Mi a colitis ulcerosa?

A colitis ulcerosa (UC) a végbél és a vastagbél járatait érintő krónikus gyulladásos bélbetegség, amely fekélyeket okozva képes teljesen felborítani az emésztőrendszert.

Az alhasi fájdalom és a véres széklet a colitis ulcerosa két leggyakoribb szimptómája: ezeknek gyakorisága és intenzitása is változhat. A betegség fejlett országokban, főként városi területeken üti fel a fejét: a leggyakrabban 15 és 25 évesek között. Öröklődő betegség, a kelet-európai zsidó családok leszármazottai között nagyobb a kockázati tényező.

Fekélyes vastagbélgyulladás Ismerje meg még jobban a colitis ulcerosat. Kattintson! Oka mindmáig ismeretlen: az UC -ben szenvedők immunsejtjei abnormális módon reagálnak az emésztőrendszerben található baktériumokra, de nem tudni, hogy ez a betegség kiváltó oka vagy eredménye-e. Az mindenesetre biztos, hogy a betegséget nem étrend vagy stressz okozza, de a helytelen étrend, illetve a túl nagy stressz ronthat a szimptómákon. A zsírosabb ételek, tejtermékek és a túl rostos ételek ilyenkor kerülendőek, viszont a probiotikumok sok esetben segítenek a pácienseknek.

Hasonló szimptómák tapasztalhatóak a Crohn-betegség esetében is: a különbség csak annyi, hogy míg az UC csak az említett területeken jelentkezik, addig a Crohn-betegség az emésztőrendszer különböző pontjain bukkanhat fel, így annak szimptómái az ánusztól a szájüregig bárhol jelentkezhetnek.

Míg az irritábilis bélszindróma (IBS) szintén jelentkezhet krónikus hasfájással, illetve hasmenéssel, érdemes tudnunk: az nem okoz sem gyulladást, sem bélfájdalmakat. Az UC-tesztet kolonoszkópiával végzik (és egyúttal ezzel is zárják ki a Crohn-betegség, a diverticulitis ill. a rák lehetőségét is az adott esetben).

A colitis ulcerosa egyik tünete az alhasi fájdalom

A colitis ulcerosa egyik tünete az alhasi fájdalom

A colitis szakaszosan jelentkezik: ezen időszakok között hónapok vagy évek is eltelhetnek, az első jelentkezést viszont biztosan követi egy második.

A vastagbél krónikus gyulladása kihatással van az emésztőrendszerre is: ennek hatására nemcsak étvágyunk romolhat el, hanem a hányingerrel és a fogyással is meg kell küzdenünk. A betegség viszont nemcsak a gyomrunkban jelentkezik: ízületi és bőrfelületi fájdalmakra, kimerültségre, vérszegénységre és gyakori lázra egyaránt panaszkodnak az ebben szenvedők. Egyes UC-pácienseknél csontritkulás, arthritis, vesekő vagy igen ritkán májbetegség is diagnosztizálható: a kutatók szerint mindezért az immunrendszer okozta gyulladást kell okolnunk.

A colitis ulcerosa orvoslására több módszer is van: az orvosok első körben aminoszalicilát-tartalmú gyógyszert írnak fel a betegeknek, hogy csökkentsék a bélgyulladás mértékét. Ha ez nem válik be, szteroidokkal, harmadik körben pedig az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszerekkel próbálkoznak. A feljegyzések szerint akár három hónapos kúra is kellhet ahhoz, hogy elérjük a tünetmentességet.

Azoknál, akiknél egyik típusú gyógyszer sem válik be, intravénás injekciókkal juttatnak olyan anyagokat a véráramba, amelyek segítenek elpusztítani a TNF nevű, gyulladásserkentő fehérjét. A betegek 25-40 százalékának műtéti beavatkozásra van szüksége, amely során vagy megfoltozzák a kifejezetten károsodott vastagbelet, vagy teljesen eltávolítják azt - ezután a colitis már nem jelentkezik többet.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: