Miért terjed ilyen gyorsan itthon a hepatitis?

Fertőző májgyulladás, azaz 'hepatitis A' járványra figyelmeztette a fővárosi egészségügyi szolgáltatókat Müller Cecília országos tisztifőorvos. A vírus gyors terjedésének a szakemberek szerint a szokatlanul meleg időjárás lehet az oka, és ismét kiemelten fontos lehet a rendszeres kézmosás.

Az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedett a fertőző májgyulladásos megbetegedések száma itthon. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a fertőzés terjedésében egy új vírustörzs megjelenése játszhat szerepet. Az országos tisztifőorvos a Népszava információi szerint levelében arra kérte a budapesti egészségügyi szolgáltatókat, hogy minden esetben adjanak tájékoztatást a pácienseiknek a vírus terjedési módjáról, valamint a megelőzés lehetőségeiről. 

A járványos terjedés főként Budapestet érinti

Az ATV Híradó kérdésére Pusztai Erzsébet infektológus kiemelte: nagyon fontos dolog a nyugalom, ugyanis a vírus már évtizedek óta jelen van, sokan gyermekkorukban szinte tünet nélkül át is esnek rajta, így a lakosság egy része védett lehet. „A mostani, kisebb mértékű szaporodásnak talán az az oka, hogy részben melegebbek a vizek, és a kisebb tavak esetén a meleg vízben tovább fertőzőképes maradhat ez a vírus” – tette hozzá a szakember. 

fertőző májgyulladás
A fertőzés egyelőre inkább Budapesten terjed. Fotó: Getty Images

Magyarországon a fertőző májgyulladásos megbetegedések száma az utóbbi években jelentősen csökkent, 2020-ra már csak 28 ilyen eset volt. Azonban csak az idei év első hét hónapjában 346 megbetegedést regisztráltak. A szakember szerint a mostani járvány főként Budapestet érinti, az összes eset több mint felét innen jelentették. Rusvai Miklós virológus szerint nagyon fontos a higiénia, a hepatitis A ugyanis szájon át jut a szervezetbe. 

A vírus átlagosan 4 hét lappangás után okoz tüneteket (15-50 nap). Láz, gyengeség, hasi fájdalom rendszerint előfordul. A máj érintettségére utal a kialakuló sárgaság és a sötét színű vizelet. A tünetek néhány napig, hétig állnak fenn, spontán megszűnnek. Sárgaság nélkül zajló betegség is előfordul, ilyenkor a tünetek nem specifikusak, hasonlítanak a más vírusfertőzés esetén tapasztaltakhoz. Ezekben az esetekben a laboratóriumi vizsgálat során észlelt eltérések – emelkedett májenzimek – alapján merül fel fertőző májgyulladás gyanúja. A betegség kialakulásáról, tüneteiről további részletek az alábbi cikkünkben olvashatók. 

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: