Pfizer: három COVID-oltás védi az 5 év alatti gyermekeket

A három, csökkentett gyermekadag 80 százalékosan véd a koronavírus omikron variánsa ellen is.

A Pfizer szerint a COVID-19-megbetegedés elleni vakcinájukból három, csökkentett, gyermekméretű adag tekinthető biztonságosnak a 6 hónapos és 5 éves kor közötti gyermekeknél. A vakcina harmadik adagja erős immunválaszt váltott ki, és a gyerekek jól tolerálták, a mellékhatások többsége enyhe vagy mérsékelt volt. A három, csökkentett gyermekadag 80 százalékosan véd az omikron variáns ellen is – olvasható a CNBC tudósításában.

Az Egyesült Államokban az 5 évesnél fiatalabb gyermekek számára még nem engedélyezett a COVID-19 elleni védőoltás. Noha a gyógyszer-gyártók beadták az engedélyeket az amerikai gyógyszer-felügyeleti hatósághoz (FDA), még egyetlen vakcina sem kapott zöld utat. A Pfizer azért viszont késleltette a gyermekeknek szánt vakcinájának engedélyezését, mert a két adagból álló sorozatának eredményei nem biztosították a várt szintű védelmet.

Amerikában februárban a 11 év alatti gyerekek 75 százaléka fertőződött meg omikronnal. Fotó: Getty Images
Amerikában februárban a 11 év alatti gyerekek 75 százaléka fertőződött meg omikronnal. Fotó: Getty Images

Ezt kell tudni az oltási sorozatról

A legfiatalabb korosztály számára készült vakcinák kisebb dózisúak, mint az idősebb korosztályoknál használtak. A 12 évesek és idősebbek két adag 30 mikrogrammos vakcinát kapnak, az 5-12 éves gyermekek pedig két adag 10 mikrogrammos vakcinát. A 6 hónapos és 5 éves kor közötti gyermekek számára a Pfizer/BioNTech vakcina három darab 3 mikrogrammos adagot jelent. Az első két adagot három hét különbséggel kell majd beadni, a harmadik adagot pedig legalább két hónappal a második adag után.

A Pfizer eredetileg az első két adag februárban történő gyorsított engedélyezését kérte, miközben a harmadik oltás klinikai vizsgálati eredményei még várattak magukra. A gyártó azonban végül elhalasztotta az engedélyeztetést, mert az első két oltás csak 30-40 százalékban volt hatásos, és úgy döntöttek, hogy megvárják a harmadik adag eredményeit is. Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója most elmondta, hogy a vállalat a héten tervezi befejezni a kérelmet, amelyben kérik a hivataltól a vakcina engedélyezését.

Hamarosan megszülethet a döntés

Az FDA független oltóanyag-szakértőkből álló bizottsága júniusban tervezi, hogy összeül a Pfizer (és a Moderna) kérelmének elbírálására, az előzetes időpontok június 8-ára, 21-ére és 22-ére vannak kitűzve. Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója azt mondta, reméli, hogy a vakcina minél hamarabb elérhető lesz a fiatalabb gyerekek számára.

Egyébként az is kiderült, hogy a hatalmas téli omikron fertőzési hullám idején az 5 évesnél fiatalabb gyermekek ötször nagyobb arányban kerültek kórházba COVID-dal, mint a világjárvány csúcspontján. Az amerikai járványügyi hatóság szerint februárban a 11 év alatti gyerekek mintegy 75 százaléka fertőződött meg omikronnal Amerikában.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)