Ők a legvédettebbek a koronavírussal szemben

Egy nemzetközi kutatócsoport elemzéséből kiderül, kiknél a legkisebb a súlyos lefolyású COVID-19 és az újrafertőződés veszélye.

Régóta foglalkoztatja a kutatókat a kérdés, mi jelentheti a leghatékonyabb védelmet a COVID-19 ellen. A Calgary Egyetem munkatársai és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei összefogtak, és hogy erre választ kapjanak, összevetették összesen 4268 ellenőrzött vizsgálat adatait - számol be róla a news-medical.net. 

koronavírus elleni védőoltás
A koronavírus-fertőzés hosszú távú következményei továbbra is kiszámíthatatlanok. Fotó: Getty Images

Az oltás önmagában kevés lehet

A Lancet Infectious Diseases című folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy azok a legvédettebbek a koronavírus okozta súlyos megbetegedés és az újrafertőződés ellen, akik hibrid immunitással rendelkeznek. Ez akkor alakul ki, ha valaki megkapta a teljes oltássorozatot és még az előtt vagy után elkapta a koronavírust.

"A járvány során gyakran felmerül a kérdés, hogy a koronavírus-fertőzésen korábban átesett embereket is be kell-e oltani. Eredményeink azt mutatják, hogy a védőoltás még esetükben is szükséges" - közölte Niklas Bobrovitz, a Torontói Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

A jolly joker: hibrid immunitás

Ha valakinél hibrid immunitás alakul ki, az azt jelenti, hogy immunrendszere 12 hónapig 95 százalék feletti hatékonysággal védheti meg a súlyos lefolyású, akár kórházi kezelést igénylő megbetegedés kialakulásától - összegezte az eredményeket Lorenzo Subissi, a WHO szakembere, a tanulmány másik szerzője. A kutatóknak lehetőségük nyílt arra is, hogy megvizsgálják a hibrid immunitás hatékonyságát az omikron variánssal szemben. Megállapították, hogy az omikron elleni védelem 12 hónap alatt jelentősen csökken, függetlenül attól, hogy valaki átesett-e a fertőzésen, teljesen be van-e oltva, esetleg mindkettőn “túl van”

És bár az eredmények azt mutatják, hogy a védőoltás egy korábbi fertőzéssel együtt kifejezetten hatékony védelmet jelent, a szakemberek mindenkit óva intenek attól, hogy ennek érdekében szándékosan kitegyék magukat a fertőzésnek. "A vírus hosszú távú hatásai kiszámíthatatlanok. Egyesek számára végzetes lehet, de még az enyhe lefolyású megbetegedés után is fennáll a hosszú COVID kialakulásának kockázata" - figyelmeztetett Niklas Bobrovitz. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: