Pfizer: három COVID-oltás védi az 5 év alatti gyermekeket

A három, csökkentett gyermekadag 80 százalékosan véd a koronavírus omikron variánsa ellen is.

A Pfizer szerint a COVID-19-megbetegedés elleni vakcinájukból három, csökkentett, gyermekméretű adag tekinthető biztonságosnak a 6 hónapos és 5 éves kor közötti gyermekeknél. A vakcina harmadik adagja erős immunválaszt váltott ki, és a gyerekek jól tolerálták, a mellékhatások többsége enyhe vagy mérsékelt volt. A három, csökkentett gyermekadag 80 százalékosan véd az omikron variáns ellen is – olvasható a CNBC tudósításában .

Az Egyesült Államokban az 5 évesnél fiatalabb gyermekek számára még nem engedélyezett a COVID-19 elleni védőoltás. Noha a gyógyszer-gyártók beadták az engedélyeket az amerikai gyógyszer-felügyeleti hatósághoz (FDA), még egyetlen vakcina sem kapott zöld utat. A Pfizer azért viszont késleltette a gyermekeknek szánt vakcinájának engedélyezését, mert a két adagból álló sorozatának eredményei nem biztosították a várt szintű védelmet.

Amerikában februárban a 11 év alatti gyerekek 75 százaléka fertőződött meg omikronnal. Fotó: Getty Images
Amerikában februárban a 11 év alatti gyerekek 75 százaléka fertőződött meg omikronnal. Fotó: Getty Images

Ezt kell tudni az oltási sorozatról

A legfiatalabb korosztály számára készült vakcinák kisebb dózisúak, mint az idősebb korosztályoknál használtak. A 12 évesek és idősebbek két adag 30 mikrogrammos vakcinát kapnak, az 5-12 éves gyermekek pedig két adag 10 mikrogrammos vakcinát. A 6 hónapos és 5 éves kor közötti gyermekek számára a Pfizer/BioNTech vakcina három darab 3 mikrogrammos adagot jelent. Az első két adagot három hét különbséggel kell majd beadni, a harmadik adagot pedig legalább két hónappal a második adag után.

A Pfizer eredetileg az első két adag februárban történő gyorsított engedélyezését kérte, miközben a harmadik oltás klinikai vizsgálati eredményei még várattak magukra. A gyártó azonban végül elhalasztotta az engedélyeztetést, mert az első két oltás csak 30-40 százalékban volt hatásos, és úgy döntöttek, hogy megvárják a harmadik adag eredményeit is. Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója most elmondta, hogy a vállalat a héten tervezi befejezni a kérelmet, amelyben kérik a hivataltól a vakcina engedélyezését.

Hamarosan megszülethet a döntés

Az FDA független oltóanyag-szakértőkből álló bizottsága júniusban tervezi, hogy összeül a Pfizer (és a Moderna) kérelmének elbírálására, az előzetes időpontok június 8-ára, 21-ére és 22-ére vannak kitűzve. Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója azt mondta, reméli, hogy a vakcina minél hamarabb elérhető lesz a fiatalabb gyerekek számára.

Egyébként az is kiderült, hogy a hatalmas téli omikron fertőzési hullám idején az 5 évesnél fiatalabb gyermekek ötször nagyobb arányban kerültek kórházba COVID-dal, mint a világjárvány csúcspontján. Az amerikai járványügyi hatóság szerint februárban a 11 év alatti gyerekek mintegy 75 százaléka fertőződött meg omikronnal Amerikában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -6 °C

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és helyenként előfordulhat hószállingózás. Ezt követően csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen napos idő várható gomolyfelhőkkel. Az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viszont végig borult marad az ég, és ott kialakulhat további havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, amely főként a Bakonyban hófúvásokat eredményezhet. Estére mindenhol mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este -9 és -3 fok között valószínű. Az elmúlt napok kettős fronthatása után szombaton egy hidegfront vonul át a térség felett.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra