Máshogy vásárolunk a járvány miatt

Bár a vásárlási szokásink kezdenek visszatérni a koronavírus-járvány kirobbanása előtti kerékvágásba, még mindig céltudatosabban és rövidebb idő alatt vásárolunk, mint korábban.

Az élelmiszerkereskedők visszajelzése alapján általánosságban elmondható, hogy bizonyos vásárlási szokások - például a vásárlások száma, valamint a vásárolt termékek mennyisége és összetétele - már nagyjából visszaálltak az új típusú koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet előtti állapotra. A forgalom viszont még mindig elmarad az előző év azonos időszakához képest. A magyar vásárlók továbbra is a megszokottnál kevesebb időt töltenek az élelmiszerboltokban és céltudatosabban vásárolnak - írta meg az Agrárszektor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) friss körképe alapján.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus vásárlás, koronavírus kereskedelem, koronavírus élelmiszerek, koronavírus Magyarország, koronavírus vásárlási szokások
Gyorsabb vásárlások és átgondoltabb döntések jellemeznek most minket.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Változtak szokásaink az első hullám idején

A koronavírus-járvány életünk számos területén jelentős változásokat hozott. Nem volt ez másként a vásárlási szokásaink tekintetében sem. Ezt természetesen a vásárlási időkorlát tavaszi bevezetése is befolyásolta, ám a felelős magatartás és az egészség védelmének fókuszba kerülése is fontos szerepet játszott. Mindezeknek köszönhetően csökkent a vásárlások száma és gyakorisága, a kosár értéke azonban nőtt. Gyakrabban vásároltunk tartós és csomagolt élelmiszereket, de a magasabb feldolgozási szintű vagy konyhakész áruk iránti kereslete is nagymértékben megnőtt.

Gyorsabb vásárlások, átgondoltabb döntések

Az élelmiszerbolti vásárlásokra jelenleg az jellemző, hogy rövidebb lett a vásárló érkezése és a fizetés közötti idő, valamint az úgynevezett impulzus-vásárlások száma is csökkent. Ez utóbbi azt jelenti, hogy már sokkal többen vásárolnak tervezetebben - például előre megírt lista alapján -, így szinte eltűntek a kedvtelésből a sorok között sétálgató és nézelődő vásárlók. Ma viszont - tavasszal ellentétben - már nem részesítjük előnyben a hosszabb eltarthatóságú élelmiszereket. Ugyanakkor - mivel a koronavírus -járvány ellenére újra megnyitottak az iskolák, valamint sok dolgozó visszatért az irodába - látványosan megugrott az áruházakban a kész szendvicsek iránti kereslet.

Karantént megszegő magyar férfi miatt kell 80 embert tesztelni Kambodzsában - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: