Megvan, mi terjeszti az új vírust

Valószínűleg a kígyó az új koronavírus gazdaállata, nem pedig a denevér, ahogy korábban gondolták. A kígyó azon állatok egyike, amelyeket a közelmúltban bezárt vuhani tengeri élelmiszerpiacon árultak.

Ahogy korábban megírtuk, egy eddig ismeretlen, tüdőgyulladást okozó vírus jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az előzetes vizsgálatok szerint az új koronavírus egy vuhani halpiacon bukkanhatott fel először. A piacot azóta beszüntették, területét pedig fertőtlenítették. A vírus eddig 470 embert fertőzött meg Kínában, és 17 áldozatot követelt. Időközben már Makaóban és Hongkongban is kimutatták, de Mexikóban és Oroszországban is vizsgálnak egy-egy fertőzésgyanús esetet. A Kínából érkező utasokat ezért már több repülőtéren is ellenőrzik.

koronavírus, vírusos tüdőgyulladás, vírus, fertőzés, fertőző betegségek, halálesetek
Eddig 17-en haltak meg az új vírus miatt, de már készül az oltóanyag. Fotó: iStock

Mégsem denevérek terjesztik

Korábban úgy gondolták, hogy az új koronavírus (2019-nCov) természetes gazdaszervezetei - az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlóan - a denevérek lehetnek. Több kínai egyetem tudósai azonban úgy vélik, valószínűleg inkább a kígyók terjesztik a vírust. A legújabb elemzés eredményei szerint a 2019-nCoV változat egy rekombináns vírus a denevérekben lévő, valamint egy ismeretlen eredetű koronavírus között. A kutatók szerint egy szénhidrátszármazékokat tartalmazó összetett fehérjében végbement egyes változások miatt tud az új koronavírus fajok között, vagyis kígyóról emberre terjedni.

Már több országban megjelent

Kiderült, mi áll a rejtélyes megbetegedések mögött - kattintson a részletekért!

A vírus Kína határain túl is felbukkant. Tajvanon négy, Szingapúrban három, Vietnámban kettő, Nepálban pedig egy betegnél merült fel afertőzésgyanúja, míg Japánban egy esetben jelentették a vírus megjelenését. Emellett Hongkongban már legalább 90, Ausztráliában pedig 1 embert helyeztek karanténba. A napokban Amerikában is diagnosztizálták a vírust egy harmincas éveiben járó férfinél, aki a múlt héten, még az egyes amerikai repülőtereken bevezetett ellenőrzés előtt érkezett vissza Vuhanból. Az orvosok szerint állapota kielégítő, de még állandó megfigyelés alatt tartják. A vírus terjedése a sporteseményeket is érintette. A 2020-as olimpiai játékok egyes, Vuhanban megrendezendő, ökölvívó selejtező mérkőzéseit le kellett mondani, míg a női labdarúgó selejtező helyszínét át kellett helyezni Nancsingba.

Már készül a vakcina

Eközben Oroszország megkezdte az új kínai koronavírus elleni vakcina kidolgozását, egyúttal az összes határátlépő pontján elrendelte a fokozott egészségügyi ellenőrzés bevezetését. Az országban próbálják minimálisra csökkenteni az új koronavírus elterjedésének veszélyét, a fogyasztóvédelem pedig kidolgozta a korai észlelés rendszerét. Az orvosok módszertani útmutatást kaptak a vírussal kapcsolatban, a közlekedési eszközöket pedig fertőtlenítik.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)