Omikron variáns: ezért fertőzte meg magát egy sportoló

Szándékosan megfertőzte magát a koronavírus omikron variánsával Pieter Loridon egykori profi belga kosárlabdázó. Sajtóinformációk szerint azért tette, hogy megkapja az immunitást igazoló tanúsítványt.

A múlt hétvégén szavazást kezdeményezett közösségi oldalán Pieter Loridon, amelyben azt kérdezte, hogy az 50 év alatti egészséges, oltatlan emberek számára lehetséges-e természetes immunitásuk megerősítése, ha szándékosan megfertőzik magukat a koronavírus omikron variánsával, amely kevésbé súlyos tüneteket okoz. A volt játékost több mint 11 ezren követik a Twitteren, de felmérésére mindössze 156-an szavaztak. A válaszadók 69 százalékuk azonban támogatta a sportoló elképzelését. Egy nappal később már azt adta hírül a férfi, hogy szándékosan megfertőzte magát. "Valaki más nyálát tömtem fel az orromba, az eredmény pozitív lett" - írta.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
A cél az volt, hogy a pozitív teszt után megkapja az immunitást igazoló tanúsítványt.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Ez igen nagy felelőtlenség volt

Belgium vezető virológusa, Marc Van Ranst - ugyancsak a Twitteren közzétett üzenetében - "teljességgel felelőtlennek" minősítette Loridon akcióját. "Rengeteg követőd van Pieter, nagy meggondolatlanság szándékosan megfertőzni magad, és ezt még népszerűsíteni is a rajongóid körében" - írta az egészségügyi szakember.

Koronavírus: ezért kell az oltás egy intenzíves ápoló szerint.

A flamand egészségügyi miniszter, Wouter Beke is elítélte a sportoló "kísérletét". "Kiváló egészségügyi rendszerünk van, amely akkor is gondoskodik rólad, ha kórházba kerülsz. Akciód azonban rendkívül tiszteletlen azokkal az egészségügyi dolgozókkal szemben, akik immáron két éve, rendkívül nehéz körülmények között mindent megtesznek a betegekért" - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Nem ez az első ilyen eset

Sajnos azonban nem a belga sportoló az első, aki szándékosan fertőződik meg a védetteknek járó kedvezmények reményében. A múlt héten Hana Horka, a népszerű cseh népdalénekesnő meg is halt, miután szándékosan tette ki magát a koronavírus-fertőzésnek.

Az "enyhe" covid valójában nem mindig enyhe.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)