Nem várt helyről szabadulhatnak ránk a vírusok

Valós veszély lehet, hogy ősi idők számunkra ismeretlen vírusai az olvadás miatt "aktiválják magukat", és komoly fenyegetés alakuljon ki belőlük? Dr. Kemenesi Gábor virológus válaszol.

Szakértők egy csoportja 2015-ben a Tibeti-fennsík északnyugati részén fekvő Gulija-gleccserhez utazott, hogy a jégbe fúrva ősi vírusokat keressenek. Vizsgálatuk eredményéről a közelmúltban számoltak be: összesen 33 vírusnemzetséget találtak a mintákban, ezek közül 28-at eddig nem ismert a tudomány. Valós veszély lehet, hogy ősi idők számunkra ismeretlen vírusai az olvadás miatt "aktiválják magukat", és komoly fenyegetés alakuljon ki belőlük? - teszi fel a kérdést a témával foglalkozó cikkében a 24.hu.

Ősi vírusok "aktiválhatják" magukat az olvadás miatt?
Ősi vírusok "aktiválhatják" magukat az olvadás miatt?

A legforróbb öt év várhat ránk - részletekért kattintson ide!

Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa úgy gondolja, nem kell aggódnunk. Ahogy fogalmazott: "Ennek annyi az esélye, mint hogy ötösöm legyen a lottón, ha életemben csak egyetlen szelvényt adok fel."

Évszázadokig, évezredekig is túlélhetnek

Bolygónk szárazföldjeinek húsz százalékát, összesen 30 millió négyzetkilométert örökké fagyott talaj, úgynevezett permafroszt borítja. Ebben az elzárt, oxigénmentes környezetben a biológiai anyagok, így a vírusok is elképesztően sokáig, évszázadokig vagy évezredekig is túlélhetnek.

Elméletben elképzelhető, hogy léteznek ősi, patogén vírusok jégbe fagyva bolygónkon, és hogy a klímaváltozás hatására ezek akár ki is szabadulhatnak. Kemenesi Gábor azonban saját példájára visszautalva kiemeli: "Hogy egy emberek számára veszélyt jelentő vírus egyszer csak előbukkanjon a jég jelentette időkapszulából, annak esélye a nagy számok törvénye alapján nagyságrendekkel kisebb, mint a lottó ötösnek."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció