Orbán: hamarosan Budapesten is újraindulhat az élet

Az élet újraindításának feltételei megvannak, de a védekezést nem hagyhatjuk abba - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Két hete vidéken már enyhültek a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozások. Tegnap azonban bejelentették, hogy a lazításokat Pest megyére is kiterjesztik.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus Budapest, koronavírus korlátozások enyhítés
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus Budapest, koronavírus korlátozások enyhítés

Mi lesz Budapesttel?

Koronavírus: 6 újabb magyar hunyt el - részletek itt!

A miniszterelnök szerint Budapest a nagy kérdés, ugyanis itt van a legtöbb fertőzött és halálos áldozat. Ráadásul az óriási népsűrűség miatt itt a legnehezebb korrigálni a rossz döntéseket - fogalmazott. A koronavírus-fertőzöttek számának alakulása alapján Orbán Viktor úgy látja, hogy az élet újraindításának feltételei Budapesten is megvannak, ám nagyon fontos, hogy mindenki felelősségteljesen viselkedjen. Mint mondta, szombat délelőtt még egyeztet kormányon kívüli szakemberekkel, és szombat délután megszülethet a döntés a budapesti lépésekről. A miniszterelnök azonban arra is figyelmezetetett, hogy továbbra is egy világjárvány kellős közepén vagyunk. A koronavírus-járvány európai áldozatainak száma 150 ezer körül lehet. Magyarország azonban a legsikeresebben védekező országok közé tartozik - hangsúlyozta.

Az iskolák újranyitása is nagy kérdés

Az iskolák újranyitásáról azt mondta, ma még nem lehet választ adni arra, hogy erre idén sor kerül-e. Mivel néhány nap alatt is változhat a koronavírus-helyzet, folyamatos készenlétre van szükség. A gyermekeknek valószínűleg nem lenne bajuk, de hazavihetik a fertőzést, ezért kell óvatosnak lenni - tette hozzá.

Megemlítette továbbá, hogy a bölcsődei és óvodai ügyeten is alakítani kell, a szülők ugyanis jelenleg csak a kijelölt intézményekbe vihetik a gyermekeiket, nem pedig a megszokott helyre. A miniszterelnök szerint az lenne a legideálisabb, ha minden gyermek mehetne abba az intézménybe, ahová egyébként is jár. Ehhez azonban még meg kell egyezni a polgármesterekkel, az óvodák nagy része ugyanis önkormányzati fenntartású - közölte. Hozzátette, amíg az óvodák és a bölcsődék ügye nincs rendezve, addig nem lehet az iskolákkal foglalkozni.

Egészséges ikreket szült egy koronavírusos erdélyi nő - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció