Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

SARS-fertőzés tünetei és kezelése

Mi a SARS-fertőzés?

A SARS egy légzőszervi betegség. A közismert elnevezés az angol Severe Acute Respiratory Syndrome (súlyos akut légzőszervi szindróma) kifejezésből ered. Kiváltó oka egy koronavírus, ami 2002 novembere és 2003 júliusa között csaknem világszintű járványt okozott, majd eradikálódott, lényegében eltűnt a természetből. A járvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint nagyságrendileg 8 ezer ismert megbetegedéssel és mintegy 800 halálesettel járt.

Tünetek

A SARS-fertőzés előfordulása

A SARS vírusa 2002 novembere és 2003 júliusa között okozott csaknem világméretű járványt. A legtöbb érintettje Kínában és Hongkongban volt, de száznál több betegről van adat Kanadából, Tajvanról, és Szingapúrból is. Vietnámban, a Fülöp-szigeteken és az Egyesült Államokban több tíz esetről tudtak. Kisebb számban voltak betegek Afrikában, Indiában, Indonéziában, Ausztráliában, Európa és Ázsia több országában is. Magyarországon nem volt érintettje a SARS-járványnak.
A járvány kiindulópontja Kína volt, de a világjárvány Hongkongban kezdődött. Pontos menetét az Egészségügyi Világszervezet később visszakövette. Hongkongba egy 64 éves orvos utazott el a SARS kínai epicentrumából, és az ottani, azóta hírhedtté vált Hotel Metropole-ban szállt meg. Ott turistákat, üzletembereket fertőzött meg, vélhetően egy egyszerű tüsszentéssel. Kanadába és egyéb országokba már ők vitték el a fertőzést, önálló terjedési láncok ennek nyomán alakultak ki. A vírusnak volt ideje terjedni, megjelenésére nem készültek.
A vírus a járványügyi intézkedések nyomán, a fertőzési láncok blokkolását követően eradikálódott, a természetből teljesen eltűnt. Mintáit New York-i, San Franciscó-i, manilai, hongkongi és torontói laboratóriumokban a mai napig tárolják, de van Európában is, Franciaország és Németország biztosan rendelkezik vele. A frankfurti izolátum rendelhető is vakcinakutatással, antivirális szerekkel, patomechanizmusok kutatásával foglalkozó laboratóriumok számára. Persze igen limitált azon laborok száma, amelyek megfelelő körülmények között tudnak dolgozni ilyen vírusokkal.

A SARS-fertőzés okai

A SARS kiváltó oka egy koronavírus, ami atípusos tüdőgyulladást okoz. A vírus direkt kontaktussal, cseppfertőzéssel terjed, de jelen van a székletben is. Esetében a széklettel való terjedés hangsúlyosabb volt, mint a 2019 végén megjelent új koronavírus esetében.
A vírus denevérről ugrott át emberre, köztes gazdája a cibetmacska volt. Az állatot sikerült megtalálni a piacon, ahonnan a járvány kiindult (a cibetmacskát Kínában eleségként fogyasztják, ezért volt ott nagy mennyiségben). A terjedési lánc valószínűleg úgy nézett ki, hogy egy cibetmacska egy denevértől valamikor elkapta a vírus egy olyan változatát, amely a macskát hatékonyan fertőzte. A járvány miatt indult vizsgálatokból kiderült, hogy a vírus a piacon lévő cibetmacskák között nagyon elterjedt, és addig-addig mutálódott, amíg emberre tudott kerülni. Amikor egyértelművé vált, hogy a vírus forrása ez az állat, egyedeit elkezdték leölni, így a vírus a köztes gazdából eltűnt. A kórokozó a szabadon élő cibetmacskákat között nem terjedt el, csak a SARS kiindulási pontjának számító piacon.
Érdekesség, hogy ugyan a SARS-járvány idején megtalálták a cibetmacskát mint köztes gazdát, de az csak két évvel később derült ki, hogy a járvány igazi kiindulópontjának számító koronavírusokat a patkósorrú denevérek őrzik, azok egyfajta evolúciós rezervoárok. Ma már azt is tudják, hogy a denevérekben lévő, SARS-szerű koronavírusoknak olyan genetikai mechanizmusaik vannak, amelyek a természetben gazdaváltást lehetővé tevő változásokat okoznak.
A SARS vírusa cseppfertőzéssel és széklet útján is terjedt. Fotó: Getty Images
A SARS vírusa cseppfertőzéssel és széklet útján is terjedt. Fotó: Getty Images
A közel-keleten rendszeresen megjelenő MERS-vírus is koronavírus, ismert a köztes gazdája is, ami a háziasított teve. Ott viszont már széles körben elterjedt a vírus az állatok között, eradikálni pedig azért nem lehet a fertőzést, mert az arab világban egyszerűen nem lehet leölni a komoly értéket képviselő tevéket. Emiatt a MERS valószínűleg soha nem fog eltűnni.

A SARS-fertőzés tünetei

A SARS magas lázzal, felső légúti tünetekkel, köhögéssel, fulladással, oldalszúrással jár. A tünetek tüdőgyulladásszerűek, nátha jellegűek. Az első, nem specifikus tünetek 2-7 nap után jelentkeznek. Ilyen a rossz közérzet, hidegrázás, izomfájdalom, fejfájás, torokfájás, orrfolyás, hasmenés. Ezt száraz köhögés és légszomj követi, majd klasszikus felső légúti panaszok jelentkeznek. Ilyenkor a mellkasröntgen már tüdőgyulladást is kimutat. Súlyos esetekben légzési elégtelenség is kialakul, intenzív ellátás válik szükségessé. A betegség az esetek egy részében tünetmentes, vagy csak enyhe panaszokat okoz, de ezek pontos aránya nem ismert.

A SARS-fertőzés diagnózisa

A SARS diagnózisát garatváladék és vérminta alapján állítják fel ellenanyag-vizsgálattal vagy PCR-vizsgálattal.

A SARS-fertőzés kezelése

A betegséget támogató terápiával kezelik. Alapvetően lázcsillapításra, gyulladásgátlásra, folyadék- és elektrolitpótlásra van szükség, ha pedig indokolt, a tüdőgyulladás felülfertőződésének megakadályozására. Súlyos esetekben a betegeket mesterségesen kell lélegeztetni. A vírus ellen nincs hagyományos gyógyszeres terápia, bár antivirális szerekkel lehet próbálkozni. A betegek többsége magától gyógyul.

A SARS-fertőzés gyógyulási esélyei

A 2002-2003-as SARS-járvány érintettjeinek közel 10 százaléka, csaknem 800 ember meghalt az Egészségügyi Világszervezet hivatalos statisztikái szerint. A WHO a kanadai, kínai, hongkongi, szingapúri és vietnámi adatok alapján részletesebb statisztikát is közölt, abból kiderül, hogy a betegség halálozási rátája a 24 évnél fiatalabbak körében 1 százalék alatti volt. A 25 és 44 év közöttiek halálozása 6 százalékos volt, míg a 45 és 64 év közöttieké 15 százalékos. A fertőzés a 65 évnél idősebbekre volt különösen veszélyes, esetükben a halálozási arány 50 százalék feletti volt.
Az alapvetően 0 és 50 százalék közötti halálozás arány az érintettek korától, egészségi állapotától, egyéb betegségeitől függően változott. Úgy gondolják, hogy aki a fertőzésen egyszer átesett, többször nem kapja el.

A SARS-fertőzés megelőzése

A megelőzést a fokozott higiénia segítheti. Ez gyakori kézmosást és kézfertőtlenítést jelent, illetve a zsúfolt helyek kerülését. Járvány idején a szájmaszk viselése is hasznos. A 2002-2003-as SARS-járvány anélkül zajlott le, hogy ellene vakcinát hoztak volna létre, oltóanyag azóta sem készült.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kádár János infektológusnak és dr. Kemenesi Gábor virológusnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

Nagyrészt gomolyfelhős idő várható, emellett a délkeleti tájakon is tovább szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Szórványosan fordulhatnak elő záporok, jégdara záporok. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában zivatarok is kialakulhatnak. A hegyekben hózápor sem zárható ki. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok is átmeneti szélerősödéssel járhatnak. Késő estére 5 és 11 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.