MOK: 125 intenzíven kezelt koronavírusos betegből 87 oltatlan

Felmérést készített a Magyar Orvosi Kamara (MOK), amelyből egyebek mellett kiderült, hogy 125 intenzív osztályon fekvő koronavírusos beteg közül 87 fő nincs beoltva.

Az EMA megkezdte egy újabb koronavírus-vakcina vizsgálatát.

Az intenzív osztályokon kezelt koronavírusos betegekkel kapcsolatban osztott meg fontos adatokat az orvosi kamara. Mint arra a felmérésük eredményeit ismertető Facebook-posztjukban rámutattak, a betegek közül

  • 70 fő intubálva, altatva lélegeztetőgépen van,
  • 35 fő non-invazív lélegeztetésben részesül (NIV),
  • 20 fő maszkon keresztül kap oxigént,
  • 87 fő oltatlan,
  • 31 fő négy hónapnál régebben oltott,
  • 7 fő négy hónapon belül oltott,
  • ezen belül 2 fő háromszor oltott.

Magyar Orvosi Kamara, koronavírus-fertőzés, koronavírus-oltás, oltatlan, intenzív osztály
Forrás: Magyar Orvosi Kamara/Facebook

Fiatalok is vannak az oltatlanok között

A MOK hangsúlyozta, hogy az intenzív osztályokon fekvő betegek között jelentős eltérés volt az oltott/oltatlanok, illetve az intubált/nem intubált betegek számában. Érdekességként pedig kiemelték, hogy az oltott páciensek jellemzően az 1930-50-es években születtek, míg az oltatlanok között a 90-es években születettek is vannak.

A bejegyzésben továbbá arra is kitértek, hogy az intenzív osztályok betegfelvételi módszere eltér, ezért a non-invazív módszerrel lélegeztetett betegek száma az itt jelöltnél magasabb lehet, illetve, hogy a kutatás nem reprezentatív.

A koronavírus variánsainak táptalaja lehet a nem megfelelő átoltottság és a kevés tesztelés "mérgező elegye" - figyelmeztetett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)