Megvan, mi terjeszti az új vírust

Valószínűleg a kígyó az új koronavírus gazdaállata, nem pedig a denevér, ahogy korábban gondolták. A kígyó azon állatok egyike, amelyeket a közelmúltban bezárt vuhani tengeri élelmiszerpiacon árultak.

Ahogy korábban megírtuk, egy eddig ismeretlen, tüdőgyulladást okozó vírus jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az előzetes vizsgálatok szerint az új koronavírus egy vuhani halpiacon bukkanhatott fel először. A piacot azóta beszüntették, területét pedig fertőtlenítették. A vírus eddig 470 embert fertőzött meg Kínában, és 17 áldozatot követelt. Időközben már Makaóban és Hongkongban is kimutatták, de Mexikóban és Oroszországban is vizsgálnak egy-egy fertőzésgyanús esetet. A Kínából érkező utasokat ezért már több repülőtéren is ellenőrzik.

koronavírus, vírusos tüdőgyulladás, vírus, fertőzés, fertőző betegségek, halálesetek
koronavírus, vírusos tüdőgyulladás, vírus, fertőzés, fertőző betegségek, halálesetek

Mégsem denevérek terjesztik

Korábban úgy gondolták, hogy az új koronavírus (2019-nCov) természetes gazdaszervezetei - az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlóan - a denevérek lehetnek. Több kínai egyetem tudósai azonban úgy vélik, valószínűleg inkább a kígyók terjesztik a vírust. A legújabb elemzés eredményei szerint a 2019-nCoV változat egy rekombináns vírus a denevérekben lévő, valamint egy ismeretlen eredetű koronavírus között. A kutatók szerint egy szénhidrátszármazékokat tartalmazó összetett fehérjében végbement egyes változások miatt tud az új koronavírus fajok között, vagyis kígyóról emberre terjedni.

Már több országban megjelent

Kiderült, mi áll a rejtélyes megbetegedések mögött - kattintson a részletekért!

A vírus Kína határain túl is felbukkant. Tajvanon négy, Szingapúrban három, Vietnámban kettő, Nepálban pedig egy betegnél merült fel afertőzésgyanúja, míg Japánban egy esetben jelentették a vírus megjelenését. Emellett Hongkongban már legalább 90, Ausztráliában pedig 1 embert helyeztek karanténba. A napokban Amerikában is diagnosztizálták a vírust egy harmincas éveiben járó férfinél, aki a múlt héten, még az egyes amerikai repülőtereken bevezetett ellenőrzés előtt érkezett vissza Vuhanból. Az orvosok szerint állapota kielégítő, de még állandó megfigyelés alatt tartják. A vírus terjedése a sporteseményeket is érintette. A 2020-as olimpiai játékok egyes, Vuhanban megrendezendő, ökölvívó selejtező mérkőzéseit le kellett mondani, míg a női labdarúgó selejtező helyszínét át kellett helyezni Nancsingba.

Már készül a vakcina

Eközben Oroszország megkezdte az új kínai koronavírus elleni vakcina kidolgozását, egyúttal az összes határátlépő pontján elrendelte a fokozott egészségügyi ellenőrzés bevezetését. Az országban próbálják minimálisra csökkenteni az új koronavírus elterjedésének veszélyét, a fogyasztóvédelem pedig kidolgozta a korai észlelés rendszerét. Az orvosok módszertani útmutatást kaptak a vírussal kapcsolatban, a közlekedési eszközöket pedig fertőtlenítik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső