Orbán: fokozatosan újraindulhat az élet

A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza jövő hét végén lezárul, ezért a kijárási korlátozások helyett új szabályokat fog megalkotni a kormány, és fokozatosan újraindítható lesz az élet - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Koronavírus: már 250 életet követelt itthon - részletek itt!

A védekezés első szakaszában felkészítették Magyarországot a legrosszabb forgatókönyv esetére is. Az ezután kezdődő második szakaszban fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítható az élet Magyarországon - fejtette ki a miniszterelnök. Hozzátette azonban, hogy ennek az a feltétele, hogy az újraindítás időszakában is meg tudják védeni a koronavírustól a leginkább veszélyeztetett időseket, krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket. Rájuk vonatkozóan speciális szabályokat kell kigondolni jövő hét végéig, ezek kialakítása "gőzerővel" zajlik - mondta a kormányfő.

Nem szabad túl gyorsan haladni

A miniszterelnök elmondta, figyelik Ausztria menetrendjét. Ott már nyitnak a koronavírus-járvány miatt korábban bezárt üzletek, iskolák és múzeumok. “Egy kicsit talán gyorsabban is haladnak, mint ahogy az az én életösztöneim szerint Magyarországon helyénvaló lenne” - vélekedett. Elmondása szerint fegyelmezett és nyugodt nyomkövetésre van szükség, hogy "ne haladjunk olyan gyorsan, mint az osztrákok, de nagyon ne is maradjunk le".

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások, koronavírus gazdaság, koronavírus munkanélküliség, munkanélküliség,
Tóth Bence védőmaszkban utazik egy miskolci autóbuszon. Fotó: MTI/Vajda János

A nagyvárosokban várható szabályokról azt mondta, összességében bevált a polgármestereknek adott többletszigorítási lehetőség, ezért most minden hétvégére rendelet ad ki a kormány, hogy ilyen jogokkal ruházza fel a településvezetőket a koronavírus elleni védekezés jegyében. Május 4-e után már alapvetően általános szabályokkal kell operálni, de ha egy polgármesternek "speciális" a települése, akkor továbbra is alkothat majd saját szabályokat - mondta.

Mi lesz a munkanélküliekkel?

A gazdasági intézkedésekkel kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, hogy a legnagyobb baj a munkavállalók életében van, ezért minél több munkahelyet kell menteni, a megszűnők helyett pedig újakat kell létrehozni. Arról is beszélt, hogy az álláskeresési támogatás 3 hónapig jár, és most még csak a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet 44. napjánál tartunk, tehát ez még ki fog tartani. Mint mondta, abban bízik, hogy mire ennek a végére érünk, addigra a munkahelymegőrző és -teremtő támogatásokkal a gazdaság fordulatszáma megközelíti a korábbit.

Felkészülnek a kórházak

A miniszterelnök szerint az a felelősségteljes magatartás, ha kiépítik azt a kórházi kapacitást, amelyre a legrosszabb esetben szükség lehet. A védekezés első szakaszának fókuszában a koronavírus terjedésének lassítása áll, hogy legyen idő felkészíteni az egészségügyet egy korábban példátlan terhelésre. Mint mondta, meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy egyetlen beteg életéről se kelljen lemondani. "Ha nem akarunk bunkerszerűen bezárva élni életünk végéig, vagy addig, amíg a vakcinát fel nem fedezik, amelynek időpontja teljesen bizonytalan (...), akkor két lehetőség van": sikerül jól újraindítani az életet és "lehetnek meglepetések" - fejtette ki. Ha az élet újraindításakor a koronavírus elszabadul, akkor hirtelen kellene előállítani több tízezer kórházi ágyat és több ezer lélegeztetőgépet, ami lehetetlen - tette hozzá.

„Ronda háború ez, de én túl fogom élni!” – olvassa el egy csepeli idősotthon helyzetjelentését társportálunkon, az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: