerüljön a hüvelybe. A mintavétel előtt nem szabad hüvelyzuhanyt használni, de az általános higiéniára azért figyelni kell.

Milyen veszélyei lehetnek?

Semmilyen veszélye nem lehet a HPV-szűrésnek, a beavatkozás teljesen ártalmatlan.

Jár vele fájdalom?

A mintavétel csak minimális kellemtelenséggel jár, fájdalommal nem.

Kinél nem végezhető?

Gyerekeknél és 30 éves kor alatt teljesen értelmetlen a HPV-szűrés. Utóbbiaknál a vizsgálatot azért fölösleges elvégezni, mert esetükben a fertőzöttség nagyon gyakori, de nem tartós, így önmagában nem jelent tényleges kockázatot a daganatképződés szempontjából.

Hasznos tudnivalók

A férfiak daganatképződésében a HPV 16 játszhat szerepet, amely miatt náluk elsősorban fej-nyaki daganatok alakulhatnak ki, ennek szűrése azonban jelenleg nem megoldott (a mintavételi eljárás kidolgozásán jelenleg is dolgoznak hazai kutatók: ennek legalább olyan érzékenynek kell lennie, mint a méhnyakszűrésnek). A szűrővizsgálat kidolgozása azért nehéz, mert a HPV 16-hoz köthető fej-nyaki daganatok kialakulási kockázata jóval alacsonyabb, mint a HPV 16-hoz köthető méhnyakrák-kockázat, férfiak esetében pedig a fertőzöttség nem jelent terápiás kockázatot sem. Emiatt nincs a férfiaknál rutinszerű HPV-szűrés. Nem megoldott a HPV-hez köthető végbélnyílás-daganatok szűrése sem, de ilyen módszer kidolgozását és bevezetését már tervezik (leginkább a homoszexuális) férfiaknál. Viszont a szűrés hatékonysága ez esetben sem közelíti meg a méhnyakszűrését.
Az előbbiekből látszik, hogy a férfiak számára jelenleg elérhető HPV-szűrésnek a rák előtti állapot kimutatása szempontjából nincs értelme. Ebben próbálnak a kutatók előrébb jutni, jelenleg ugyanis pusztán a fertőzöttség tényéből nem tudnak következtetéseket levonni (a fertőzöttséget pedig kezelni sem lehet). A férfiak szűrésének jelenleg akkor van értelme, ha kiderül, hogy partnerük HPV-pozitív, ők pedig attól tartanak, hogy a vírusfertőzés náluk is kialakult. Ilyenkor a szűrés a fertőzés megjelenését igazolhatja vagy cáfolhatja.
Ha nem jelent meg, akkor a férfiak általában szívesebben vesznek részt az oltási programban (pedig a HPV-oltásnak a meglévő fertőzés sem akadálya). A szűrésnek sokszor pszichés oka is van, vagyis a férfi vagy partnere tart az esetleges fertőzöttségtől. A férfiaknál azonban még a pozitív HPV 16-eredmény sem von maga után külön teendőket, szorosabb szűréseket (míg a nőknél már igen).
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Koiss Róbert szülész-nőgyógyász, klinikai onkológusnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció