Meghalt az orvos, aki leleplezett egy világjárványt

Meghalt Csiang Jan-jong, az a kínai katonai orvos, aki leleplezte, hogy a kínai kormány húsz éve eltussolta a SARS-járványt.

A doktor, aki éveket töltött több alkalommal házi őrizetben, Pekingben hunyt el 91 éves korában. Két barátja szerint tüdőgyulladás és más betegségek következtében hunyt el múlt szombaton - írta meg a The Guardian.

Csiang Jan-jong, kínai katonai orvos, SARS-járvány, Kína
Csiang Jan-jong 2003-ban leleplezte, hogy Kína hamis adatokat közölt a SARS-járvány terjedéséről. Fotó: Getty Images

Csiang a kínai hadsereg központi kórháza főorvosaként tárta fel, hogy a kormány igyekezett eltussolni a 2003-as SARS-járvány léptékét. Először azt fedezte fel, hogy csak egy pekingi kórházban hatvan SARS-beteget kezeltek, akik közül heten meghaltak, majd városszerte számos további esetet tárt fel. Felháborodott, amikor megtudta, hogy az egészségügyi minisztérium mindössze tizenkét fertőzöttről beszélt, akik közül hárman hunytak el.

Az orvos ekkor közleményt adott ki a valós helyzetről, amelyről ugyan a kínai média nem vett tudomást, de eljutott a nemzetközi sajtóhoz. 2003 áprilisában a Time amerikai magazinnak adott interjúban azt mondta, hogy a „betegséggel kapcsolatos pontos statisztikák eltitkolása csak további halálesetekhez vezet”.

A következő hónapokban Csiang újabb levelet írt a kínai vezetőknek, amelyben bírálta az 1989-es Tienanmen téri demokráciapárti tüntetés véres elnyomását. Ezt követően őrizetbe vették, és megszakításokkal azóta is házi őrizetben volt. Neve tabunak számított Kínában, a halálával kapcsolatos közösségimédia-bejegyzéseket is cenzúrázták. Csiang Jan-jong tagja volt a kommunista pártnak, mindazonáltal többször is szorgalmazta, hogy a hatóságok értékeljék át a Tienanmen téri mozgalmat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: