Orbán: hamarosan Budapesten is újraindulhat az élet

Az élet újraindításának feltételei megvannak, de a védekezést nem hagyhatjuk abba - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Két hete vidéken már enyhültek a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozások. Tegnap azonban bejelentették, hogy a lazításokat Pest megyére is kiterjesztik.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus Budapest, koronavírus korlátozások enyhítés
Védőfelszerelést viselő ápoló megsimogatja egy beteg kezét a fővárosi Szent János Kórházban.Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mi lesz Budapesttel?

Koronavírus: 6 újabb magyar hunyt el - részletek itt!

A miniszterelnök szerint Budapest a nagy kérdés, ugyanis itt van a legtöbb fertőzött és halálos áldozat. Ráadásul az óriási népsűrűség miatt itt a legnehezebb korrigálni a rossz döntéseket - fogalmazott. A koronavírus-fertőzöttek számának alakulása alapján Orbán Viktor úgy látja, hogy az élet újraindításának feltételei Budapesten is megvannak, ám nagyon fontos, hogy mindenki felelősségteljesen viselkedjen. Mint mondta, szombat délelőtt még egyeztet kormányon kívüli szakemberekkel, és szombat délután megszülethet a döntés a budapesti lépésekről. A miniszterelnök azonban arra is figyelmezetetett, hogy továbbra is egy világjárvány kellős közepén vagyunk. A koronavírus-járvány európai áldozatainak száma 150 ezer körül lehet. Magyarország azonban a legsikeresebben védekező országok közé tartozik - hangsúlyozta.

Az iskolák újranyitása is nagy kérdés

Az iskolák újranyitásáról azt mondta, ma még nem lehet választ adni arra, hogy erre idén sor kerül-e. Mivel néhány nap alatt is változhat a koronavírus-helyzet, folyamatos készenlétre van szükség. A gyermekeknek valószínűleg nem lenne bajuk, de hazavihetik a fertőzést, ezért kell óvatosnak lenni - tette hozzá.

Megemlítette továbbá, hogy a bölcsődei és óvodai ügyeten is alakítani kell, a szülők ugyanis jelenleg csak a kijelölt intézményekbe vihetik a gyermekeiket, nem pedig a megszokott helyre. A miniszterelnök szerint az lenne a legideálisabb, ha minden gyermek mehetne abba az intézménybe, ahová egyébként is jár. Ehhez azonban még meg kell egyezni a polgármesterekkel, az óvodák nagy része ugyanis önkormányzati fenntartású - közölte. Hozzátette, amíg az óvodák és a bölcsődék ügye nincs rendezve, addig nem lehet az iskolákkal foglalkozni.

Egészséges ikreket szült egy koronavírusos erdélyi nő - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)